tisdag 16 juni 2015

kommunala va-lån en ekonomisk rävsax

Svalövs kommun har snabbändrat sin policy för kommunala valån  för att rädda ansiktet.
Detta eftersom många av  fastigheterna som  nu skall få kommunalt va  har ägare som riskerar att få gå från hus och hem.
För att få det kommunala lånet krävs nämligen att  husägaren fått nej från banken men också en detalj som kan försätta vederbörande i  en rävsax utan sällan skådat slag.
Kommunen vill nämligen ha pantbrev i fastigheten. Ett pantbrev på i värsta fall 300 000  kan vid en försäljning då lånet skall lösas   ge en skuld till fastighetsägaren.
Hur gör man då som fastighetsägare om man inte har råd och inte får lån på banken eller vill låna upp huset upp över skorstenarna.
Det beror på i vilken situation som  fastighetsägaren sitter i. Om vederbörande  inte får lån för att hen är hos kronofogden,  och huset inte har något övervärde, så  kan hen utan vidare   ge fan i att betala.
För om hen gör detta kommer det inte att ge en skuld efter försäljning av fastighet.  Hen behöver heller inte gå från hus och hem  då en exekutiv försäljning oftast inbringar  en försäljning som långt under stiger marknadsvärdet.
För att det skall gå att sälja krävs ett övervärde på kåken, finns inget övervärde  är det den som begärt försäljningen som får stå för fiolerna och huset kan inte säljas under vad det är belånat för.
Om man nu skall föreslå en åtgärd för civil olydnad, så  kan hen ta ut pantbrev,  som lämnas i pant hos en privatperson, belånat långt över skorstenarna på pappret. Då förblir va-räkningen obetald, och  huset finns kvar i  hens ägo.  Givetvis är detta en sistahandsåtgärd. hur vet jag detta då. Jo det här med att ta ut pantbrev i fastigheter och "tvätta pengar". Det såg jag ett exempel på när det gällde läkarvillan i Landskrona. Ni som följt min blogg vet att jag gjorde lite efterforskningar gällande ägarförhållandena när företaget jag jobbade på inte fick betalt för  fakturan på värmepumpsinstalationen som landade på 1/2 miljon.   Huset  tog man ut pantbrev på och pantbrevsinnehavaren var en av  Tavells bolag, Tavell hade tidigae sålt fastigheten till en kille som då var 19 år bosatt på Rosengård.   Fastigheten står fortfarande på privatpersonen, som aldrig figurerar på bild i tidningarna utan det är den gode Tavell som återigen figurerar. Tavell är en av dem som blåste staten på  miljonbelopp i samband med fastighetskrisen på 90talet. det sägs att han inte äger kalsongerna han har på sig, men han figurerar märkligt nog i de flesta sammanhang när det gäller fastigheter och  lyxbåtar, lyxsommarvillor till uthyrning etc. Allt han äger ägs av barnen så även den mark i Lund som för några år sedan var aktuell  för försäljning och nybyggnation av affärscentra. En mark som betingar ett värde på 30 miljoner. Tavell bor på en gård i närheten av Sjöbo som givetvis också ägs av barnen och det verkar verkligen inte gå någon nöd på honom, han har både råd att köra bil och gå till tandläkaren, vilket inte brukar vara  fallet när det handlar om människor som förlorat allt de äger och har och inte äger kläderna på kroppen.
Lämna fastigheten som säkerhet?  
Om  fastighetsägarna i Norrvidinge lämnar sitt hus i säkerhet  åt kommunen och sedan inte klarar av att betala kommer huset att säljas och då förmodligen för lägre belopp, då det handlar om ett lån som huset borgar för.
Då kan fastighetsägaren  bli f.d. fastigehtsägare och gå därifrån med en skuld på mer än 300 000 efter en executiv försäljning, och nya fastighetsägaren  har ett hus med kommunalt va. Skulden ja den bär gamle ägaren med sig.
Vid tangentbordet
hatten av för civil olydnad
Kågerödsmurveln.  

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera