tisdag 15 juli 2014

Jobbcoach som vuxendagis.

EN av de större. sk. utbildningsföretagen som även har vuxendagis för arbetlösa delade ut ett "kompendium" om hur man söker jobb och skriver ansökan.
 Som exempel angav man bla fastighetsskötare. Det är inte utan att jag blir mörkrädd när jag läser deras förslag till ansökan. Den typen av ansökan ger knappast något arbete. Å andra sidan är det väl inte det som är meningen, för är det någon som mot förmodan får jobb då får jobbcoachföretaget mindre ersättning. Som exempel på ansökan hade man skrivit så här:

Egentligen ville jag bli brandman..... 

men jag är allergisk mot rök. Fast jag har kvar viljan att rädda mäniskor. SÅ när en glödlampa går sönder ett avlopp stoppas upp eller en kopieringsmaskinslocknar vill jagfinnas där och undanröja problemet.... Så här finns Mats Persson, en händig, hjälpsam och snäll fastighetsskötare. Om ni har behov av en extra stark hand och en räddare i nöden så ärmin förhoppning att ni inte behöver leta mer. Om ingen annan hinner före med att anställa mig, så lovar jag att höra av mig inom en snar framtid. 

Mvh

XX 
Ja vad säger man. Rappakalja, bullshit. 
Den som satt ihopa denna texten har inte varit ute på arbetsmarknaden och vet knappast vad en fastighetsskötare gör. 
Mycket enkelt kan man gå in på  amv:s hemsida och söka efter fastighetsskötare: 
46 träffar.

Här är en HSBförvaltning som söker fastighetssskötare: 
Huvudsakliga
arbetsuppgifter som fastighetsskötare är att ta hand om våra kunders
fastigheter. Arbetet kan vara allt ifrån skötsel av grönytor, lokalvård,
service av värme- och ventilationsanläggningar till att vid behov fixa enklare
el- och VVS- reparationer i lägenheter och lokaler.


Ett annat exempel:  

Vi söker en Fastighetsansvarig för Åre Continental Inn AB
Vi söker dig som har dessa egenskaper
* Ansvarstagande
* Duktig på att organisera
* Nytänkande
* Tidigare erfarenheter inom ventilation, kyla & vvs, värmepumpar, styr och regler mm är fördelaktigt
* Driven
* Självgående
* Tekniskt lagd
* Händig
* Systemtänkande

Exempel nr 3.
• Du skall ha genomgått grundskola eller motsvarande.

• Erfarenhet av yrkesmässig fastighetsskötsel.

• Du har goda kunskaper i Svenska i både tal och skrift.

• B-körkort är ett krav.

• SSG Entre-utbildning är meriterande

Personliga egenskaper• God servicekänsla och kunna hantera olika möten med människor.

• Lyhörd för kundens behov.

• Flexibilitet och god samarbetsförmåga.

• Representativ och vara en god ambassadör för vårt företag.

• Noggrann, strukturerad och systematisk.

• Självständig och handlingskraftig.

• Positiv attityd.


Ett 4:e exempel:
Vi söker en person som har några års arbetslivserfarenhet - att du är utbildad eller har erfarenhet inom den tjänst du söker samt att du även kan jobba med datorer, larm mm. Du kommer att ansvarar för vår Svanen-verksamhet, är säkerhetsansvarig, ansvarig för arbetsmiljön mm.
Vi vet att du kan jobba i team, att du även kan jobba självständigt. Elbehörighet och snickarkunskaper är meriterande. Du gillar trädgårdsarbete och har nödvändig social kompetens för att kunna serva din kollegor och våra gäster med det mesta inom fastighetsskötsel och vaktmästareområdet. Att du kommer att göra ett riktig bra jobb, hoppas vi på. Vi kommer att erbjuda dig en spännande arbetsplats.

Ett 5:e exempel, ett boende för nyanlända:
Arbetsuppgifter
Sedvanliga uppgifter inom fastighetsskötsel som; klippa gräs, skotta snö, sanda, sköta värmesystem , sköta nyckelservice mm.

Kvalifikationer
Personliga egenskaper som samarbetsförmåga, professionalitet, tydlighet och engagemang är viktiga för uppdraget.

Ett års erfarenhet av liknande arbete krävs.
Du ska kunna förstå och uttrycka dig på engelska då du kommer att möta människor från andra kulturer och länder i arbetet.

Slutligen ett sjätte ledigt arbete, denna gången på Eslövsbostäder.
ARBETSUPPGIFTER
Fastighetsskötaren har tillsammans med fastighetsteknikern ansvaret för den dagliga driften. Som regel tar fastighetsskötaren emot felanmälan från hyresgästerna, utför enklare justeringar, servicearbeten, reparationer och vid behov tillkallar specialister. Du arbetar i ett team bestående av fastighetstekniker, fastighetsskötare, förvaltare och driftchef.

KVALIFIKATIONER
Vi söker dig som har fastighetsskötarutbildning eller motsvarande. För att lyckas väl i denna tjänst har du en hög social kompetens, samarbetsförmåga och servicemoral. Du ska kunna uttrycka dig väl i tal och skrift samt ha goda kunskaper i datorhantering och Officepaketet. Du ska ha erfarenhet från el, vvs, styr & regler, ventilationssystem, systematiskt brandskyddsarbete är meriterande.
B-körkort krävs.
Som synes är det en genomgående ttråd att ha  tekniska kunskaper, så  hur detta faller samman med att rensa avlopp och byta glödlampor,  det   kan man fråga sig.   I annonserna finns önskemål om styr och reglertekniska kunskaper, elbehörighet, hantverkskunnighet,  vvskompetens, ventilation osv.
Vidare ifrågasätter jag också upplysningen om att vederbörande är allergisk mot rök. I en fastigehtsskötares vardag ingår att gå in till hyresgäster som både rökar, har kattfarm, ostädat, dammråttornas bevarare.  En person som är allergisk   sorteras ut direkt från högen av presumtiva anställningsbara personer.  Vem vill ha en allergiker som är på sjukhuset varje gång vederbörande gått in hos en rökande hyresgäst.  Vem vill betala dess sjuklön när allergin övergått till kroniska luftrörsproblem.

Det som är extra skrämmande är att detta är ett kompendium som riktar sig till ungdomar. ARbetsökande som inte har så stor erfarenhet eller kunskap och skinn på näsan för att våga ifrågasätta exemplet.
Det som händer med det här dagiskompendiet är att ungdomar kommer ännu längre från arbetsmarknaden, tvingas bo hemma än längre, inte får möjlighet att skapa sig ett liv  kanske förrän långt efter de 30.
Det tog 4 timmar att gå igenom de 5 sidor med exempel och information om hur man "säljer" sig själv samt analyserar företaget behov. Man har också delat ut en lista för att komma på jobb som inte finns.
Jobb som inte finns, som man söker, ja det gör ju alla idag. Det är nämligen detsamma som att göra en intresseanmälan till ett företag som man är intresserad av att arbeta på.
Detta skall pågå i 18 veckor. 3,5 timmes resa varje dag med buss och tåg.
Vad ger det - absolut ingenting.
Jo ett företag inkasserar  x antal kronor som jobbcoach. Under de 18 veckorna skall även praktik  göras. Praktikperiod som innebär att ungdomarna inte är där, men coachföretaget får ersättning ändå, eftersom de anses som handledare. En praktik som innebär att de kan ta in nya  deltagare med ny ersättning.
Företaget  har sin bas i Luleå omsatte 2012 362 miljoner. Ökat sin omsättning med  170 miljoner på 2 år
Ägarna av företaget 2 gentlemen har flertalet konkurser bakom sig, samt även flera bolag 10-15 tal vardera med verksamhet inom arbetsmarknad.

Vid tangentbordet
Kågerödsmurveln. .

Vi tangentbordet
Kågerödsmurveln.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar