onsdag 6 mars 2013

Virtuell historisk modell av fas 3 designad av arbetsförmedlingen.

Fas 3 är Sveriges största sysselsättningsprojektsmisslyckande.  Jobbfabriken/Blatteförmedlingen. anordnarna är många, det som hägrar är inte att göra en samhällsnyttig insats utan de 5000 kr som arbetsförmedlingen betalar till  den som tar emot en FAS 3 praktikant.
Idag träffade jag en tidigare kylelev. Certifierad och klar. Utbildad i ett bristyrke. Branschen skriker efter utbildat folk med certifiering. Men för att komma igång är det brukligt med någon månads praktik. De flesta är helt utan erfarenhet av de som utbildats. Labstationerna från skolan har inte riktig förankring i en autentisk miljö.  2-3 månaders praktik sedan är man igång att arbeta. Många har varit från den reguljära arbetsmarknaden i flera år och en morort att anställa den nyutexaminerade kylteknikern kan vara anställningstöd   som av någon  underlig anledning används mindre ohc mindre.  Arbetsförmedlingen  förordrar och förmedlar praktikplatser i parti och minut.
 Men någon praktik kunde mna intetillåta  honom, han var ju i fas 3......
Men fas3sysselsättning på Virtuella historiska modeller går utmärkt. Rita i cadprogram. virtuella historiska modeller. Kollade in hemsidan och den marknadsförde en tjänst.
Informationen jag fick idag var att det leder absolut   till ingenting. Det sitter över 100 personer i lokalerna, varje person inbringar 5000 kr.  100 personer a 5000 kr per månad. En liten slant på 1/5 miljon och lite till.... 6 miljoner om året.
Ja det väckte min vrede naturligtvis, för jag vet hur man får kämpa för att klara utbildningen. Det är inget vuxendagis direkt utan man har fokus på att  bli en duktig kyltekniker. De som inte har intresse, eller förmåga får sluta.  För något direkt nöje är det inte att räkna på  förångningstemperaturer, motorskydd, kondenseringstemperaturer, underkyld vätska etc.
Rappakalja för de flesta, men för mig och mina studiekamrater börjar det så smått  klarna.  1,5 års studier för att sedan  hamna i fas 3 igen. Nä, det får man väl hoppas att man slipper.
Men   mannen i fråga  blev nekad praktikplats och därmed har arbetsförmedlingen slängt mellan 1/2 miljon och 1 miljon i onödan på en yrkesutbildning.
Det väckte också min nyfikenhet för virtuella historiska modeller.
 Vhm drivs som en förening, alltså ingen insyn i bokslut etc. Kontaktperson Per Åke Nilsson
Verksamhetsområde inom nedanstående.
85591 Arbetsmarknadsutbildning
72200
85594                               
Samhällsvetenskaplig och humanistisk forskning och utveckling
                   
 
Personalutbildning

Ja det såg väl inte så konstigt ut....
Men vid slagning på Per-åke Nilsson  så blev det lite godsaker


SSA sysselsättningsanordnare AB

KRUSEGRÄND 42 C
212 25 MALMÖ

en skånsk Blatteförmedling/jobbfabriken.

Mail har skickats till Per åke Nilsson för  en kommentar inför denna blogg, men han har ej svarat.


Adressen Krusegränd 42c är ett kontorshotell där man kan hyra ett kontorsrum för 2000 kr per månad, inkl. postfack. En adress alltså.
Vad luktar detta,  jo ruffel och båg och framförallt utnyttjande av de svaga i samhället som tvingas deltaga  i sådant trams åka kors och tvärs över skåne med tåg etc för att sitta av tiden framför en dator.
Moderna tiders internering skapat och konfirmerat av Reinfeldt.
Hur var det nu
Arbeit macht frei. -  Arbete skapar frihet
Ja för den som arbete har oc hett välbetalt sådant. Alla andra får betala för Reinfeldts lilla lekstuga, stadsministern som hatade sitt folk och sänkte den svenska välfärden.
vid tangentbordet
Kågerödsmurveln

Blev idag  kontaktad av VHM. Skall få en "beskrivning av verksamheten", som det så fint heter.
Jag hittade detta på nätet, källa uppdrag gransning.

Topplistan


Tio-i-topp-lista över privata anordnare av fas 3-platser
Plats och anordnare juridisk form antal Fas 3-placerade
1) Blatteförmedlingen AB/Jobbfabriken aktiebolag 630
2) ABF studieförbund 390
3) Medborgarskolan studieförbund 390
4) Folkuniversitetet studieförbund 330
5) Prio 1 ekonomisk förening 230
6) Mediacopy AB aktiebolag 220
7) Myrorna trossamfund 216
8) Röda Korset ideell förening 200
9) Erikshjälpen ideell förening 100
10) Virtuella historiska modeller ekonomisk förening 100
Källa: Uppdrag granskning, SVT
Källa: Uppdrag granskning, SVT (maj 2011)



 

1 kommentar:

  1. Håller med om att VHM tycks vara rena nyset. Var där ett par dagar och vägrade sedan att komma tillbaka under diverse ursäkter. Många av dem som är i huset kommer aldrig att lära sig AutoCad, det är ett program på relativt hög abstraktionsnivå, särskilt om du inte är van vid att jobba professionellt med grafisk datamodelling. Hos VHM får man ingen verklig utbildning, bara litet stenciler med instruktioner och litet övningar.

    Och förmodligen kommer ytterst få av dem som faktiskt lyckas lära sig något om Autocad just på VHM (eller liknande ställen) att verkligen ha någon nytta av denna nya kompetens. Det råder ingen brist på personer med riktig utbildning i CAD-program. De som vill ha proffesionellt kunniga caddare, grafiker och designers komer säkerligen att se ett "diplom" från VHM som en papperslapp.

    SvaraRadera