måndag 15 juni 2015

Nya ingredienser i den kokande kommmunala avloppssoppan

Så har då den kokande avloppssoppan   Norrvidinge fått nya ingredienser. Jag har skrivit om detta tidigare. Nu har den överklagade avgiftshöjningen som beslutades i kommunfullmäktige upphävts då den överstiger  självkostnadspriset, alltså den kostnad som kommunen har för att anlägga. man passade ju på att höja avgiften med 66% och dessutom en avgift som grundar sig på tomtstorlek.
Detta visar att man skall inte ge upp och det visar också återigen att Svalövs kommun inte följer lagen. vi har sett det tidigare när det gäller markköp, där det också blev ett upphävande, det gällde då ett sanslöst slöseri med skattepengar och gynnande av enskild.
Vi har sett det när det gällt vård och omsorg och inte minst när det gällt försörjningsstödet.
Vi är några stycken som följer avloppsfrågan med spänning.  och jag tar mig friheten att lägga ut bild på det beslut som en av de drabbade villaägarna i Norrvidinge har delgett.  Allt för att det skall komma till allas kännedom, så att inte någon  stackars själ skriver på kontrakt med kommunen på det lagvidriga beloppet. nog för att man kan hävda det i efterhand att det gamla priset skall gälla, men  bättre o vara på säkra sidan, för kommunen kommer med all säkerhet att krånga och bråka för att slippa betala tillbaka pengar och kunna krama ur sista  öret  från de drabbade invånarna.






För den som är intresserad finnns information om LAV  paragraf 30  att läsa här. 
Så har vi det uppseglande stora underskottet i kommunens budget.  Även där har vi lite märkligheter. En dam vid namn Susanne Rosenström har använt konsulttjänster för 1,2 miljoner och det utan att det har  godkänts i kommunfullmäktige. visst är det lite märkligt att en enskild tjänsteman kan  besluta om tjänster i denna storleksklassen.  Ändå gör man inte processen kort med denna dam och fimpar henne, utan man säger sig ha förtroende för henne. Lutar det mygel..... ja det får ni avgöra själv, jag kommer att fortsätta gräva i skiten det är då säkert. Det är dessutom denna dam som  en av gångerna jag  kontaktade kommunen gällande  utredningen om   min mamma och de fel och brister som begicks i vården av henne och som  slutligen ledde till att hon avled som har förhalat och fördröjt tills det passerade tvåårsdagen.   Bla fick hon inte sin medicin då ingen var medicindelegerad, personalen hade ej heller utbildning på  hennes andningsmaskin, vilket gjorde att det slem hon hade i sina lungor segnade till och  slutligen gav henne en  lunginflammaation som hon avled av, men först efter att ha fått syrebrist, då en av sköterskorna underlät att ringa 112, utan började jaga mig istället.   Ja detta har jag skrivit om tidigare och det finns att hitta i detalj på min blogg. jag har också inspelningar från diverse möten, bla där  en av hemtjänstansvariga säger att Åsgården inte var lämplig för min mamma då det bara fanns plats på demensboendet, och även  om  kroppen var väg att ge upp så  var det inget fel på  hjärnkapaciteten på min mamma.   Nåväl denna dam Susanne Rosenström förhalade och fördröjde ärendet så att det passerade 2årsdagen och IVO  ansåg att det var för gammalt att ta upp . Preskriberat ärende, hur många sådana har man lyckats åstadkomma genom att  förhala och inte återkomma.
Susanne Rosenström har flera gånger visat sin inkompetens och så har även ansvariga politiker som inte sparkar fanskapet så långt det går.
Det var dock inte Rosenström som tog beslutet att stänga  korttidsboendet, utan det var den dam vid namn Mona Hinse som gav sig iväg när det blev för många fall av  stinkande byk efter henne. Hon finns numera i Burlövs kommun och man frågar sig hur många som behövt stryka med  pga henne där.
När det gäller avloppen så har företrädare för kommunen  försökt släta över och dämpa opinionen. Bla har man  gått ut och lovat delbetalning till kommunen. Men med de avgifter (som man lagvidrigt beslutat om)  det handlar om  blir det stora summor varje månad som  boendekostnaden ökar med.  uppemot 300 000 kr kostar det i Svalös kommun, dvs mer än dubbelt  ja tom nära tredubbelt mot vad det kostar i vissa andra kommuner.  I sölvesborg kostar det under 100 000 att få kommunalt avlopp, vatten och dagvattenanslutning. I vissa fall så   humana kostnader som 60-70 000 inkl. dagvattenanslutning.   Detta till trots att kommunen har betydligt högre krav på sig gällande rening då  de anluter till Östersjön samt att det i många fall rör sig om sommarstugor i kustnära attraktiva områden med höga prislappar. Med andra ord  husägare som har råd att betala. Fastigheter där VA-anslutningen utan tvekan innebär en prishöjning med motsvarande investeringen eller lite till pga dess attraktiva läge.  En attraktion som Svalövs kommun saknar i varenda millimeter i kommunen. så även den  konstgjorda ankdamm som nu växer igen felaktigt benämns Svalövssjön.  I alla andra fall är något som man gräver och dämmer upp en just det damm, men sjö lät bättre på 90talet när detta begav sig.  Denna ankdamm som till slut tillsammans med inkompetens bland styrande på 90talet blev ett underskott på 17 miljoner  och somresulterade i neddragningar inom framförallt skola och barnomsorg. Nu 20 år senare upprepar sig historien, trots en ny generation politiker och styrande.
Detta är inte sista sidan i kapitlet Svalövs kommmun och det kommunala VA -anslutningen i Norrvidinge, det är då säkert.   Kågerödsmurveln fortsätter att gräva och följa kommunens förehavande.
vid tangentbordet
Kågerödsmurveln.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar