lördag 2 mars 2013

Har alla glömt galna kosjukan.

 Dagligen kommer det larm om salmonella i kött. Dioxin i tyska grisar, som kommit via foder från kina. Nu senast har man malt ner gamla hästar från rumänien, kanske fulla med mediciner och sålt som oxkött. Totalt okontrollerat bortsett från att kriminella  hållit i trådarna och medvetet malt ner hästen för att dryga ut kossan.
Kött som är färgat, packat i modifierad miljö. Köttfärs som håller 9 dagar i modifierad atmosfär.
Kött som ser genomstekt ut vid 55 grader istället för 55.   Det är väl bra i miljöns tecken, mindre energi åtgår för att få köttet stekt. Men konsekvenserna blir matförgiftningar, salmonellaangripet kött.
Det  importeras hejdlöst med utlänskt kött i EU:s och offentliga upphandlingens namn. Detta serveras till barn och gamla som inte kan välja.  Det importeras kött och fågel som är halalslaktat och serveras i skolorna.
Kött som har producerats  och slaktats   på ett enligt svensk lag lagvidrigt sätt. Detta serveras i offentliga sektorn, bla. på restauranger. Billigt, billigt. Allt enligt lagen om offentlig upphandling. Billigast vinner. Men då är det dags att ställa krav, på kvaliten, prudoktionssättet, miljöpåverkan. 

Sverige har världens hårdaste  djurskyddslagar och det skall vi vara glada för.
 Vi har inga djurfabriker ala polen Tyskland, Irland, även om  lantbruken blir större och större enheter för att det skall gå runt. 500 mjölkkor ger ingen personlig kontakt med korna som har ett nummer i örat istället för Rosa, Stjärna och allt vad korna hette på sin tid. För det är inte så många år sedan som ett lantbruk med 10 kor var heltidsarbete för 2 personer, 30-40 år, en halv mansålder men inte lång tid ändå.
För 17 år sedan hade vi galna kosjukan. Man hade då malt ner fårkadaver med hjärnsubstans och blandat i fodret till korna.  Kor som egentligen är vegeterianer. Allt för att få bättre avkastning och mer mjölk.
Masslakten som förekom under några år var enorm. vi slutade äta oxkött från danmark, Irland, Tyskland, England etc. Vi började återigen köpa svenskt kött. Ett kött som tidigare byggt köttberg och som man ibland reade ut.
Det är hög tid att vi svenskar börjar bli mer patriotiska och köper våra  egen producerade produkter. ICa säljer egna märkesprodukter, med liten text står det kött från Danmark, Holland, Tyskland, Polen.  Förpackningarna stinker dioxin.  2 kr billigare är deras bacon jämfört med Scan som garanterar svenskt kött i sina förpackningar.
Den hästskandal som råder nu bör rimligtvis fungera som väckarklocka för svenska folket att titta mer på kvaliten på köttet istället för priset. För det skilljer inte många kronor på råvaran.  Att handla färdiga köttbullar är dyrare än att göra dem själv även om valet faller på ICA BAsic. En lågprislinje ala blåvitt, men där blåvitt på sin tid innehöll produkter med bra kvalitet, med en enkel förpackning.
ÄR det någon som reflekterat över "köttbiprodukter, vad detta innebär, eller maskinurbenad köttmassa.
Maskinurbenad köttmassa innebär att det absolut sista som är kvar, inkl. brosk, vissa benattiraljer mals ner till en köttliknande massa.  Ben som innehåller benmärg. Benmärg som blir otjänlig som föda efter bara några timmar, det upphettas och bullar, biffar, korv etc produceras, färgämne tillsätts och de får ett "normalt utseende".
Effekterna av  matbedrägerierna  som förekommer  nu i en härva som verkar svälla över hela Europa och kanske  längre än så visar sig inte nu, inte imorgon, eller nästa år. Det kan ta flera generationer innan ev genetiska defekter eller sjukdomar visar sig.  Vissa ämnen lagras i kroppen, överförs till nästa generation, eller visar sig som sjukdom  om 30 år.
Att äta häst är inte farligt, det är inte det som det handlar om. Men vad hamnar i kvarnen nästa gång, råttor, rävar?
Den svartslaktade grisen eller kon är garanterat hälsosammare än Icabasics eller willys köttbullar.
Vid tangentbordet
Kågerödsmurvlen

SVENSKT KÖTT - JA TACK

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar