lördag 11 maj 2013

Hur många flyktingboende skall kommunen ha?

http://www.skanskan.se/article/20130508/SVALOVLANDSKRONA/130509542/1398/-/ny-detaljplan-kravs-for-hvb-hem-i-hotellet-
 HVB hem anvisas Skånskan att kalla det för. Dvs hem för barn under 16 år som inte kan bo hemma av olika anledningar.  I nästa andetag är det flyktingboende. Två skilda verksamheter. Varför skriver man inte rent ut  att det är ett flyktingboende Ägaren av Svalövs hotell gör ett sista  försök att få lönsamhet i det gamla hotellet.  Hur vore det om man istället gjorde om det till studentboende. I andra sammanhang när det pratas om orterna med pågatåg pratas det i nästa andetag om att Svalöv "bara är 5 minuter med buss från Teckomatorp.  Men man kan väl konstatera att ett studentboende inte ger de summor som migrationsverket betalar. Det finns uppgifter om att det betalas 40000 kr per månad för en lägenhet till en flyktingfamilj. Var är rimligheten i detta. En lägenhetshyra är 6-7000 kr, varför då frivilligt betala mångdubbelt mer.
Svalövs kommmun har ett antal flyktingboende, varav Blinkarp är det största, även om det kallas för "transitboende". Men det finns det som är i kommunal regi  i Svalöv,vid gamla ICAaffäären som totalrenoverades  för ändamålet.
Det finns gamla pensionatet i TEckomatorp Mariesten  dvs f-d- gamla sjukhemmet.
 Så har vi även Finstorpsgården som numera hyser 20talet flyktingar. Detta boende har smygits igång lite diskret och det har inte lämnats någon information.
Det här med att starta flyktingboende  har blivit någon slags överlevnad för nedlagda gårdar, hotell med dålig beläggning. Som vanligt arrangeras det av Attendo som är den som tjänar mest på affären.
Det är dags att sätta ner foten och låta kommunen vara med i dialogen innan det startas ytterligare ett boende.
Vid tangentbordet
Kågerödsmurveln

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar