söndag 7 juni 2015

Ytterligare ett flyktingboende i svalövs kommun och kommunen bockar och nickar

Så var det då dags igen. Ytterligare ett flyktingboende.
Denna gång är det gamla  Axelvoldsskolan, den gamla flickskolan där forna tiders husmödrar lärde sig mangla stryka safta och sylta. Numera ägd av ett friskoleföretag, vars avgifter är  mångdubbelt högre än  den vanliga skolpengen. Detta då man driver "huliganskola". Visst fixar de till många ungar som är på glid, inte tu tal om saken och för många luttrade föräldrar är det en lösning, när kommunerna väl  bifaller ansökan.
Men tydligen är inte  det nog med den mångdubbla skolpengen de får i intäkt.  Undertecknad har fått uppgifter om upp till 8 gånger högre än en kommunal skola. Det betyder att en hel klass kostar lika mycket som 3 elever på Blichers. Då frågar man sig har de 8 gånger högre lärartäthet. Nej  knappast.
Det lär inte heller gå någon nöd på Fru Blicher. Men tydligen tycker hon det, för varenda kvadratmillimeter skall utnyttjas, så istället för att hyra ut  överblivna rum till studenter eller  kollektivt boende för ungdomar, vilket vore en lösning om det nu handlar om att få in boende och intäkter.  så  vill man hyra ut till flyktingboende. Varför, jo för då får de 75000 kr i månaden i hyra.  Om man nu vill vara en  hjälpande medborgare finns det mängder med hemlösa som säkerligen gärna hade  flyttat dit för att få tak över huvudet nu när hemlösas hus stängt.  Eller några romer. Det går bussar 1 gång i timmen till både Teckomatorp och Bjuv så det är inga problem att ta sig tilll de platser där de kan tigga.Men ger det intäkter? knappst 75000 kr i månaden, alltså 900 000 kr per år. 
Enligt lagfarter betalde Blichergruppen 4400000 för  fastigheten,som köptes av Paret Blicher som själv betalade 2500000 året innan. Det var ingen dålig värdeökning det inte. men tydligen inte tillräckligt för  de stackarna  behöver hyra ut överblivna lokaler....Kan inte vara lätt att driva friskola idag när intäkterna är så dåliga att man behöver hyra ut lokaler för att överleva................ Hoppas  mina läsare förstår ironin. 
Hur var det nu med Odengården. Vindilen som driver flyktingboendet som enbart skulle vara  tillfälligt,  de har i smyg utan att kommunen fått sitt veto  lagt anbud på migrationsverket.
hur var det med kommunernas inflytande? Som vanligt lägger sig kommunpolitikerna platta.
Ingen verkar reagera. Sverigedemokraternas riksdagskandidat, L L sover sin törnrosasömn, ja visst det är ju långt till nästa val.
Det här handlar inte om de som bor på boendena,Vindilen, blicher, odengården,  skiter fullständigt i dem, för det här handlar enbart om pengar.  likt hamstrar samlar de på hög för  att det kan komma sämre tider.
Att det kommer sämre tider, när det väl blir begränsningar i välfärden, när välfärden blir statlig igen.
Kommer det att hända.  Kanske någongång om några årtionden när  riskkapitalbolgen och andra lycksökare, ala Blicher kramat ur det sista ur detta samhället. Var skall de stackarna ta vägen sedan.  Inget annat land  är väl så korkat som Sverige, med skyhög arbetslöshet importerar man mer arbetslös arbetskraft, medan grannländerna norge och Danmark säger nej vi har inte råd.
Visst skall Sverige hjälpa. det har vi alltid gjort, befriade från krigets fasor och ett undgående av att bli ockuperade av den lille mannen med svarte mustaschen.
En gång i tiden var det migrationsverket själv som upphandlade sina boenden och drev dem med egen personal, visst betalade de överpriser även då. På 80talet var det en  person i min omgivning som  var på gång att köpa en f.d. fritidsanläggning med andelslägenheter i lilla Edet i värmland.  Det blev inte så, för någon annan mutade mer. ett 80tal andelslägnenhetr för 1 miljon.  På den tiden var det  Iran/Irak-kriget som drev hit flyktingar.  Idag är det IS och gänget.
Samtidigt Sverige kan inte ta hand om alla och hjälpa på plats, ja det kan man göra när det varit jordbävning. Men övriga Europa måste även d e hjälpa till. Sverige betalar mest till fader Eu, men får minst, och belastas ekonomiskt.
Jag läste i helgen en bok  med titeln Jag heter inte Miriam.
Det handlade om en Zigenartjej som blev satt i kloster på barnhem något år  och därefer depo rterades till Auschwitch och Ravensbruck. hon tar en död judinnas identitet, för att överleva och lever sedan fram till 85 års ålder som judinna. gifter in sig i en fin familj där hon i princip fungerar som hushållerska åt sin man vars hustru dog i havandeskapsförgiftning.  Hennes egen familj utrotas i en massaker i Bayern där hon ursprungligen kom ifrån. hon börjar vid 85 års ålder berätta om sitt liv och flykten, den nya identiteten för sitt barnbarn. I boken nämns också att Judarna fick ersättning men inte Romerna, för de utrotades inte för sin ras utan för att de var tjuvar.   En intressant vinkling. EN bok förvisso men väl läsvärd och man kan se likheter till tvserien krigetsvindar, där det i aktuell hollywoodstil  leder tlll en återförening av familjen.
70 år har gått och förändringarnas stormvindar har blåst. En sak skilde 2a världskrigets flyktingmottagning med  dagens. Det varmycket ideella krafter som  hjälpte till på den tiden, ingen tjänade pengar på det, utan man gjorde det av humanitära skäl. Idag är det inga humanitära skäl som ligger bakom utan enbart pengar samtidigt som antalet hemlösa växer i Sverige. Många tvingas  gå och lägga sig hungriga för att akassan inte höjts på många år. men Sverige har väl inga fattiga.... jo, det finns många som med dagens definition är fattiga. Det handlar inte om löss och stampade jordgolv. De flesta fattiga har tak över huvudet, men  kan inte  förbättra sin standard utan lever i det eviga ekorrhjul som  nu snurrar. har inte råd att gå till tandläkaren, lösa ut sin medicin, köpa varma kläder, äta näringsriktig mat. Det är definitionen för fattig i Sverige idag och där har vi många. Det handlar inte om man har råd att köpa ny tv, dator eller telefon som många hävdar. I många fall är det de ensamstående föräldrarna som har det värst och i kombination med arbetslöhet kan det vara nog så knepigt. Speciellt för de som  får underhållsstöd från staten där inte den andre föräldern vill betala mer.
Gör Vindilen detta av humanitära skäl, eller Blicher. Nä knappst, Money talks. Vad är då Vindilen för något.  Jo det är ett företag som  enligt företagregistret  sysslar med "Föremålet för bolagets verksamhet är att bedriva konsult- verksamhet inom informationsteknologi, förvaltning av och handel med värdepapper, samt därmed förenlig verksamhet."
Företaget ägs av en man vid namn Niclas Pernvik och hans hustru Johanna Björkner Pernvik.
De äger också Advectas AB, med samma inriktning med en omsättning på  85 miljoner och en redovisad vinst på 5.  samt då ett moderbolag vid namn Advectas Holding. Advectas Holding är sedan moderbolag för diverse bolag.
Var står då i bolagsredovisningen att man sysslar med  flyktingar. nä ingenstans. informationsteknologi och handel med värdepapper. Är det inte av vikt att det står  rätt verksamhet i bolagssregistret? har kommunen överhuvudtaget kollat upp bolagen.
FAmiljen Wachtmeister  har också lyckats sola sig i glansen i tidnignarna.Man har anställd 2 stycken från odengården.  tillåt mig småle. Inte är det humanitära skäl. Waktmästarfamljerna, speciellt den som bor i Kågeröd   har Litauer i sina skogar.  Men  eftersom Arbetsförmedlingen betalar 85% av lönekostnaden blir det billigt, väldigt billigt att använda sig av flyktingar från odengården. Så återigen. Money Talks.

Annat var det förr med wachtmästarna.  De hade  sina trälar i skogen, som oftast bodde i någon bostad som ägdes av godset. Buga och nicka för greven och grevinnan.   Även snedsprången  fick sin beskärda del, genom att de fick äran att  jobba i skogen. Något papper på vindhavret som såddes  skrevs inte, men  i vissa fall köptes det en pappersfarsa, någon som tog på sig faderskapet, för  grevlingens eskapader på byn eller någon annan ur det finare folket.
Ett stickspår men man ser klart, ränderna går inte ur adeln i Sverige.  Kan man utnyttja och tjäna pengar på pöbeln så gör man det, även 2015.
Kan Svalövs kommun härbärgera alla dessa flyktingar, och flyktingboenden som växer upp  som svampar ur jorden.  Man frågar sig varför inte drämma till och göra flyktingboende av Weibullshuset.  då går det att samordna med Svalövs hotell som också är flyktigboenden.
hur många finns det i kommunen. blinkarp finstorp, odengården, Axelvold, Mariesten, Gamla Ica, Svalövs hotell, samt det faktum att många av Svalövsbostäders lägenheter  inte längre hyrs ut till gemene man utan är vikta för  flyktingboende.
Allt detta som växer upp utanför kommunens kontroll, förespråkarna pratar om att det blir arbetstillfällen. men hur många naställda bor i kommunen och vad är det för anställning? timmar? bemanningsföretag? . Maten köps från företag i Malmö, var tog den lokala förankringen vägen. Dessutom  varor av tveksamt ursprung ala ICa Basic och Euroshopper.
Var  finns kommunens röst, som talar för kommunens och invånarnas bästa? Det är den som uppstår som fågeln Fenix  6 månader innan valet för att därefter  spårlöst försvinna.  
Vid tangentbordet
 Kågerödsmurveln


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar