måndag 9 december 2013

Fas 3 tar bort riktiga jobb - den f.d. arbetsförmedlaren i Landskrona igång med ny verksamhet.

http://hd.se/landskrona/2013/12/06/hundratals-bidragsjobb-till-staden/
idag  fick jag  lite information om att  en man vid namn Mats Persson som tidigare jobbat på arbtsförmedlingen  startat upp ny fas 3 verksamhet. en verksamhet där deltagarna får sitta av tiden. "skriva cv" Men ursäkta, skriva cv, det gör man på 2 timmar, resten av tiden.  Precis som jobbfabriken/Blatteförmedlingen är verksamhetens enda syfte att  komma åt femtusingen.
Med kopplingar in i högsta ledningen på arbetsförmedlingen i Landskrona blir granskningen av fas 3  inom lyckta dörrar. 
Nu är det tydligen nytt på gång med nya djärva grepp där vederbörande styr med järnhand.  Jag har en godvän som är inskriven i verksamheten och får dagliga rapporter om vad som görs. Det är bara att sitta av de 8 timmarna och den långa resan till  vår by tar sin lilla tid.  Något som drabbar bla. hennes barn som har läs och skrivsvårigheten och behöver hjälp.  3 bussbyten och totalt 4  timmars resa  med en arbetsdag på 13 timmar för att sitta på en stol och skriva cv. 
Med all säkerhet återkommer jag om detta och  jag har naturligtvis börjat rota runt i grejorna, något som med all sannolikhet inte är populärt.   Men det bjuder vi på och gärna smör till det....Givetvis  tar jag reda på fakta och  försöker ha så mycket som möjligt på fötterna innan jag publicerar det jag  fått fram.  Allt för att inte behöva ödsla tid på polisförhör igen.   Ja som ni vet var det en gammal avdankad sossepolitiker som gjorde ett desperat försök att stoppa mig från att kandidera till KF.   Att jag nu hoppat av alla politiska uppdrag och även SD  beror på andra saker. Men givetvis är det säkerligen glädjande för vederbörande.  Samtidigt  ger det mig bättre möjligheter att skriva och belysa   deras mygel och skit de håller på med.  
 FAS 3, för något år sedan blev det möjligt för FAS 3-deltagare att gå utbildning. Nu tar man återigen bort den möjligheten.  Arbetsförmedlingarna får  lokala anslag och det är upp till handläggarna. detta bäddar för orättvisa. Det finns exempel på  deltagare av arbetsmarknadsutbildningar som efter mer än 1 år i utbildning nu blir utkastade och återigen insatta i FAS 3 projekt. Dessa meningslösa projekt som  tar kål på den reguljära arbtsmarknaden.
Landskrona kommun slår sig för bröstet och tycker de är duktiga.
Med en absolut lägsta minimilön a 17000 kr ger de försörjningsstödstagare och  fas 3 "jobb". I ett år.
Men  detta är till att i linje med fas 3 införa  statare och slaveri igen.
Kommunen hyr ut arbetskraften och därigenom ger man sig in och konkurrerar med den reguljära arbetsmarknaden. Frågan är hur  lagligt detta egentligen är.  Kommunens verksamhet skall konkurrensutsättas men  inte tvärtom.   Dessa s.k. jobb innebär oftast långa resor för  den "anställde" 80% av lönen i bidrag berättigar inte till någon akassan. När  12 månader har gått får  personen iterigen återgå till fas 3 eller försörjningsstöd.
Då räknar socialkontoret av  "överskottet" a sista 3 månaderna.  och kostnaden för kommunen elimineras och blir till vinst.
Det är absurbt att man stänger ute  vissa kategorier från akassan.
Den "anställde" har kanske kostat på sig att tex gå till tandläkaren, köpa kläder, etc. Något som  en bidragstagare oftast drar in på.
Men i normen räknas inte detta in och det som lagts på nödvändigheter blir till minus. Otack är världens lön och  slaveriet är ett faktum.
Allt detta är i linje med Reinfeldts strategi att  skrota välfärden.
 Att införa en ny samhällsklass som är fattiga.
Jaja, det finns ju inga fattiga i SVerige. eller hur var det nu.
Men  på sidan
Matkassen på facebook talar sanningen sitt tydliga språk.
 Många har inte mat för dagen och ber om hjälp.
Det är åtskilliga som behöver både vinterkläder till sig själv och sina barn och mat i skafferiet.
Något som jag också noterat är att det många gånger är sjukpensionärer med vuxna barn som ber om hjälp. Barn som står utan inkomst. återigen passar jag på att informera om att man som förälder inte är  försörjningsskyldig för sina vuxna barn. Vuxan är de i den bemärkelsen att man inte är försörjningsskyldig  om de är 18 år och inte går i skolan.  eller slutat gymnasiet, dock längst till 21 år och  studerande på gymnasienivå.
Något är också fel när underhållsskyldiga föräldrar slipper betala  från 20 årsdagen även om barnen går i gymnaiset. Det blir boende föräldern som får dra hela lasset och då även busskort etc.
Något som drabbar de svaga i samhället och gynnar smitarna.
givetvis finns det föräldrar där man solidariskt tar kostnaderna för  sina barn för att de skall kunna slutföra gymnasiet.
Som studerande  blir  en ungdom nekad bidrag från socialkontoret och det från den termin då de fyller 20. Men studielån kan de endast få när de slutfört gymnasiet eller höstterminen det år de fyller 20.
Med andra ord blir det ett glapp som innebär att tonåringar i  familjer med dålig ekonomi   tvingas hoppa av skolan. Den somn är 20 år och inte har slutfört gymnasiet har  antingen tagit ett sabbatsår, gått om, bytat utbildning. Struliga tonåringar som äntligen kommit på rätt köl är lite till råttorna och kan lätt hamna i utanförskap igen.
Det är klart och tydligt att samhällets regelverk inte hänger med i utvecklingen.
Det här ämnet återkommer vi  i framtiden. Var så säkra.

Vid tangentbordet
Kågerödsmurveln.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar