torsdag 6 mars 2014

Arbetsförmedlingens samarbetspartner hindrar jobbsökande

En i min bekantskapskrets är arbetslös. Inget konstigt med det. 
Eftersom han är under 26 är det ungdomsgarantin som gäller.
Han ordnade själv en praktikplats hos en byggare, för att kunna jobba med det han  är utbildad för med lite erfarenhet.  Detta stoppades av arbetsförmedlingen som hävdade att det inte var någon framtid. Samma arbetsförmedlare stoppar sedan in honom  hos en anordnare, som både har ungdomsdagis och fas 3-dagis. Ja det är det där berömda fas 3 där den intagne får arbeta gratis och den som tar emot  gratisarbetaren  får 5000 kr per månad av AF.
Hör och häpna när  den arbetslöse ovan  ville åka hem och ringa på lite jobb som han hittat fick svaret jobb får du söka på din fritid.
Men är det inte det som det här lekskolorna går ut på att söka jobb.
Nej förmodligen inte. Den som tar emot ungdomar får med all sannolikhet betalt  för sina aktiviteter och   8 timmars aktivitet ger klirr i kassan.
Det här samhället snurrar mest på dagtid, tillsaken hör att anordnaren inte har någon telefon som den arbetslöse kan disponera för att söka jobb. Eftersom han inte vill ringa från sin mobil, för att inte drabbas av  mobilkostnader  ville han ringa från sin hemtelefon.
Om någon ev hävdar att det  finns fastpris på mobil, så är det upp till var och en att använda mobil eller hemtelefon men söka jobb pådagtid om man  är arbetslös det är både ens rättighet och skyldighet.
Med bussresor varar dagen 12 timmar, vad blir det kvar av dagen att söka jobb på?
AF har många anordnare, men  några av dem som utmärker sig mest i de här sammanhangen är  bla. jobbfabriken ( Blatteförmedlingen) Folkuniversitetet men även föreningen Virtuella Historiska modeller som jag skrev om för 1 år sedan och som  skulle återkomma med sin redovisning men inte gjort det.
Vi har också  den ideella omtanken som blev akterseglade av den f.d. arbetsförmedlaren Mats Persson och hindrades från att  ta emot FAS 3 till sin loppisverksamhet.
Det är helt uppenbart att man  gör allt för att hindra  att arbetslösa kommer ut i arbetslivet.
ÄR det anordnarna som är  rädda om sina pengar, AF som inte vill bli arbetslösa, eller det är en hemlig strategi för dårarna och det sovande folket i  ambitionen att montera ner välfärden.

Ja troligtvis en kombination  av allt.
Dagis går vi på hela livet.......
Vid tangentbordet
Kågerödsmurveln

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar