söndag 9 juni 2013

Det övergivna - knyter dåtid med nutid.

Jag liksom många med mig är intresserad av fotografering.  Vi är också många som brinner för att fotografera övergivet.  En som verkligen är proffs på detta är Jan JÖrnmark som åker världen runt och fotograferar. Det finns också fler  mindre kända som bla. varit i Tjernobyl. En av världens katastrofer som tvingade invånare i bla. Pripyat att flytta från sina hem. snart har det gått 30 år sedan katastrofen var ett faktum och kärnkraftens förträfflighet återigen visade sin spruckna försad och fick konsekvenser för lång tid framöver för både människor och djur.  Pariserhjul som långsamt vittrar sönder,  radibilar som övergavs mitt ute på banan, lägenheter där det fortfarande finns söndervittrade leksaker  och möbler kvar. Fönster där glasrutorna har gett sig iväg. Naturen tar åter det som människan en gång roffade åt sig.
Samma sak har vi även här i Sverige, faktiskt inte så långt härifrån. Gamla gruvorna, där  hissshakten  och slagghögarna påminner om det som en gång var. hela samhällen byggdes upp. Tidstypiskt för detta är bla. Gunnarstorp och Nyvång. 
I städerna har vi  övergivna industrilokaler. Tex hemmets journals ganla tryckeri som ligger på mycket attraktiv mark centralt.  En byggnad som jag besökte flertalet gånger på 70talet då en i bekantskapskretsen jobbade där.  Man fick alltid kalle Anka och andra tidningar med sig hem.
Gamla stationer som övergivits när tågen slutade stanna, först krossas rutor, sedan blir de färglatt prydda av grafitti, sedan slås de sönder, ibland i annan ordning. Men det mesta brukar sluta med att byggnaderna så småningom står utom räddning och rivs.
Ibland får det oönskade efterverkningar även här i Sverige. Ett praktexempel är tex BtKemi som än idag  ger folk dödlig cancer  pga. det växtgift som producerades där.
Som  ni alla vet  har det varit mycket käbbel markköpet i Teckomatorp som  till sunda förnuftets stora glädje  stoppades  av högre instans.   Otroligt nog har man inte ens gjort en markanalys över vad som gömmer sig  under jordytan.   De som kan svara på var tunnorna grävdes ner  är borta och andra vill inte svara.  Ett tvprogram  gjordes nyligen om gamla BT och  det  benämnes en av Sveriges värsta miljöskandaler. Med all rätt. Många fick sätta livet till i dessa gamla industrier.
Ett annat exempel är Eternitfabriken i lomma.
Den är riven och man har tom tagit bort Eternitvägen. Allt för att tvätta bort den gamla Eternitstämpen, eternit som innehöll asbest och som  dödade många av våra förfäder.
Skall vi verkligen glömma det, nej det skall vi inte, lika lite som vi skall glömma förintelsen och dess ruskigheter skall vi glömma miljöskandalerna som varit. De är en del av vårt kuturarv.
http://www.lommabilder.se/27312825

Kulturarv är också de gamla bostäder som  står övergivna och som många av oss  UE-freaks fotograferar. Det är  en given regel att de enda spår man lämnar efter sig är fotspåren i grusen. och  det övergivna som användes så nyligen men ändå så länge sedan är förevigade med digitalteknikens hjälp.

Någon gång råkar man på gårdar som övergivits och där man låst dörren med middagen på bordet, ibland är det  misär och snusk/svineri  i de avflyttandes fotspår.
förfallet börjar så smått med att fönster krossas, man byter fösnter några gånger ,sedan spikas rutorna för, så småningom stängs elen och då går det rasande fort. Sedan kommer de obehöriga både fyrbenta och tvåbenta. Fukten  gör entre, kylan spränger rör, vatten stängs om det inte skett tidigare.    Vandaler med förstörelselusta   anmäler sin ankomst, därför  är det viktigtr att man inte  avslöjar var man gör sina fynd.  Gamla bilskrotar är fascinerande.  De tär ett tydligt tecken på hur moder jord återtar det människan en gång  lagt beslag på. Bilar vittrar sönder, träden växer genom bottenplåten och taket. Värmland är berikat med många bilskrotar. Jag vill dela med mig av en länk till en sida som är väl värd att besöka.
http://www.jornmark.se
Här finns även  bilder på det övergivna Värmland, övergivet i Limhamn, Ljungmans pumpar, det gamla kalkbrottet, cementa ,som snart är ett minne blott.
  http://www.jornmark.se/places_intro.aspx?placeid=320&lang=
han har också varit i Detroit och dokumenterat  bilindustrins Mekka som nu delvis är öde .
Sugen på att kamera safari - ja självklart.
Vid tangentbordet
Kågerödsmurveln

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar