torsdag 26 september 2013

fyrkantighet orsaken till bidragsfusk?

http://hd.se/helsingborg/2013/09/27/bidragsfusket-okar-trots/
Bidragsfusket ökar, löd rubrikerna.
Längre ner kan man också läsa att sökande kan äga en bil som inte tagits upp.
  Eftersom en nytillkommen sökande  kanske har akassa, vilken urholkats sista åren med besked, pga taket  är det idag inte bara socialt utslagna som tvingas söka bidrag utan personer som jobbat i hela sitt vuxna liv och bara blivit drabbade av arbetslöshet, skilsmässa etc.
 Bilen är för många en förutsättning att få jobb igen.  Det finns i socialtjänstlagen  angivet att  den bidragssökande skall ha rimlig tid att  förändra sin situation, tex sälja bostad etc. 3-6 månader anges som rimlig tid. Om det handlar om  en tillfällig ansökan  bör bilen rimligtvis  undantas, eftersom det för en som tagit alla sina tillgångar är svårare att skrapa ihop till en bil  om vederbörande får arbete.
 Till skillnad från vad   politiker och socialtjänst tror så fungerar det inte för alla att åka kollektivt, eftersom man antingen kan bo för långt ifrån, ha för lång resväg eller behöva bilen i det presumtiva jobbet.
Givetvis känner de flesta till detta och  den som är om sig och kring sig skriver givetvis över  bilen på någon vän.  Fusk? allt är definierbart, men allt är heller inte svart eller vitt.
I april/maj skrev jag om några vännertill mig som behövde tillfällig hjälp pga mannens arbetslöshet.
http://aktuellnu.blogspot.se/2013/05/sa-har-vi-ytterligare-en-kommun-som.html
I det aktuella fallet har mannen nu fått arbete, är beroende av den bil som familjen äger och som var föremål för onda ögat, men som  familjen slapp sälja pga fruns handikapp.
De sålde sonens moped för att få ihop till glasögon, pengar som soc räknade med. Men som man sedan backade för vid ett  överklagande och ett  mail till socialnämnds ordförande Sinclair
Ett brev  som gav en besk kommentar från Sinclair. Politiker från andra kommuner brukar inte lägga sig i grannkommunernas angelägenheter.
Det är på tiden att så sker i så fall..... har man vänner som  har problem skall man ställa upp om man kan.  Samhället kan inte bli rättvist, aldrig någonsin, men som medmänniska kan man väl dra sitt strå till stacken stick  i stäv med jantelagen och ge en hjälpande hand.
Men det aktuella fallet  är ett klockrent exempel på att om inte familjen kunnat behålla sin bil, hade mannen inte kunnat ta jobbet som innebär några mils pendling varje dag.... alltså fortsatt arbetslöshet och bidragsberoende.
Vilka är det som tipsar? avundsjuka grannar troligtvis.
vad vet dem egentligen.
 Kanske dags att sopa rent framför egen dörr först.
Kanske dags att kommunen blir lite mindre fyrkantiga.
Vid tangentbordet
Kågerödsmurveln.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar