lördag 23 mars 2013

LO-s inlägg angående arbetslöshetesförsäkringen vettigt.

Jag har inte mycket förtroende för LO och facken egentligen  Uppväxt i en rödmärkt familj där högerspöket med Gösta Boman i fören  överskuggade allt sunt förnuft.  Men
http://www.dagensarena.se/opinion/lo-moderaterna-overger-arbetslinjen-i-arbetsloshetsforsakringen/
är något av det vettigaste som jag läst på länge angående arbetslöshetsförsäkringen.
Dock tycker jag att kollektivavtalen och minimilöner, arbetstidsregler etc är viktiga. Me nlöneförhandlar brukar jag göra själv. Ja det beror naturligtvis vad jag jobbar med. 
  Självklart skall det ställas krav på arbetslösa att söka jobb. Men  det måste samtidigt gå att överleva om man blir arbetslös.  De flesta idag som blir arbetslösa blir det ofrivilligt och det är knappast någon som jublar om man blir arbetslös.
Faktum är att med arbetslöhetsersättning och 1 vuxen 1 barn så hamnar man redan där under existensminimum med en marknadsanpassad hyra för 3 rok.
Med 3 personer i hushållet  blir familjen berättigade för försörjningsstöd.
Då uppstår problemet att har man hus, bil etc för att man tidigare jobbat, och efter arbetslösheten förlorar 50-60% av  lönen pg.a  det låga taket i akassan, så får man börja sälja av sina tillgångar.
Men hallå där, jag skulle inte sluta leva, blev ju bara arbetslös. För de flesta förvärvsarbetande OCH arbetslösa är bilen en förutsättning för att kunna arbeta.  De dåliga ersättningarna och fyrkantiga kommunala reglerna för försörjningsstödet, eller regler som de påstår skall gälla, permanentas arbetslösheten OCH bidragsberoendet.
Men allt detta som REinfeldt har rivit ner under sina år i regeringsställning har ett enda syfte. Att skapa en fjärde och femte samhällsklass som tvingas ta underbetalda jobb. Det  innebär också att man samtidigt dränerar effekten av kollektivavtal och regler om minimilöner.
http://www.mynewsdesk.com/se/view/pressrelease/prisvaerd-hemtjaenst-staevjar-ungdomsarbetsloeshet-848252
Så har vi länken ovan. Ungdomsjobb, ungdomar som är timanställda och själv får ragga upp sina arbeten.
 100 kr i timmen får grannen betala, företaget betalar sociala avgifter. Ja men då är väl allt frid och fröjd.  Det kan man kanske tycka men då  är vi inne på företag som skor sig på rotavdrag, inte ger anställningstrygghet och ett arbete som inte heller ger någon möjlighet att stämpa upp, efftersom det är bemanningsföretag.
 11% i sociala avgifter, ger nästan lika stor förtjänst till företaget som ungdomen får i lön och tittar man på minimilöner, semesterlöner etc, så är vi redan där under minimilönen, kollektivavtal etc.
Rot och Rut utnyttjas redan idag felaktigt och från att ha varit något som gjorde svarta jobb vita, börjar det urarta. Materialkostnader blir arbetskostnader, företag som inte utfört arbete söker rotavdrag på personnummer de kommit över.
Det är då upp till den rotavdragsberättigade att  "hålla koll"  Vad händer om vederbörande missar meddelandet från skattemyndigheten. Jo företagetr som sökt får ut pengarna och rotavdraget är utnyttjat.  Som vanligt är det fel, brott lönar sig, mot den lilla människan.
Bäst vore om HELA fakturan togs med för  rotavdrag,  och  fick göras rotavdrag på.
Effekten av ROT inom byggsektorn börjar   mattas av nu,  marknaden är mättad av arbeten och eftersom bankerna inte lånar ut mer pengar utan stramat åt, kan ingen investera TROTS rotavdrag. Så nu är det lågkonjuktur i byggbranschen igen MED rotavdrag. Stimulansen gör ingen verkan.

Allt det här med ersättning/ arbetslöshet och arbetsskygghet, vilket många påstår att arbetslösa lider  av   kan man diskutera i evigheter.
Men grunden till problemen nämns inte.  Fler skall dela på jobbkakan som blir allt mindre  pga. att jobben flyttar. Det är för billigt att flytta en tillverkning och  låta jobben försvinna.  Det blir inga ekonomiska konsekvenser för  företagen som flyttar sin tillverkning till china.  Hr hade effekten blivit om man låtit dem betala de svenska arbetarnas löner i 5 år framöver....  Ta tex färdtjänstens  kundcenter. Där är ett praktexempel Låt dem betala för allt strul och för den arbetslöshet de skapat här i Sverige när de flyttade till Senegal.  Blir det lönsamt då att utsätta  de svaga i samhället för  fara och lidande, vilket har skett  vid många tillfällen då  det inte är möjligt att ha någon lokalkännedom  om en liten skånsk ort  vid placering på andra sidan jordklotet. Det är inte heller möjligt att enkelt förstå dialekter. Det har redan inträffat dödsfall där svårt sjuka lämnats  i snön och sedan blivit sjuka till följd av nedkylning. Samtidigt kan man inte bara betalasta kundcentrat, för var tog chaufförens sunda förnuft vägen. Man lämnar inte svårt sjuka människor åt sitt öde.  Då skall man städa totaletter eller något annat, inte ha  med folk att göra.  Man tar sitt ansvar och reder upp situationen.  Hur  svårt är det att ringa till sjukhuset och få rätt nummer adress etc.   Visst väntar fler resande, men, det finns fler bilar att tillgå.  Sund förnuft och vilja att lösa en situation så kommer man långt även så länge vansinnet med kundcenter i Senegal fortgår.
Sunt förnuft och logiskt tänkande och en portion medmänsklighet, ja det kommer man långt med i alla situationer.
Vid tangentbordet
Kågerödsmurveln.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar