tisdag 2 juni 2015

Lööf kastar spann och spade efter löfven

Nu har det gått 9 månader sedan valet.   Löfven är fortfarande bunden till December uppgörelsen, något som kom tilll efter att Sverigedemokraterna vänt kappan efter vinden  ytterligare en gång  och sagt nej till något som de har i sitt program.  Fortfarande verkar  Rosenbaddarna tro att det är en sandlåda  som det handlar om, inte ett lands ekonomin, befolkning och framtid.  I september skrev jag sagan om Dinkytoybilarna. en ironisk berättelse, som tyvärr stämmer in på  verkligheten, om man byter ut Sveriges välfärd och ett lands framtid mot dinkytoybilar.
Löfven har kommit med ett förslag som inte är helt fel, av olika anledningar. Att knyta upphandlingar och anbud i offentliga sektorn till att anställa  långtidsarbetslösa. Av olika anledningar är det bra. Bla  kommer långtidsarbetslösa ut i arbete och slipper sitta på vuxendagis som arbetsförmedlingens anordnare  öppnat på löpande band för att komma åt femtusingen i anordnarbidrag.   Annie Lööf gör utspel som vanligt och förkastar ideen, men har inga  bättre förslag  utan fräser ilsket som en pms-kärring  som vanligt. Slippa sitta och titta på film och spela fia med knuff på dagarna. Samtidigt kan inte  anbudsgivarna  timanställa hur som helst, vilket många av de privata företagen gör idag. Inga fasta anställningar, bemanningsföretag hyrs in, som enbart anlitar studenter inga arbetslösa för att slippa betala  garantilön. Det finns också människor som har lite mindre kapacitet och inte är "lönsamma", och även för dessa medmänniskor måste det finnas utrymme i samhället.  En lön att leva på och en arbetstid som uppfyller den anställdes önskemål och förutsättningar för att kunna leva anständigt.
I offentliga sektorn finns massor med jobb där det inte behövs  flera års utbildning, tex servera mat till äldre, städa, på och avklädning.  Precis det som vårdbiträdena gjorde för 20 år sedan, innan alla skulle bli Undersköterskor.  Samma sak på en förskola.  Idag pedagogiserar vi ihjäl ungarna.  snart vågar knappt någon förälder skaffa barn utan att ha en högskoleexamen som förskolelärare.  Samtidigt blir ungarna mer och mer huliganiserade, då föräldrarna i pedagogernas anmn inte vågar ta tag i sina ungar, av risken att bli anmälda.  Samtidigt blir  ungarna söndercurlade  och det är inte helt vanligt att  ungarna bestämmer hemma vad som skall vara på tv, eller serveras till middag.  Någon har sagt att bartn inte får bli ledsna och besvikna.
men dessa ungar får problem när de kommer ut i verkligheten och ser att  man måste betala för sig, och jobba för att kunna betala för sig, och ibland få  göra något som inte är roligt.  där märker man  stor skillnad i landet beroende på vilken typ av område som man bor i. Ju mer akademiska föräldrar, desto mer söndercurlade blir barnen som oftast har gammelmammor som har hunnit göra karriär och skaffa sig  statusprylar, se världen  och göra  det som de vill innan de skaffar ungar. När många är gamla nog att vara mormor/farmor så blir de mammor istället.  Fotona med 4 generationer blir mer och mer sällsynta framöver och det som tidigare var gammelmormor med käppen blir mormor/farmor.
Det Sverige jag växte upp i hade plats för  defekta människor.  Det fanns också en mörk sida som  inte var så trevlig, mentalsjukhus där människor spärrades in i årtionden för  diffusa åkommor, ibland ett lättare förståndshandikapp eller dyslexi. Det fanns barn som fick sluta skolan för att  de inte kunde sitta stilla.  det fanns också barn som  var  funktionshindrade eller mentalt handikappade sedan födseln och där orsaken till det tystades ner. Ibland Incestuösa historier.  Barn som fick gå hemma på gården och sedan flytta med mor till ålderdomshemmet och bo  där som 40 åring. den tiden vill vi inte ha tillbaka. Men  det fanns något som var bra och det var bla beredskapsarbetena som försvann slutet av 80talet. Ett arbete som gavs på någon kommunal verksamhet, eller även privat där  arbetsgivaren betalade 10% av lönekostnaden och  den anställde fick avtalsenlig lön, som gav  rätt till bl.a akassa. men också där den anställde fick vettiga uppgifter. Många kommunala enheter hade  beredskapsarbetstjänster där  den anställde fick vara kvar i max 2 år och där man sedan fick in en ny.  Idrottsföreningarna hade plats för kanslister som skickade ut papper på fotbollscuper eller annat. Ordnade  dricka, fixade tvätten av kläderna för de olika fotbollslagen. Det finns fortfarande idag hos vissa  föreningar, men dessa har i regel bytts ut mot fas 3are som går och klipper gräs och  tvättar för akassan, samtidigt som föreningarna får 5000 kr i bidrag.
 givetvis måste även vinster i välfärden begränsas rejält, för där har vi akilleshälens avgrund idag. De timanställda flår som torra skinn mellan sina brukare,  och många gånger är tiderna överlappande, och det  finns inte tid för transporter. Det har vi sett på senaste tiden både i tidningareportage och  på tv. där varje städmoment  klockas och tidsbedömd.  Att städa en toastol skall ta 15 sekunder, och tar den 20 eller 30 får något annat stryka på foten eller så blir det inte riktigt städat.  Hemtjänstpersonal får inte diska, eller  städa, det skall andra göra för de är ju USK:are
Om man nu tar alla meningslösa fas 3 pengar och  vuxendagis/statistikförbättrinskurser, jobbcoacher, flumutbildningar som  går via arbetsförmedlingen och lägger dem i en pott och  fixar fram jobb, samtidigt som  arbetsmarknadsreglerna stramas upp och sreglerna för stämpling  lättas, så att det blir möjligt att deltidsstämpla även på bemaningsföretag under en viss tid då är jag övertygad om att detta landet börjar rulla igen och arberslösheten kan sjunka till under hälften.  För idag växer grönytorna igen, eftersom allt läggs på anbud,  och att rensa mellan  platta x och y ingår inte, för det är inte beställt. Att ha en vaktmästare, eller gårdskarl/kvinna på en skola som också är  en vuxen och stöd för eleverna, varför inte en kombination av  allt i allo.  fins det inget att göra ute eller det  är dåligt väder,  hjälp barnen i skolan, putsa fönster. idag går häften av administratörernas arbete åt att beställa uppgifter av  entreprenörerna. Fönsterputsning 2 gånge rper år, i länga 1 och 3 gånger i länga 4.  Istället för att ha någon som ser att det behövs göras. Kanske bara 2 fönster b ehövs tvättas av i ena längan pga små barns syltbelagda fingrar. Istället torkar sylten in och det blir till att ringa anticimex för  sanering av flugor och getingar, som dras  som flugor till en sockerbit  av syltklicken. För  förskolelärarna , nä det ingår inte i deras jobb att tvätta av fönstret......   De som förlorar på resursmänniskor inom offentliga sektorn det är inte kommunen eller samhället, eller den enskilde som får lön för sitt arbete istället för akassa/försörjningsstöd. Nä det är bemanningsföretagen och  de anbudsgivande entreprenörerna, Men det kan vi väl bjuda på.
för att återgå till  den tid när jag växte upp, det fanns jobb, och de jobb som inte fanns de skapades.  Kanske borde vi  ta lärdom av den tiden och plocka de bästa russinen ur kakan, från 60-70 och 80talet. Men lämna moralkärringarna och inskränktheten  kvar i historien.
Slutligen det som jag började med Annie Lööf  hon visar gång på gång tecken på  att vara lika omogen som en trotsig tonåring.  Det är absolut dags för centern att  se över både sin politik och vilken de skall ha som ledare frarmöver.  Kanske borde Annie Lööf  gå till doktorn och begära  tabletter mot sitt behov av uppmärksamhet.  Därefter besöka arbetsförmeldingen och be att få göra praktik i verkligheten för den verkar hon aldrig ha besökt. .
vid tangentbordet
Kågerödsmurveln. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar