torsdag 22 augusti 2013

Tjernobyl dödar svenska folket.


För 27,5 år sedan mördades Olof Palme.  Officiellt av en missbrukare vid namn Christer Pettersson som sedan friades, men ändå har förklarats som den officiella mördaren. Att man vet vem som är den verkliga mördaren, det är jag övertygad om liksom att det politiska rävspelet och Bofors vapenaffärer låg bakom dådet.  Knappt 2 månader senare  hände en av historiens största katastrofer, ja jag skulle egentligen vilja kalla den för tidernas värsta katastrof. En av reaktorerna i Tjernobyl löpte amok efter ett  experiment och en hel  region fick utrymmas. Idag nästan 30 år senare är Pripyat  en välbesökt turistattraktion  speciellt för folk som har intresse för Urban Exploration - alltså modern övergivet. Idag har man stor aproblem att laga den sarkofag som innesluter reaktorn. Det finns många  sajter att besöka med bilder från Tjernobyl.
1986- den 26 april - hur var det i SVerige då.
Ja landet var fortfarande i chock sedan mordet på Olof Palme, dåvarande stadsministern. Det var pkk-spår, Ebbe Carlsson buggningsaffär. Förhör i KU med Carl Lidbom - där han  blir tillrättavisad av Anders Björk sker något år senare.
Men nyhetsrapporteringen, tekniken hur var den.
Ja vi hade fortfarande gamla Diavox knapptelefoner och gamla Dialog, det började så smått komma mindre nätta knapptelefoner. Vi skrev på maskin, hemma hade jag en IBM med kula och highteck, raderfunktion. Annars var det Tippex som gällde.  Vi lyssnade på Michael Jackson, vi tittade på Beverly Hills på tv hade i regel bara 2 kanaler + Danmark.  Musiken hade vi på LP-skivor och kassettband. Vi skrev med penna och papper, satte frimärken på kuverten och skickade med posten. Vi betalade räkningarna via postgiro och bankgiro. När vi  skulle ha ut  kontanter som var det  betalningsmedel som gällde, skrev vi ut en check. Bankkorten började komma så smått. Vi hade slipsnotor som man skrev under på och  där butiken kryssade i vilken typ av kort. Köpkort, Amex, Visa eller Mastercard.
Den nyhetsrapportering om Tjernobyl som förekom dröjde flera dagar. Det dröjde  någ ett par veckor innan vi fattade hur allvarligt läget var där.
Det radioaktiva molnet fanns över Gävle.  Men frågan jag ställer mig idag är - råkade större delar av Sverige ut för radioaktiviteten, var strålningen högre än vad som sades . GJordes mätningar över hela landet.
Varför frågar jag mig det. Jo jag läste i en artikel att  en  tjej som var drabbad av cancer frågade just detta. Är det Tjernobyl som ger oss cancer nu.
Ja ma nkan fråga sig detta.   Människor låter obehagliga händelser falla i glömsska.  Andra världskriget  och dess fasor   börjar förnekas mer och mer.  Snart finns det inte många kvar som kan berätta om beredskapstide, om tiden, stämningen då. . Det finns dokumenterat, men dokumentation kan i vissa fall selekteras.  En svensk Tiger sa man. DEt gick åtskilliga  Hitler transporter genom sVerige.
1986 levde det många som varit med under krigsåren som var färgade av en Svensk tiger. Det var lättare att dölja, så  jag frågar mig också  är det Tjernobyl som dödar svenska folket nu, postumt hand i hand med Reinfeldts sjukförsäkringar, Fas 3 etc. 1986 var vi inte drabbade av Fredrik REinfeldt i en regerin.
1986 var jag 22 år  REinfeldt var något år yngre.  Vi visste inte då hur farlig  Thernobylkatastrofen skulle bli.
Vi hade  genomgått en folkomröstning några år  tidigare där den svenska gyllene medelvägen  segrade. Folkets vilja sa Lägg ner kärnkraften  2010. Idag är det 2013, kärnkraften  tuggar på fortfarande - vi har nyligen haft ytterligare en kärnkraftkatastrof i Japan pga jordbävningar.  Händelse som liksom Thernobyl, Harrisburg tydligt visar  att Kärnkraften är farlig för allt levande.
Med tanke på all ökning av cancerfall i 30-50 årsålder så frågar man sig. De lingon vi köpte billligt  på hösten 86 och kantareller som sades vara plockade i småland men som såldes ut för att överskottet var för stort, innehöll de radiaktivitet. Vi lär aldrig få svar, för tillskillnad från idag var det lättare för myndigheterna att dölja katastrofer och dess efterverkningar.
Ka nvi förvänta oss fler kärnkraftkatastrofer. Ja säkerligen, frågan  är bara när.
Terrorister, översvämningar, utslagen el pga  häftiga oväder.
Dags att vakna - Kampen går vidare


Vid tangentbordet
Kågerödsmurveln

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar