tisdag 11 juni 2013

Peka ut ungdomar som lata är kränkande - Svart arbetskraft mot faktura är problemet

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/ekonomiforskare-sagar-ungas-sjalvbild_8256198.svd
Så var det dags igen. Nu är det någon förståsigpåprefessor som hackar ner på Sveriges ungdomar och påstår att de är lata, inte vill jobba etc.
 Visst finns det lata ungdomar, men det ärberor på var i landet som vederbörande bor. 
Det finns unga som sökt 100talet jobb men inte får. Arbetsförmedlingen skiter i dem.
Att jobba för "Praktiklön" 150 kr per dag,  vilket är ersättningen de får  som arbetslösa i s.k. utvecklngsersättning.  Jobben ersätts av folk från andra länder. Ja det stämmer säkerligen, för  många av dessa kan du som arbetsgivare få gratis och vissa går även under fas 3 dvs berättigar till betalt för att du låter dem jobba där.
Svenska ungdomar åker till Norge och jobbar.  Det blir det fler och fler som gör. Samtidigt påstås att denna typ av jobb inte  duger  i Sverige.  Men denna typ av jobb får inte ungdomarna i Sverige, just av ovan anlendning.
Hur stor är fiskindustrin i Sverige kontra Norge. Det är  på västkusten och lite på östkusten osm  det finns fiskindustrier.  Magnus Henrekson, professor och vd på Institutet för Näringslivsforskning klankar ner på en hel generation.
referat:
För samtidigt som arbetslösheten når rekordnivåer i Europa, framför allt i länder som Spanien och Grekland, där ungdomsarbetslösheten ligger på 53 respektive 55 procent, menar han att ungdomarna där inte tar vilka jobb som helst. Enligt Henrekson har de arbeten som under senare år skapats i Spanien, exempelvis inom turist- och servicenäringen, i hög grad besatts av gästarbetare från bland annat Sydamerika som är de som är beredda att ta dessa jobb.
Ja vad beror detta på, jo samma som i Sverige, de jobbar för  löner som långt understiger  kollektivavtal och minimilöner. Skall våra svenska ungdomar jobba för löner som understiger minimilön. Nej det skall dem inte, och det skall inte gästarbetare heller göra.
Idag anlitas tex polacker,estländare, rumäner för tillfälliga jobb såsom bärplockning, lantbruk etc.
När de åker hem får uppdragsgivaren en faktura, de är alltså egna företagare.  Någon redovisning sker ej i deras hemländer, varvid det plötsligt handlat om Svart arbetskraft, mot faktura.
Att ungdomar inte får jobb beror just på detta, så även andra. Dessa gästarbetare får kontant betalning . En lag som förbjuder kontantutbetalning av lön mot faktura är lösningen på problemet.  Har det väl kommmit in på banken, kan fabror staten följa pengarna, precis som det görs med oss Svenskar. Vi får ange var vi fått pengar ifrån när vi sätter in mer än 10000 kr. Vi får ange vad vi skall ha pengarna till när vi tar ut pengar. Storebror gäller i SVerige, men bara för svenskarna.
Orsaken är alltså illojal konkurrens om de jobb som finns. Det är också för billigt att lägga ner tilllverkning.

Vid tangentbordet
Kågerödsmurveln.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar