söndag 19 maj 2013

Försörjning efter skolan vad är rätt och vad är fel.

Idag blev jag kontaktad av en ensamstående mamma med 3 barn. 1 på 10 år, 1 på 19 och 1 på 20.
19-åringen slutar gymnasiet nu, 20åringen slutade för 1 år sedan.
Hon var helt förtvivlad. Drabbad av arbetslöshet och därmed endast 14960 kr i månaden i akassa  en lägenhet på 5 rok som kostade 8500 kr i månaden + el. , visste hon inte hur hon skulle klara sig nu när bostadsbidraget försvann för nr 2 också. Hyran reducerades i försäkringskassans beräkningar då de vuxna barnen  förväntades ta en del av hyreskostnaden.
Underhåll,, studiebidrag etc, allt försvinner.
Akassan äts upp av hyreskostnaden, ett bostadsbidrag på 2000 kr samt  barnbidrag, och underhållsbidrag för det mindre barnet är allt som blir kvar.  Någon annan lägenhet finns inte att få och hur skall det fungera med 2 vuxna sönder i huset och 1 10åring samt mamman på 3 rok.
Jag frågade om inte 20åringen fick något bidrag. Hon svarade nej.   Kommunen hade nekat, då de ansåg att hon skall försörja sina barn till 23 års ålder. Det är Landskrona kommun som detta handlar om.
Men kommunen handlar fel här och hon är inte försörjnignspliktig för de större barnen från den dage4n de slutar gymnasiet. eller som längst 21 år.  Går inte barnen i skolan  är det 18 år som gäller.
Tydligen är det fler och fler kommuner som försöker finta här, för att man som förälder inte kan socialtjänstlagen.
Så av den anledning tar jag upp det här på bloggen.
 Har man vuxna barn över 18 som inte går i skolan   så är de berättigade till försörjningsstöd. Enligt norm för vuxen person  är det 2950  för personliga kostnader + 930 kr för hushållskostnader  samt kostnader för hemförsäkring, fackavgift, el och hyra.  I fallet med den ensamstående kvinnan skall hon skriva ett kontrakt med barnen om hur mycket de skall betala i hyra då hon uppenbart har större bostad än hon behöver med 10åringen.  Alternativet är att be barnen flytta hemifrån.  och skaffa eget boende.  Det blir uppenbart dyrare för kommunen än att betala de 2500 kr som är rimlig boendekostnad för  de extra rummen  för var och en . Jag kollade runt lite och att hyra ett rum ligger på allt från 3500 kr och uppåt.   Så sammantaget  har barnen rätt till 3980 var för att leva  samt boendekostnaden. I det här fallet förlorar kvinnan mer än 2000 kr i bostadsbidrag.
Att jag tar upp detta i allmän beskrivning beror på att jag vet att många sitter i samma situation och  tror att man måste försörja barnen tills de  får jobb.
Därför är det viktigt att socialtjänstlagen kommer till all berördas kännedom. För många som går på knäna idag kan det vara en befrielse att få veta vad som gäller.
vid tangentbordet
Kågerödsmurveln

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar