måndag 4 maj 2015

Det uppeldade folkhemmet.

 I Svalövs kommun liksom i många andra kommuner ökar rånen  hejdlöst. I lilla byn Kågeröd har det på kort tid varit 2 väpnade rån och 1 smash andr grab kupp. I sösdala  och tyringe blev det också smash and grab. Det sägs att  förövarna beställer hem grejor i andra personers namn, alltså identitetskapning och när de vet att det ligger på postombudets hyllor , så slår dem till.  Stämmer det, ja jag vet inte. Men det låte rätt logiskt.   I Kågeröd vaktar byborna fortfarnde. Några ihärdiga trogna invånare går dit varje kväll. Den stora skaran a 30 personer har minskat till 3-4 5 trogna individer. Men kommer pressen, ja då är det många där igen. Märkligt eller hur. För Svalövs  kommun räknas inga kommundelar utöver Svalöv och landsbygden utarmas sakta men säkert.
Landsbygden utarmas, något annat kan man inte påstå. Hela Sverige skall leva, var det en kampanj som sa, men det enda som finns kvar av den kampanjen är väl någon kvarglömd skylt  någonstans.
Kampanj ja, det har vi sett många genom åren.
På 90talet hade LRF kampanj om folkhemmet.  Per Albin ( ja ni vet han som bossade för  de svenska koncentrationslägren, dit man stoppade   oliktänkande, och andra icke önskvärda i ett mönstersamhälle. Ingvar kamprad möblerade det och Ingvar Carlsson släckte ljuset.    Nu 20 år senare och lite till, kan vi lägga till Fredrik Reinfeldt eldade upp folkhemmet, för det är vad som skett. Det finns endast aska kvar av vårt folkhemstänkande.
Men egentligen började ju allt tidigare, 1986 kom november revolutionen. Det var då när Sverige gick från att fokusera på jobben till att fokusera på växelkursen. Hur det gck, jo vi fick den största krisen någonsin med en arbetslöshet som växte lavinartat.   Visst började hjulen rulla igen, men  det finns invånare som inte jobbat sedan innan krisen. på 90talet.  alltså 20 års arbetslöshet. Fredrik Reinfeldt stoppade in dessa individer, samhällssuspekta sådana eller vad kallar ekonomerna dem för....  i fas 3 och  ett antal lycksökare, och föreningar vädrade morgonluft.   Att samla 800 lata arbetslösa i stora lokaler och kassera in 5000 kr för att låta dem låna en stol.  Ett modernt koncentrationsläger.... att långsamt men sakta men säkert plocka av en människa deras värdighet, interneringsläger.  mellan 8 och 16 varje dag, någonstans långt hemifrån med långa resdagar, på egen bekostnad... Folkhemmet har blivit ett  två tredjedelssamhälle i finansvalparnas och yuppinas  spår och ruiner.
Jag läste en artikel för ett tag sedan, att om 20 år  kommer Sverige att vara ett uland. Tyvärr befarar jag att det kommer att stämma.  Vi kommer att ha en samhällsklass a la White trash, precis som i USA, fast där är det svarta. Men människor som försörjer sig på ströjobb, får bidrag, inte har råd attt göra någonting uitöver att äta något billigt ej näringsriktigt  och sedan bo någonstans i en förort för resten. Att inte ha råd att gå till tandläkare, lösa ut sina mediciner och slutligen stryka med i någon åkomma för att infektionen tar överhand innan pengarna betalas ut från socialkontoret.   Vi får i rotavdraget och rutavdraget  spår människor som jobbar för löner långt under fackliga avtal. människor som kommer från den fria arbetsmarknaden och  accepterar löner som ligger långt under minimilöner.   Slutligen tvingas även vi  Svenskar att acceptera de låga lönerna för att överleva, för arbetsförnedringen och socialkontoret tvingar oss till det. Att jobba gratis  åt någon kommun eller privat arbetsgivare  för att få praktik och arbetsliverfarehet som elektriker fast vederbörande egentligen har 20 års erfarenhet och full behörighet. ja det har varit på tapeten  tidigare men det har stoppats av facket, men  får det här snurra på lite till med den "fria arbetsmarknaden och att minimilöner och avtal ej behöver följas,  då är vi snart där.   Då får vi kanske även se läkare och sjuksköterskor som jobbar för akassa, och var tar då vår patientsäkerhet vägen.   Jo den gick också upp i rök när Reinfeldt eldade upp folkhemmet.
Med denna dystra världsbild säger jag godnatt och hoppas ärligt talat att mina profetior inte kommer att infrias, utan att vi  åter får se ett tryggt land med en   modernt  variant av det svenska folkhemmet.
vid tangentbordet
Kågerödsmurveln.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar