tisdag 5 mars 2013

BLågula Ikea flagnar i färgen.

http://www.svd.se/mat-och-vin/matkultur/varfor-blir-vi-forvanade_7956858.svd
Så var det dags igen. Nya avslöjande.
Ikeas köttbullar gnäggar lika väl som Findus lasagne och willys köttbullar.  I artikeln kan vi läsa att kött handlas på spotmarknaden a la elpriserna, eller börsen. Men det är inte aktier det handlar om här utan vår mat.
Vi har i vår enfald trott att Ikea köper svenskt. Länge hette det att köttbullarna tillverkades i Markaryd.
Det osm är positivt med denna hästköttshärva är att Sveriges konsumenter får upp ögonen för svenskt kött.
citygross har profilerat sig på svenskt kött.  Att man märker skillnad mot Icas   röda kött med lång hållbarhet är solklart.
Citygross har hållbarhet på 1 dag å sin färs som är packad i tråg med gammal hederlig gladpack  om. Egna etiketter visar klockslag när det packeterades. Icas illröda färs som är packad i modifierad atmosfär har en hållbarhet på 9 dagar. Om man förvarar kött i 9 dagar  i kylen så går det ut  av sig själv när man öppnar dörren.  
Nu senast är det Ikeas tårtor tillverkade av Almondy som har fått  avföringsbakterier, alltså bajs på ren Svenska i  enligt kinesiska tester. Almondy slår ifrån sig, vad annars.
Ikeas blågula fana har blekts rejält i färgen sista veckorna när den nu doppats i gödselstacken. Med all rätt, för den som fifflar får stå sitt kast.
vi får väl hoppas att det som nu sker bland svenska konsumenter är en ny variant av toapappret på 80talet, när konsumenterna tvingade fabrikanterna att använda sig av icke klorblekt papper.
Det är bara att hoppas att lågpriskedjornas kräftgång inte underminerat svenskt lantbruk utan att det finns något kvar av det som en gång var en livsnerv i vårt land.
Svenskt jordbruk har  fört en tynande tillvaro pga. den snedvridna konkurrens från länder med betydligt liberalare lagar än Sverige. nrä det gäller bekämpningsmedel, antibiotika i foder, kontrollorgan och hygien. Även utrymmesmässigt och djuretiskt har   det varit en stor börda. Glädjande nog   är det ingen som gett efter för konkurrenskrafterna och infört liberalare lagar i vårt land. Det är dags att vi konsumenter bojkottar kedjor som Willys, lågpris mat från lidl med tveksamt ursprung. Dioxinpreparerade bacon från ica där köttets ursprungsland märks lite diffust med kött från Tyskland, Danmark, Sverige och Polen.Scan, Ugglarp etc kan man så långt det går vara säker på att det är svenskt kött eftersom det ägs av lantbrukarna själva. Förhoppningsvis kan vi slippa höra  scans hamburgare gnägga  med rumänska och polska läkemedel som en pikant krydda på tillvaron.
Det är också på tiden att  offentlig upphandling ställer kvalitetskrav i första hand. Billigast vinner upphandlingen javisst, men det är  fullt tillåtet att ställa kvalitetskrav i kravspecen förutsatt att alla anbudsgivare blir delgivna detta.
När mellanstadiebarnen inte vill äta i skolan för att det kan vara hästkött i kåldolmarna, eller lasagnen då bör detta fungera som en väckarklocka. Barnen klagar rejält på skolmaten, så även barn som äter allt annars och inte bara är grättena.
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/hastkottet-kan-bli-fatalt-for-dafgard-och-findus_7952426.svd
Vi lär säkert få se en fortsättning på denna hästkötts och bakteriehärva.
Det är ofta det förekommer larm om e-hec  och salmonellabakterier i mat.  Det som det gärna talas tyst om är att det i de allra flesta fall inte är produkter med svenskt ursprung som det rör sig om utan från mindre nogräknade lågprisländer. Vad blir nästa  resultat av DNA-tester. Har vi hund, katt, krokodil eller andra godsaker i köttbullarna.   Debatten fortsätter och vi konsumenter följer den med stort intresse.
vid tangentbordet
Kågerödsmurveln.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar