tisdag 12 maj 2015

Underkänt i matematik för det politiska gardet.

Den stinkande avloppssoppan i Norrvidinge   kokar vidare.
Kommunen passade på att höja avgifterna för anslutning till kommunalt VA-nät med 66%   och avgifterna  kommer i vissa fall att vida överstiga fastigheternas värde.  Många får inte  lån på banken, då fastigheterna inte kan lånas upp över skorstenarna eller att inkomster är så låga att utrymme inte finns.  Det finns då möjlighet att dela upp avgiften på 10 år, en tid som är avsevärt för kort i de flesta fall  speciellt vid låga inkomster. vi pratar om  anslutningsavgifter på 2-300 000, dividera detta på 10 år och det blir tusenlappar varje månad. 
det finns alternativ till  kommunalt avlopp och det har presenterats. Men  som vanligt  tas beslut över huvudet på fotfolket och  det politiska gardet  lever i sin egen lilla värld.
Det har nu  framkommit  tveksamheter i kostnaderna när det gäller underlaget.
Det politiska gardet har räknat täckningsgraden till 68% medan det vid kontroll av priser hos  grossister hamnat på en täckningsgrad på 109% alltså övertäckning. 
Hur fungerar då det här med   prissättningen.
Grossisterna har sjukt höga bruttoprislister, de bruttopriserna  har sedan deras kunder  stora rabatter på, mellan 30 och 80% ligger de på och ju mer rörisarna handlar hos Ahlsell, Dahl, onninen och allt vad de heter, desto högre rabatt får dem. 

Tex en pumpgrop har ett pris enligt kommunens pris  å¨50 000 kr. Men enligt grossisten är det 28800 kr. Ett påslag på 100%. Rimligt, nej knappast.
Den som angett grossistpriset  vill vara anonym och det får man respektera. Men det går att gräva djupare inga problem. 
En bra referensprislista är Rinkabyrör som även har moms i sina priser. De brukar också hjälpa till om man förklarar dilemmat.
NSVA har  presenterat ett minireningsverk till ett pris av. 109000 och uppåt. Det finns åtskilliga som  är godkända, har minimalt med rörliga delar och underhållskostnader som ligger på under hälften.Man frågar sig om detta är som man mörkar eller det är inkompetens det handlar om. 
 Man tvingas också att betlaa 5000 kr för elanslutning, men kabel och  skyddsrör skall grävas ner av fastighetsägaren som också får stå för  drivenergin till pumpgropen.
5000 kr för att ansluta en pump till en pumpgrop, det är ingen dålig timpeng. En arbestid som  ligger på max 4 timmar, men troligtvis räcker det med 1 timme, Vad säger skatteverket om detta när det gäller timpeng och rot.
vad har man för  timkostnad på personalen i NSVAs anbud, detta bör redovisas öppet eftersom  arbetet är rotavdragsberättigat. Det är ju bara arbetskostnad som ger rotavdrag och då måste man som fastighetsägare veta och ha klart för sig vad som är  arbetskostnad. Så skatteverket är det rimlig arbetskostnad.?
Denna soppa kokar vidare och vi är många som engagerar oss i makthavaranas övergrepp på den lilla människan.  
vid tangentbordet
Kågerödsmurveln. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar