måndag 1 april 2013

kampen om priset för Teckomatorpsgården rusar vidare.

http://www.skanskan.se/article/20130330/SVALOVLANDSKRONA/703299952/1024/-/markkop-ett-hett-amne-8211-igen

Som vanligt lyssnar inte trestjärnan på kommuninvånarna. Alla och envar anser att priset för Teckomatorpsgården är vansinne.  Som vanligt är Lennart Pettersson en nagel i ögat på Torbjörn Ekelund som  slåss med armar och ben för att köpa gården.
Många har ifrågasatt - vad ligger bakom. Ingen normal högt uppsatt kommunpolitiker  vill frivilligt fullständigt skyffla iväg pengar  ur skattkistan.  Svalövs kommun har begåvats med 3 stycken. Lennart Pettersson hävdar att det är ett brott mot miljöbalken att bygga på högvärdig jordbruksmark när det finns andra alternativ. Torbjörn Ekelund hävdar att han representerar andra intressen än kommunen.
Ja det gör Lennart Pettersson, han representerar landsbygden, den levande landsbygden, han representerar den framtida livsmedelsförsörjningen i landet. Han tänker  minst 3 steg längre än trestjärnan.
Enligt planen behövs det bostäder i Teckomatorp som motsvarar en ökning av 2700 personer. Tillåt mig småle. visst har pågatågen betydelse, maxlab, ess, ja kanske till en viss del. Men Teckomatorp är och förblir en landshåla som få unga ensamstående  forskare/studenter vill bosätta sig i. Varför bor det inte fler studenter i Teckomatorp än det gör idag? 17 minuter från Lund. Ja jag håller fullständigt med att det är  nära, snabbare att ta sig till stationen än  från Lunds ytterområden.  Kanske borde man fundera över vilka som egentligen vill bosätta sig i Svalövs kommun.  För mig är det självklart, det är barnfamiljer som vill ha landsbygden, skogen naturen, tryggheten inpå knutarna.
Skola, barnomsorg, social service, där är svaret på  hur Svalövs kommun skall växa.  Tvingas man pendla, vilket man gör  från alla  orter i kommunen till orterna där jobben finns så gör de flesta det idag med bil. Förutsatt att man inte jobbar intill en tågstation, och hur många gör det.
Istället för att vänta på tågen som aldrig kommer till  Söderåsbanan eller halvtimmestrafiken som är beroende av en mastodont befolkningsökning i TEckomatorp, som inte har någonting att erbjuda i service förutom en halvtaskig icaaffär som folk handlar det som glömts handla på Willys, Citygross eller liknand.e  bör man lobba för en bättre busstrafik.
Lämpligt vore med anslutande trafik i Kågeröd från Röstånga istället för som nu behöva snirkla om Svalöv. Röstånga är en ort som glöms bort.Fler bussar till Bjuv, där tågen ansluter oftare.  Kanske borde man titta på angränsande kommuners tågtrafik och se var det är tätast och ansluta till dessa
alla pratar om Tågarp, att det inte finns mark att bygga på, att konsekvenserna har blivit att det inte ens finns en affär.  Men affärerna de försvann med minuten i Tågarp och framförallt systembolaget.  På den tiden, innan  pågatågen stannade  blomstrade Tågarp. Det fanns skoaffär, systembolag, Gästis, tygaffär, presentbutik, matbutik, systembolag, järnhandel, ja tom en elektronikbutik vid namn kvpiraten, som flyttade från hyllinge B&W till Tågarp när B&W lades ner. Cykelaffär, ett otal bensinstatoner. så det här med att pågatågen skall revolutionera allt och att det skall vallfärda folk till Tågarp, BARA det finns mark att bygga på, det köper inte jag. Tiderna förändras, vi kan lätt handla  från Kina, USA etc, med en knapptryckning. Internet har  gjort att vi kommit närmare the Wide World., men också gett oss möjligheten att arbeta hemifrån på¨ett helt annat sätt via telefon och internet, på gott och ont.
När det gäller Pågatågens undergörande verkan, så finns det fortfarande en segpropp i form av stadstrafiken i LUnd/Malmö etc, och vi får inte förglömma allt strul i tågtrafiken, med trasiga växlar, tågset som går sönder, brist på vagnar,nerrivna kontaktledningar snöflingor på spåren. vad beror detta på. JO BRISTANDE UNDERHÅLL....
Igår träffade jag några vänner som sålt sitt hus i  en by belägen på cykelavstånd från Svalöv och köpt hus i Kågeröd. de hade kollat runt i Röstånga, men avstått från Röstånga, trots väldigt prisvärda hus, just pga. den dåliga busstrafiken.
Abert med busstrafiken från Kågeröd till Bjuv, där anslutningarna är goda både västerut och österut. Snabb transport till Helsingborg från Bjuv, liksom till Hässleholm, Kristianstad, och vidare upp i landet via Hässleholm, är Billesholm. 11 hållplatser i Billesholm, varenda mjölkabord stannar bussen vid.
Att det finns så många hållplatser i Billeshåla beror på en politisk kohandel. Bjuvs kommun hade redan vid förlängningen av Buss 230   investerat i nya busskurer. att då plocka bort hållplatser ser väldigt illa ut.
Vissa tider idag har vi halvtimmestrafik med bussar till Bjuv. Lämpligt vore att de som inte rullar vidare till Helsingborg  blir någon form av snabbbuss. Stopp vid järnvägsstationen, sedan folkparken och vidaret ill Bjuv. Då förkortas tiden till Helsingborg med 15 minuter. Mycket beroende på att man isådana fall hinner med ett tidigare tåg och slipper vänta  i 20 minuter på nästa tåg.  En billigare lösning och utvecklande för HELA kommunen.
Visst är det egenintresse av Ekelund  mfl.  Gemene man ifrågasätter vad trestjärnan har för egen intresse. Ja det kan man bara spekulera i. Men om vi nu väljer bort   direkt ekonomisk koppling med markaffärer etc som det var vid skolmatsaffären 2010 så har Torbjörn Ekelund solklart  egna skäl. Han bor i Teckomatorp, hör önskemålen från de boende på gatan,  ser också en möjlighet att se sitt hus stiga i värde rejält, för att vi den tiden när det blir dags  skörda en rejäl värdestegring på huset.
Ett fullt normalt beteende.
Skrattretande för KF-mötet där detta behandlades  är att man  direkt hävdade att Svalöv minsann bara låg 5 minuter tågstationen......  Hur var det nu, var det  pågatågsstationsorterna som var värda något att utveckla, eller Svalöv går med i detta svep också.
Apropå Lennart Petterssons information  om brott mot miljöbalkensom "oroade" mr Kruse rejält  fick herr Ekelund ett  obetalbart uttryck i ansiktet när det gick upp förhonom att det finns lagliga hinder, att det är ett brott mot lagen att  till varje pris köpa marken. Förutom den moraliska aspekten att slösa bort skattepengar.
Inte samma konto, brukar man få höra. Men till syvene och sist är det samma plånbok som pengarna tas ur.
Ett uttag som drabbar dig, mig, grannen, våra barn, våra föräldrar. Ja alla i kommunen...............
Till syvene och sist vill jag också poängter att INGEN egentligen  är emot köpet, utan det vi alla vänder oss mot är slöseriet med pengar. Alltså priset.   Så trestjärnan, ge er ut i verkligheten och fråga vad gräsrötterna tycker om slöseriet. Kanske vaknar ni upp till slut.....
Man kan också fråga sig,  finns det någon annan som är spekulant på Teckomatorpsgården, någon som är villig att betala  30 miljoner?  Högsta bud vinner?

Vid tangentbordet
En söndagförmiddag..... 
Kågerödsmurveln. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar