lördag 11 april 2015

Det ekonomiska ansvaret för barnen tillfaller boendeföräldern - allt annat är frivilligt för den andre.

Betala underhåll till sina barn, sällan har det väl varit något som varit så laddat under årens lopp.  Vanligtvis har det fram till för 10 -15 år sedan varit  papporna som fått betala. Det har bildats  föreningar för underhållsskyldiga etc. Många har hävdat att de  får leva på "lus och långa naglar" som min mormor beskrev fattigdom när hon levde. Alltså leva på svältgränsen för att de måste försörja sina barn.
Det statliga underhållsbidraget har blvit en norm för  många  underhållskyldiga. ett bidrag som liksom akassan inte höjts på åtskilliga år.   Det var på gång nu men tack vare att SD fällde regeringens förslag som var en uppgörelse med vänsterpartiet gick det i stöpet och många ensamstående föräldrar med låga inkomster gick minste om en liten förbättring.  400 kr som det handlade om är dock bättre än ingenting alls.
 1273 kronor, det är den summan som en pappa eller mamma  kan klara sig undan med Min uppfattning är dock att kvinnorna känner större ansvar och empati med sina barn och  sticker till dem, köper  vad barnen behöver på ett annat sätt än papporna.
Många män skaffar nya familjer och de tidigare barnen ses som en ekonomisk belastning. Även kvinnor skaffar  nya barn med en ny partner men där är min uppfattning liksom   ovannämnda att kvinnan har mer empati för sina barn och vill dem väl.
I de fall där  boendeföräldern får ett rättsligt utslag ser det annorlunda ut. Dock kan hen  få gå till kronofogden för att få ut sina pengar.
Detta eftersom om  den underhållsskyldige vägrar betala så får hen söka på försäkringskassan och  då är det just 1273 kronor som gäller och det har det gjort de senaste 10-12 åren.
Den som tar det rättsligt  får ett utslag där rätten ser det till att barnen inte skall ha det sämre för att  föräldrarna är skilda jämfört med om de fortfarnde varit tillsammans. Det tas också hänsyn till  vem som har mest inkomst och denna skall då ta en större bit av  kostnaden. även fritidsintressen etc räknas med i kostnaden som blir personlig för barnens behov, boendeförälderns inkomst och  den underhållskyldiges betalningsförmåga.
 vad tjänar då den underhållskydlige föräldern på att  vägra betala mer och ta sitt ansvar. ja förutom att han får mer pengar för eget bruk,  straffar han/ hon sin f.d. genom att inte hjälpa till, tror han.
Att jag tar upp detta nu är för att en i min omgivning  beter sig just på detta sätt. Tillråga på allt sa han till sitt barn, har inte mamma råd att  betala så får du bo här.  Barnet  ringde på eget bevåg och frågade pappan om han kunde hjälpa till att betala lite till, trots att mamman  sagt till att hon inte fick göra det. 
men när inte barnet vill bo hos pappan för inga villkor vis i världen, vilket han vet, då  det tonåriga barnet  inte åker dit överhuvudtaget   pga de konflikter som rått när hen varit där.
Hur bör man då tackla problemet.
ja att folk har det kärvt i vårt land är ingen hemlighet. Att höja underhållet allmänt  till ett  dagsaktuellt rimligt belopp, det kostar  väldigt mycket för samhället och även de som inte  behöver pengarna får ta del av det.
Nä bäst vore att ta bort den övre gränsen för underhållet,  eller höja den, men även ta hänsyn till boendeförälderns inkomster.
På så sätt  får barn till ensamstående med låg inkomst  en riktad insats. 1273 kronor. På försäkringskassan finns    en tjänst där man kan räkna ut kostnaderna för barnet och även hur mycket var och en skall betala.
 Men eftersom många förälderar vägrar betala till den andre,  blir det en norm för den som vill smita undan med 1273 kronor per månad. Den som inte tar ansvar kan alltså glida på en räkmacka genom livet.
dock finns det som sagt möjlighetr.
Här är lite info från försäkringskassans  sida.

Vad är underhållsbidrag?

Underhållsbidrag är pengar som den förälder som inte bor med barnet betalar till den förälder som barnet bor hos. Underhållsbidraget ska användas till barnets boende, mat och fritidsintressen.

Hur mycket ska jag betala?

Ni ska själva komma överens om beloppet. Antingen gör ni en muntlig överenskommelse eller ett skriftligt avtal. Använd räknesnurran för underhållsbidrag för att få en uppfattning om vad som är rimligt att betala.
  • Ta fram senaste årets deklarationer för dig och om möjligt den andra föräldern. Där finns många uppgifter du behöver för att göra uträkningen.
  • Fundera över vilka kostnader ni har i vardagen. Konsumentverket gör varje år sammanställningen Koll på pengarna. Där hittar du sammanställningar om vad barn i olika åldrar har för kostnader.
  • Om du har flera barn räknar du ut underhållsbidraget för ett barn i taget. Det går inte att räkna för flera barn samtidigt. Så skriv upp summan efter varje uträkning och lägg sedan samman dem.
  • Om det är möjligt gör gärna beräkningen tillsammans med den andre föräldern.

  • Om ni inte kommer överens
    Kommer ni inte överens kan tingsrätten bestämma beloppet. Kontakta ett juridiskt ombud för att få veta hur ni ska göra.

Som synes är det tingsrätten som gäller och  alla med partner som  vill smita undan  tycker jag bör  ta hjälp  av det rättsliga för att få den andre att ta ansvar.
Om det nu är så att boendeföräldern är  girig och vill pungslå den underhållsskyldige,  samt att boendeföräldern har bättre inkomst, då uppstår egentligen inga problem. För den som tjänar mest skall   ta största ekonomiska ansvaret.  Har inte  den underhållskyldige några pengar,  ja då träder staten in.  Den som  inte vill betala kan dock smita undan ändå men ett utslag i tingsrätten ger en biljett till kronofogden och  ger möjlighet att driva in pengarna för boendeföräldern. 



Vid tangentbordet
Kågerödsmurveln. 

Avlopp som pungslår fastighetsägare.

Av olika skäl har jag inte varit så aktiv i bloggandet sista månaderna. Främst pga studier men också pga flytt. har nu lämnat Kågeröd och kommer inom sinom tid att starta ny blogg. dock kommer jag att fortsätta bevaka Svalövs kommun och  diverse politikers och tjänstemäns utspel.
det som står i dagern nu är  kommunalt avlopp i Norrvidinge. Det är väl knappast någon som har något emot att få inkommunalt avlopp och vatten i sitt hus.
det som det däremot är stora diskussioner om och det med all rätt är den  mer än 60%iga höjning av anslutningsavgiften som  man genomfört i kommunen. 
200 000 och mer för att få in  kommunalt vatten och avlopp och det är inte valfritt att ansluta sig. Så det innebär att många av de fastigheter som  finns i Norrvidinge med omnejd  kommer att ha en kostnad som överstiger dess värde.  en del får  sälja och lämna sina bostäder då de inte får lån.
Kommmunen kan efter särskild prövning   bevilja 10 års delbetalning av avgiften. Men 20 000 kr eller mer per år, och på det den månatliga avgiften.  Det blir många som faller på det ändå.
Det som Svalövs kommun ägnar sig åt är maktmissbruk och det pågår  starka krafter för att överklga och föra det vidare. trots att Eu har  kommit med direktiv om att avlopp skall åtgärdas har kommunerna runt om i Sverige sovit sin törnrosasöm och nu har man panik.
 De som inte kan få inkopplat kommunalt avlopp får  fixa sin rening på annat sätt.  Dock kan kommunernas miljö och hälsa inte svara på vad de skall göra.  De får inte rekommendera något så det innebär att  när en fastighetsägare i god tro kanske investerat 100 000 på ett nytt eget avlopp så blir det kanske inte godkänt.
 det som är rimligt är att man som  konsumnet och skattebetalare får klara direktiv vad som är  rekommendabelt.
Det skall läggas nya filterbäddar och infiltration.
den detalj som man glömmer är att  den inte vara för evigt efter 10 -15 år kanske i bästa fall 20 år man problem med sin infiltration och får göra om.
Då uppstår stora kostnader. Den massa som grävs upp går nämligen som deponi, och då skall det till destruktion och det går som deponi med avgifter på 1000-1500 kr per ton. 
Jag brukar ge rådet att inte göra någonting förrän man absolut måste vid avloppet för vem vet om det plötlsigt skall dras in kommunalt  avlopp i en by ute på landet. Då blir det att betala igen  och det finns inget val.
Nu finns det bra miljövänliga reningsverk, som sätts i källaren och där  skiten lufttorkas och trillar ner i en behållare som töms med jämna mellanrum. Efter  torkningen kan man lägga det i sin rosenrabatt.
alltså helt i enlighet med det ekologiska kretsloppet.
Många övriga system kräver pumpar och grejor och  en rostfri pump  som klarar avloppsvatten som kan vara väldigt aggressivt  är  vidrigt dyr.
 När det gäller  kommunala avlopp så  skall man som fastighetsägare se till så att kommunerna äger pumpgropar och annat.  För även där är det  snuskigt höga kostnader.  Så utanför dn egen fastighet skall kommunen äga  nätet och  ev utrustning. 
Svalövs kommun överdebiterar  för anslutning till kommunala nätet med sin avgiftshöjning och det får man inte göra enligt EU-direktivet. Men eftersom ma ninte underhållit sina ledningar på 50 år eller mer, så krävs det stora pengar i investeringar.
Man har också i stort sett skippat egen personal med jour så när några vattenledningar springer läck, så  blir det entreprenörer på jour och de byter en meter ledning, för att strax därefter få åka dit igen och byta 2 meter bort.   Man ifrågasätter var det sunda förnuftet och långsiktigt tänkande finns i en kommun som Svalöv. Man planerar i bästa fall  4 år framåt, för sedan kan det bli maktskifte och  människan är glömmande och förlåtande så man hoppas på detta vid valet att de vallöften man svek och de grodor som man gjort skall ha fallit  i glömska. 
 Kortsiktigt tänkande går som en röd tråd genom Svalövs kommun  gatuunderhåll, belysning, grönområde. Hela kommunen ser för bedrövlig ut.  Kågerödslunds  motionsslingor ohc strövstigar kantas tex numera av högt gräs och vildvuxen "skog".  Kostnaderna för underhåll har ökat och det kan vi härröra till att man  ägnar sig åt  att lägga ut på entreprenad.  Den egna personalen hade en  kontinuitet en gång och visste vad som skulle göras.  Men här skiter man i vilket och det som görs är det som upphandlats allt annat skiter man i.  Även här har vi sett svåger politiken råda  och egna vinstintressen styra,  precis som vi  har gjort i bla skolmatsutförsäljningen som inte blev något av 2010.  Som alla vet  var vi många som protesterade  och när undertecknad i egenskap av kågerödsmurveln la ut offentliga handlingar gällande anbudsgivarna  så hoppade de av. Kan också informera mina läsare att  en av dessa numera  "rehabiliterar utbrända" ohc har myglat in sig på landstinget/region skåne.  Jag blev ju anmäld för min blogg, inte för att jag hittat offentliga handlingar nä utan för en annan blogg som handlade om gamla tider. Men om man nu  skall göra en sådan sak så är det väl en fördel om man tar reda på hur sanningarna förhåller sig. Så åklagaren la ner det och man fick tji. Detta var tänkt att servera till valet 2010  men pga att ärendet inte var så prioriterat  blev det i februari 2011.  Jag fick dock lägga ganska mycket tid på  bla. ett  förhör på polisstationen och 4 telefonförhör. Även polisen fick lägga sina resurser på detta istället för att sätta åt brottslingar. Visst är det patetiskt.

Anledningen till mitt engagemang för avloppsfrågan i kommunen är delvis personlig.  Jag ser tydliga tecken på  maktmissbruk och  eftersom jag har en bra förmåga söka information samt  att tolka texter och läsa så har jag lovat att bistå med detta. I en grupp på facebook har även  en del  från andra sidan nosat sig in, det märker man på deras kommentarer där de vill  legalisera  kostnaderna. tonen kan i vissa fall bli ganska hätsk när kostnaderna ifrågasätts.
som jag ser det är Svalövs kommun en dåligt skött kommun när det gäller ekonomi och man  ivesterar den löpande budgeten utan att tänka på framtiden, det ser vi nu när  fastighetsägare blir  drabbade av  kostnader  på 2-300 000 för att anlägga avlopp.   Samtidigt säger man att kommunen måste växa och  man vill ha  nya invånare, men så som  många verksamheter bedrivs   lär andra  orter locka bättre, trots kommande pågatåg osv. 
En annan   affär som  varit uppmärksammad var ju teckomatorpsgården, där det blev stoppat  till slut.
Ingen var väl egentligen emot köpet däremot  den summa av 4 gånger martknadspriset som  ma nville betala.
ingen vettig människa  betalar väl 4 gånger marknadsvärdet och i kommunen sitter  även människor som har  en prvatekonomi. Inte betalar väl tex Wachtmeister 4 gånger lönekostnaden till sina skogsarbetare. nä knappast man hyr in estländare, polacker osv  istället, för de är billigare.  Nu sitter dock inte W kvar i kommunens maktcentrum längre utan gett sig iväg till region skåne.   Ja  just det ja,  den positionen blev en nyckel till region skåne för de som sålde marken. till makens bolag.
Efterhand kommer jag att uppdatera och  informera fortlöpande om avloppsfrågan.   

Min nya blogg kommer att heta Snapphönan.
Vid tangentbordet i avloppsslammets korrupta dynga
Kågerödsmurveln.  

söndag 5 april 2015

Brott i 7 klöverfältet.

På diverse debattsidor läggs det gärna  listor på dömda SD-politiker. jag hittade information på nätet som  angav  övriga partiers  representanter. Av någon anledning   gick det inte att länka vidare. så jag lägger in det här och hoppas att  alla kan läsa.

sidan är kopierad i sin helhet. 
Brottsdömda 7-klöverpolitiker


Detta dokument listar politiker i C, FP, KD, MP, M, S och V som dömts för brott sedan 2004, och är tänkt att vara en illustrativ motvikt till påståenden om att Sverigedemokraternas företrädare skulle vara särskilt brottsbelastade. Fall med politiker som har kronofogdeskulder eller som har gjort olämpliga uttalanden, uppmärksammas inte här.

Datainsamlingen grundar sig främst på medierapportering, vilken ju är mer förekommande när förseelser är grova och förövare kända, så dokumentet kan därför inte ses som en statistisk jämförelse mellan partierna.

I de fall brott inte har uppmärksammats av traditionell media har alternativ media använts som källa, och ifall dessa händelsevis skulle misstros, rekommenderas kontroll hos rättsväsendets instanser.

De dömda listas per parti i efternamnsordning och deras fall presenteras enligt mallen: uppdrag som personen hade vid brottstillfället, beskrivning av brottet, påföljd och källor.

Senast uppdaterat: 10 september 2014





Centerpartiet

Sture Andersson, Burträsk, grovt rattfylleri 2010

Ledamot i landstingsfullmäktige och landstingsstyrelsen.
Andersson körde hem från jobbet med 1,64 promille alkohol i blodet, efterföljd av en polispatrull. Enligt polisen var han  rödblossig i ansiktet, vinglade och luktade alkohol när han greps. Han var sedan tidigare dömd för rattfylleri.
Påföljd: en månads fängelse och 37 000 kr i böter.

Bo Kallerman, Sala, sexuellt ofredande 2011

Ordförande för vård- och omsorgsnämnden, ledamot av kommunfullmäktige och ersättare i kommunstyrelsen i Sala.   
Kallerman skickade åtskilliga sms, av vad tingsrätten anser vara kränkande sexuell natur, till en flicka i lägre tonåren som han blivit bekant med. Rätten anser att han hade gjort sig skyldig till sexuellt ofredande och dömde honom till villkorlig dom. Men bl.a. faktumet att Kallerman avgått från sina politiska uppdrag då misstankarna blivit kända var skäl, enligt rätten, att inte kombinera den villkorliga domen med böter eller samhällstjänst.

Alexandra Kvarnström, Lycksele, trolöshet mot huvudman 2013

Kassör för Centerns Ungdomsförbund i Västerbotten.
Kvarnström förde vid 64 tillfällen över sammanlagt 170 660 kronor från ungdomsförbudets konto till eget och anhörigas konton.
Påföljd: Villkorlig dom och ersättning till målsäganden för skadan, 170 660 kr med ränta.
Åklagarkammaren i Umeå  AM-71057-13-1

Dennis Lindén, Åre, grovt skattebrott, bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll 2007

Under tre momsperioder 2004 och 2005 undanhöll Lindén systematiskt skatt genom att inte redovisa moms från skogsavverkningar. Bokföringsbrotten bestod i att Lindén inte skött bokföringen ordentligt. Ibland hade det gått många månader mellan de tillfällen då alla affärshändelser, mellan 300 och 400 verifikat, förts in i böckerna.
Tingsrätten menade att bokföringsbrottet ledde till försvårande av skattekontroll. Eftersom bokföringen var så dålig och rörig kan ingen kolla vad som hänt i företaget och därmed beräkna skatt.
Lindén erkände brotten och dömdes av Östersunds tingsrätt till 160 timmars samhällstjänst. Om tingsrätten istället dömt till fängelse skulle det ha blivit sex månader.

Björn Mårtensson, Edsbyn, grovt rattfylleri 2009

Kommunalråd i Ovanåker.
Mårtensson körde hem med 1,5 promille alkohol i blodet från en fest i Alfta. När polisen skulle ta kontakt med honom fick de bryta sig in i huset genom att krossa ett fönster, eftersom Mårtensson inte ville öppna dörren. Han dömdes till en månads fängelse, vilket han fick avtjäna med elektronisk fotboja.

Tage Påhlsson, Ånge, ringa misshandel 2005 och 2011

Centerns oppositionsråd i Ånge, f d riksdagsledamot.
2004 åtalades Påhlsson för att ha slagit till en autistisk son till en av sina anställda. Påhlsson menade att pojken hade svårt att begripa saker och att han daskat till honom för hans eget bästa, för att den skrivmaskin som han fingrade på inte skulle falla ned på honom. Efteråt hade barnet mardrömmar och vågade inte gå ut på flera veckor. "Han var rädd att bli slagen om han gick utanför dörren" berättader mamman. När han sedan slutligen gick ut stötte han på Påhlsson på stan och fick panik.
Hovrätten dömde Påhlsson till 30 dagsböter.

Inför valet 2010 hade man i Ånge kommun en överenskommelse inom partierna att inte valaffischera då dessa ändå blev vandaliserade. När Påhlsson upptäckt att moderaterna ändå affischerat i mängder, blev han upprörd och konfronterade moderaten Stefan Alm. Tage Påhlsson tog strypgrepp eller grepp i kläderna om Alm, vilket medförde smärta och blånad på dennes hals.
- Möjligen att jag klämde i lite väl hårt då, men jag tog inte något strypgrepp på honom, hävdade Påhlsson. – Jag kan nog ha kallat honom för snorvalp.
– Jag trodde aldrig att en alliansbroder skulle kunna bete sig på detta sätt, sade Stefan Alm. En annan moderat vittnade om att han sett blåmärken på Alms hals dagen efter.
Påhlsson dömdes denna gång till 50 dagsböter á 150 kronor samt 5 000 kronor i ersättning för kränkning.

Magne Torbjörnsson, Lund, försök till misshandel, vållande till annans död och ofredande 2014

Riksdags- och kommunfullmäktigekandidat, forskare på Lunds universitet.
Torbjörnsson sköt med en pistol ihjäl sin egen far på julafton 2013, men hävdade till sitt försvar att händelsen helt och hållet varit en olyckshändelse. Ca en vecka innan dådet införskaffade han en stor mängd ammunition och enligt uppgift ska han ha haft en lapp med namn inlåst längst in i vapenskåpet. Torbjörnsson ställdes inför rätta anklagad för mord,  men domstolen stannade vid vållande till annans död. Han dömdes även för att ha knuffat omkull en professor på Lunds universitet och för att ha kastat en bok mot en annan person.
Den rättspsykiatriska undersökningen visade att Torbjörnsson lidit av en allvarlig psykisk störning och han kom därför att dömas till rättspsykiatrisk vård.
Lunds tingsrätt  B 6429-13

Per-Olov Zethrin, Lidingö, bl.a. grovt bokförings- och skattebrott 2008

Har haft politiska förtroendeuppdrag för Centerpartiet i Lidingö och har varit nämndeman i Stockholms tingsrätt. Per-Olov Zethrin har genom olika ekonomiska transaktioner tvättat svarta pengar åt det kriminella MC-gänget Red Devils i Falun. Härvan omfattar flera miljoner kronor och handlar till betydande delar om bokföring som medvetet och systematiskt har misskötts.
Påföljd: tre års fängelse

Patrik Öbrink, Gävle, grovt bedrägeri och grov förskingring 2008

Kassör för CUF i Gävle och hade även ett par mindre politiska uppdrag.
Öbrink flyttade 2005 till Filippinerna och började direkt att ”låna” pengar från föreningens konto för att finansiera vistelsen på Filippinerna, och för att starta ett import- och exportföretag, vilket kom att bli olönsamt. Han skaffade även familj i Filippinerna. 2006 upptäckte partiet vad han gjort och polisanmälde honom. Öbrink fortsatte då istället med internetbedrägerier. Han lurade personer på internet att köpa varor - kamerautrustning, mobiltelefoner och spel - som inte fanns. Hans motivering till bedrägerierna var att han behövde pengar till sjukhusvård för sin fru. Han använde sig av målvakter när han fick problem med sina egna konton. Så småningom intensifierade polisen jakten på honom. I juni 2008 greps han och lämnades i oktober ut till Sverige.
Öbrink dömdes till två års fängelse. Hans skuld till CUF var 159 181 kronor och till 131 lurade privatpersoner 162 000 kronor.

Man, Surahammar, grovt rattfylleri 2005

Fritidspolitiker.
Tidigt på morgonen annandag jul var mannen var ute och plogade då han körde av vägen. Polisens analysprov visade att han hade 2,13 promille i blodet.
Påföljd: En månads fängelse.

Kvinna, Stockholm, hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd 2008

Fullmäktigekandidat i en kommun i Stockholmsområdet.
Händelsen inträffade vid entrén till Elitloppet på Solvalla den 25 maj 2008. En ordningsvakt kroppsvisiterade och nekade kvinnans manlige bekant inträde till travbanan. Enligt vakten blev kvinnan aggressiv, petade på hans skyddsplåt och sa "Du ska få plikta med ditt liv". Ordningsvakten uppfattade kvinnan som påtänd och "iskall", och tog hotet på allvar och kontaktade polis. Vid gripandet sparkade och krängde kvinnan, och belades med handfängsel av poliserna.
Påföljd: 20 000 kronor i dagsböter och 5 000 kronor i skadestånd.





Folkpartiet

Isak Bergdahl, Uppsala, förargelseväckande beteende 2009

Styrelseledamot i LUF. Stod åtalad för att ha gjort Hitlerhälsning och skrikit "Sieg Heil" till SSU:are. Uppsala tingsrätt valde att döma honom till 2000 kr i böter, för föragelseväckande beteende istället för hets mot folkgrupp som han från början stod åtalad för. Han satt kvar på sin plats som styrelseledamot efter domen.
Påföljd: 2000 kr i böter.

Åke Blomqvist, Huddinge, försök till köp av sexuell tjänst 2009

Gruppledare för Fp, kommunalråd med samordningsansvar för barn- och utbildningsfrågor och ordförande i grundskolenämnden i Huddinge kommun, ledamot i kommunfullmäktige och 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen, ledamot i demokratiberedningen, ordförande i kyrkofullmäktige i Huddinge kyrkliga samfällighet och Huddinge kyrkoråd, samt ledamot i kyrkomötet.
En 17-årig flicka fick frågan om hon ville delta i gruppsex hemma hos Åke Blomqvist, varvid en man kom med henne mitt på dagen. Fem äldre män utsatte henne sedan för förnedring och en rad sexuella handlingar.
Blomqvist version var att han kommit in på en sajt på nätet som erbjöd träffar och gruppsex, vilket han ville prova på. Han betalade 1 500 kronor för flickan och uppfattade aldrig att hon var minderårig. Åke Blomqvist nekar till att han skulle haft sex med flickan. ”Det enda jag gjorde var att röra hennes ena bröst en gång”, säger han i förhör. Rätten kunde inte bevisa att sexköpet slutfördes, men tre av de övriga männen dömdes för köp av sex.
Ärendet ingår i en större koppleriutredning där flera unga flickor under 20 år utnyttjades för sex och misshandlades av äldre män i lägenheter och på hotell i landet.
Åke Blomqvist fick lämna sina politiska uppdrag.
Påföljd: 30 dagsböter på 50 kronor (1500 kronor).

Jimmy Drushammar, Stockholm, grov misshandel, stöld och grovt bedrägeri 2010

2005-2006 vice ordförande för Liberala ungdomsförbundet i Storstockholm och 2006-2007 förbundssekreterare för Liberala ungdomsförbundet. Under 2006 fungerade han dessutom som kampanjgeneral för riksdagskandidaten Gulan Avci.
Drushammar erkände att han stulit 86 000 kr från Svenska Pensionärsföreningen Engelbrekt. Tingsrätten gjorde bedömningen att det rört sig om “en systematisk brottslighet” och konstaterade att “brotten är därför att bedöma som grova” och dömde därför till fängelse i ett och ett halvt år. Till mannen han var inneboende hos och kassör i pensionärsföreningen ska han betala 111 079 kr.
Stockholms tingsrätts dom B 566-08
Svea Hovrätts dom B 2202-08

Carl Ek, Malmö, trolöshet mot huvudman 2005 och stöld 2008

Kassör för FP i Malmö.
Ek dömdes för att ha förskingrat 68 000 kronor från partikassan, men hävdade att fler personer varit inblandade och att han själv "fick bära hundhuvudet".
2008 dömdes han för att ha stulit ett brev skrivet av August Strindberg från Landsarkivet i Göteborg.
Straffet blev i båda fallen villkorlig dom och dagsböter.

Erik Ekman, Kungälv, vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada 2012

Kommunfullmäktigekandidat i Kungälv 2014.
Ekman gjorde en kraftig inbromsning framför 15-20 motorcyklister. En av motorcyklisterna åkte in i honom vid inbromsningen. Enligt motorcyklisten i fråga gick Ekman fram till honom och sa “Där fick du!” Enligt Ekman själv var det motorcyklisterna som hade gjort hotfulla gester mot honom innan olyckan inträffade och han hade handlat i panik.
Påföljden blev endast böter då tingsrätten ansåg att motorcyklisten bidragit till olyckan genom att ligga för nära.

Christer Falkheimer, Höganäs, grov förskingring, grov trolöshet mot huvudman och urkundsförfalskning 2014

Var på 1990-talet bl.a socialnämndens 1:e vice ordförande och nämndeman.
I egenskap av god man och förvaltare lurade Falkheimer minst 44 klienter på, enligt hovrättens beräkningar, 1,7 miljoner kronor.
Falkheimer har genom åren haft över 70 klienter. Han förfalskade kvittenser så att det såg ut som att en klient exempelvis tagit emot dubbelt så mycket som det verkliga beloppet. På detta vis lurade han av en utvecklingsstörd kvinna över 60 000 kronor. En blind kvinna blev av med 105 000 kronor. En annan kvinna, som sitter i rullstol efter att ha utsatts för ett mordförsök, lurades på 157 000 kronor. Flera brottsoffer har dessutom haft mycket låga inkomster och brottsligheten har därför varit kännbar för flera av dem, resonerade domstolen. Personal på vårdboenden har vittnat om att några av de drabbade knappt hade råd att köpa mat och kläder, medan Falkheimer och hans fru unnade sig exklusiva resor, god mat och fina viner. Frun stod åtalad för grovt häleri och borde enligt åklagaren ha förstått varifrån pengarna till parets lyxliv kom, men blev friad i tingsrätten.
Falkheimer dömdes av Hovrätten över Skåne och Blekinge (målnummer B 1166-13) till tre års fängelse. Han blev även skyldig att betala tillbaka nästan hela den förskingrade summan till de drabbade klienterna eller deras dödsbon.

Rocio Fernandez, Göteborg, bedrägligt beteende 2010

Stadsdelsnämndspolitiker, riksdagskandidat och har under flera år suttit i Göteborgs kommunfullmäktige.
Vid fem tillfällen har Fernandez åkt fast i biljettkontrollen. Fernandez säger i polisförhör att hon inte ansett sig ha råd att betala och att hon därför chansat. Hon meddelades strafföreläggande, vilket innebär att fallet avgörs utan rättegång. Men hon hörde inte av sig inom stipulerad tid, 14 dagar, varför ärendet gick vidare till åtal med förhandling i tingsrätten.
Göteborgs tingsrätt   B 8327-10     
Påföljd: dagsböter 40 å 50 kr.

Mats Granath, Nacka, grov rattfylla 2006

Ordförande i Älta områdesnämnd, kommunfullmäktigeledamot och sjätte namn på folkpartiets lista till fullmäktigevalet.
Granath körde alkoholpåverkad när han stoppades av polis. Utandningsprovet visade att han hade 0,83 promille. Han dömdes för grovt rattfylleri och hans körkort drogs in. Han valde att lämna sina politiska uppdrag och deltog inte heller i valrörelsen 2006. 2007 återgick han till sina uppdrag.

Lars Hansson, Lund, rattfylleri 2014

Bl.a. ordförande i barn- och skolnämnden i Lunds stad och ledamot av kommunfullmäktige, fjärdenamn på listan inför kommunfullmäktigevalet 2014.
Hansson stoppades en onsdagsmorgon av polis sedan han kört 38 km/tim på en 30-väg där det ligger två skolor och i den påföljande alkoholkontrollen visade det sig också att han hade 0,24 promille alkohol i kroppen. Han uppgav efteråt i media att han tänker installera alkolås i bilen och omedelbart söka stöd för att se över sin alkoholkonsumtion.
Hansson fick ett strafföreläggande med påföljden dagsböter på totalt 27.500 kronor.

Per Jodenius, Stockholm, dataintrång och anstiftan till dataintrång 2007

Liberala ungdomsförbundets pressekreterare.
Strax innan valet 2006 upptäcktes att datorer som tillhörde folkpartiet hade använts för att olovligen ta sig in i socialdemokratiska partiets känsligaste datanätverk som enbart 26 höga partifunktionärer hade tillgång till. Intrången skedde med hjälp av stulna inloggningsuppgifter.
De dömda var Liberala ungdomsförbundets tidigare pressekreterare Per Jodenius, SSU-ombudsmannen Niklas Sörman och den tidigare Expressenjournalisten Niklas Svensson. Ytterligare tre politiker åtalades men frikändes.
Påföljd: 120 dagsböter (3 600 kronor)

Marita Jönsson, Hällevadsholm, förskingring 2006

Kassör för Folkpartiet liberalerna i Bohuslän.
Jönsson förskingrade 1998-2004 ca 300.000 kronor.
Påföljd: Villkorlig dom och dagsböter 140 å 30 kr samt ett skadestånd på 336 999 kronor inklusive ränta. Den förskingring som skett före år 2000 preskriberades.
Uddevalla tingsrätt  B 294-05

Azad Karim, Västerås, olaga hot och grov vårdslöshet i trafik 2005

Ordförande för folkpartiets lokalavdelning i Västerås, vice ordförande i polisstyrelsen, andre vice ordförande i både kommunfullmäktige och kultur- och fritidsnämnden, stod på andra plats på partiets riksdagskandidatlista i länet.
Karim prejade sin f.d. fru och en manlig vän till henne på E18. De fick tvärbromsa för att undvika en olycka.
Påföljd: fyra månaders fängelse och skadestånd på sammanlagt 15 000 kronor.

Björn Molin, Haverdal, försök till köp av sexuell tjänst 2012

F.d. handelsminister, landshövding, ledamot av Folkpartiets partistyrelse m.m.
Molin iaktogs av civilpoliser när han tog kontakt med en för dem känd prostituerad kvinna. Molin samtalade en stund med kvinnan innan de hoppade in i hans bil och åkte därifrån. Enligt kvinnan hade de kommit överens om att hon skulle utföra en sexuell tjänst på en parkeringsplats mot en betalning. Men eftersom Molin känt sig förföljd, stannade han bilen och släppte av henne på vägen. När de båda förhördes hade kvinnan fått pengar. När Molin fick höra att han var skäligen misstänkt för brott mot lagen om köp av sexuella tjänster erkände han direkt och var beredd att ta emot ett strafföreläggande på totalt 19 200 kronor i dagsböter. Senare nekade han till anklagelserna och menar att han bara skjutsade kvinnan hem.
Göteborgs åklagarkammare, strafföreläggande AM-36766-12-1

Mats Nilsson, Umeå, bedrägeri och urkundsförfalskning 2010

Vice ordförande för Folkpartiet i Umeå.
Mats Nilsson ansökte 2007 om ett bankkonto med tillhörande kreditkort hos GE Money Bank i sin grannes namn. Enligt domen står det klarlagt att Mats Nilsson har kommit över bankhandlingar från sin granne genom att ta sig in i dennes villa. Efter att Mats Nilsson hade fått tillgång till en kortkod ska han vid åtta olika tillfällen ha tagit ut sammanlagt 35 000 kronor med hjälp av kortet.
Påföljd: 120 dagsböter á 190 kronor och skadestånd.

Sven-Erik Näslund, Västernorrland, trolöshet mot huvudman 2005

På 25:e plats på folkpartiets lista i Västernorrland.
Näslund skulle ta hand om privatekonomin åt en gammal och sjuk släkting. Skog till ett värde av totalt omkring en miljon kronor såldes, utan att Näslund såg till att skatter betalades fullt ut. Till slut fanns det en skatteskuld på omkring 300.000 kronor. Själv tillskansade han sig 240.000 kronor. Enligt hemtjänstpersonalen hade släktingen det samtidigt så knapert att han knappt hade mat för dagen och de fick samla ihop matpengar åt honom. Mannens trygghetslarm blev avstängt eftersom Sven-Erik Näslund inte betalade telefonräkningarna. Den gamle mannen hann avlida av sin sjukdom medan rättsprocessen pågick.
Påföljd: 240 timmars samhällstjänst och 240 000 kronor plus ränta i skadestånd

Peter Olsson, Ånge, trolöshet mot huvudman 2006

Kommunpolitiker och distriktsordförande för SSU Västernorrland. Numera medlem i FP.
Peter Olsson förde över 20 000 kronor från distriktet SSU Västernorrland till SSU i Ånge kommun, trots att han inte var behörig att genomföra penningtransaktioner på egen hand. Påföljd: 30 dagsböter och villkorlig dom

Philip Pedersen, Landskrona, misshandel och ringa vapenbrott 2012

Fritidspolitiker.
Pedersen sköt en man han var osams med med elpistol, vilken polisen beslagtog då den är olaglig i Sverige. Han lämnade sina politiska uppdrag efter domen.
Påföljd: skyddstillsyn.

Karin Pilsäter, Stockholm, rattfylleri 2006

Riksdagsledamot, ledamot av Skatteutskottet och Finansutskottet, ordförande i Näringsutskottet, Folkpartiets ekonomiska talesperson m.m.
Bakfull efter att ha druckit vin kvällen innan tog Karin Pilsäter en morgon sin bil för ett möte med partiledaren Lars Leijonborg. Några kilometer från sitt hem togs hon av polisen med 0,3 promille i blodet. - Jag borde ha vetat bättre, sa Karin Pilsäter.
Påföljd: 40 dagsböter á 480 kronor, totalt 19 200 kronor.

Maria Robsahm (fd. Carlshamre), bokföringsbrott 2005

Europaparlamentariker. Numera med i Feministiskt initiativ (Fi).
Robsahm/Carlshamre och hennes tidigare sambo drev under åtta år ett gemensamt bolag för tv-produktion. Det försattes i konkurs 2003 med skatteskulder på drygt 300 000 kronor. Konkursförvaltaren hittade bara bokföring för ett år och kunde inte följa var tillgångar på 386 000 kronor tagit vägen.
Påföljd: villkorlig dom och 40 000 i dagsböter.

Patric Svensson, Växjö, rattfylleri 2012

Bl.a. ordförande i skol- och barnomsorgsnämnden.
Svensson blåste 0,28 promille i en kontroll och avgick efter detta.
Påföljd: 40 dagsböter, totalt 19 600 kronor.

Daniel Åhlander, Nyköping, grovt bedrägeri, grovt bidragsbrott och grovt bokföringsbrott 2014

Engagerad i folkpartiet i Nyköping.
Var VD för Elma Personlig Assistans AB i Södertälje och en av två huvudmän i en härva där Försäkringskassan förmåtts att betala ut 29 miljoner kronor i felaktig ersättning. Åhlanders bolag betalade lön till falska assistenter, vilka sedan gav pengarna till huvudmännen, medan anställningen gjorde att "assistenterna" själva blev berättigade till bidrag i olika former, utan att de behövde jobba alls eller i den utsträckning som uppgivits till Försäkringskassan. I rättegången fälldes 34 av 35 åtalade. Advokatkostnaderna uppgick till hela 96 miljoner kronor. Åhlander dömdes till fängelse i 4 år och 9 månader, samt att återbetala 26 miljoner till Försäkringskassan.
Södertälje tingsrätt B 2700-12

Kristdemokraterna

Arne Carlström, Oxelösund, barnpornografibrott 2004

Ordförande för Kristdemokraterna i kommunen.
Carlström anklagades för innehav av 1100 barnpornografiska bilder. Dessa hittades av en bekant som hjälpte honom med datorn. Carlström erkände innehav av ungefär 500 av dessa, vilka han hävdade skulle användas i ett collage av 7-14 år gamla flickor, för att skapa debatt om unga kvinnors p-pilleranvändande. Han sade att de övriga måste planterats av hans politiska motståndare. Tingrätten var föga övertygade av denna fantasifulla förklaring, och straffet blev 80 dagsböter à 150 kronor.

Tom Hellgren, Eskilstuna, förargelseväckande beteende 2007

Landstingsfullmäktige Södermanlands läns landsting, tidigare ledamot i Eskilstuna kommunfullmäktige.
Hellgren onanerade åt en annan man på badhuset Vattenpalatset i Eskilstuna, när de vid två tillfällen upptäcktes av de anställda. Han och den andra mannen dömdes till böter på 1000 kronor vardera. Hellgren avgick innan dom förkunnats från sina uppdrag, enligt honom själv p.g.a. tidsbrist.

Claus Helmberger, Malmö, förskingring och urkundsförfalskning 2006

Ombudsman i Malmöhusdistriktet.
Helmberger förskingrade ur kristdemokraternas partikassa, bodde på hotell och hyrde bil på partiets bekostnad. Enligt honom själv var anledningen till att han bodde på hotell att han blivit vräkt från sin lägenhet. Han skrev även ut extra löner till sig själv genom att förfalska en medarbetares namnteckning när denne hade semester.
Han dömdes till villkorlig dom och att betala 134 000 kronor i skadestånd.

Anne-Sophie Lainesdotter Emilsson, Karlskrona, stöld 2012

Partiordförande och valledare i Karlskrona, nummer tre på Kristdemokraternas kommunlista i Blekinge och fyra på riksdagslistan, profilerad i brotts- och äldrefrågor.
En 77-årig kvinna hade vid kassan i en matvarubutik i Karlskrona sommaren 2012 glömt sin plånbok som innehöll drygt 500 kronor. Bilder från butikens övervakningskamera kunde visa hur Anne-Sophie Lainesdotter Emilsson tog kvinnans plånbok, undersökte den och behöll den. I ett första skede nekade Lainesdotter i förhör till brottet.
I november 2012 dömdes hon i Blekinge tingsrätt för stölden, men hon struntade fram till september 2014 i att betala 500 kronor till Brottsofferfonden, vilket ingick i straffet. Efter den mediala uppmärksamheten veckan innan riksdagsvalet 2014 tvingades hon av partiet att lämna alla sina politiska uppdrag.

Mikael Ljungman, Stockholm, bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll 2009, grovt bedrägeri 2011

Står på 32:a plats på Kristdemokraternas valsedel till riksdagen 2014.
Affärsmannen Mikael Ljungman, direktör, som han tidigare titulerade sig, är en av Sveriges mest kända ekonomiska brottslingar. Redan 1994 dömdes han för minst 10 bedrägerier, mordbrand och brott mot checklagen till fängelse i 2,5 år. Under denna tid kom Ljungman i kontakt med Uppsalamaffian.
I januari 2009 dömdes han till fängelse i 10 månader för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll efter den s.k. Gizmondo-härvan. Medan han satt i fängelse åtalades han för den största svindeln någonsin i Danmark, den s.k. IT Factory-affären  Ljungman pekades ut som en av huvudmännen och dömdes 2011 till fängelse i sju år för grovt bedrägeri och svindlerier för över en kvarts miljard kronor. Ljungman har vid sidan av alla projekt under elva år kvitterat ut livränta från Försäkringskassan för en påstådd arbetsskada.
2012 gick han med i KD och i juni 2014 blev han villkorligt frigiven. – Vår utgångspunkt är att om man har sonat sitt brott har man rätt till en andra chans. Han har också varit väldigt öppen om att han har lämnat det där bakom sig, sade Caroline Szyber, distriktsordförande för KD i Stockholm. Mikael Ljungman har sagt sig framförallt vilja fokusera på kriminalpolitiska frågor.

Elias Mardini, Sigtuna, rödljuskörning och bestickning 2006

Kommunfullmäktigeledamot och nummer sex på kristdemokraternas vallista i Sigtuna.
Mardini försökte muta en civilpolis som stoppat honom för att ha kört mot rött. Mardini räckte, enligt domen, fram en vinflaska och sade ”God jul och gott nytt år, vi kan väl glömma det här”. Enligt kristdemokraten rörde det sig dock inte om något brott från hans sida utan ett missförstånd. Istället antyder han ”rasism” från polismannen och påstod att denne hade kallat honom för gris.

Mats Reimbertsson, Stockholm, olaga hot, ofredande och förolämpning 2010

Politisk sekreterare åt Stig Nyman, biträdande finanslandstingsråd för KD i Stockholms läns landsting. 2003–2005 förbundssekreterare för (KDU).
Åtalet gällde främst Reimbertssons nästintill maniska förföljelse av sin före detta hustru och hennes nya kärlek, men det innehöll också kränkande samtal och SMS till en muslim som fick höra rasistiska kommentarer. Hovrätten fastställde domen till 80 dagsböter á 200 kronor. Reimbertsson fortsatte jobba för KD under åtalet och efter att dom fallit. Riksmedia har inte uppmärksammat brotten.

Mattias Reinhard, Töreboda, grov kvinnofridskränkning och misshandel 2012

Gruppledare för kristdemokraterna i Töreboda.
Reinhard misshandlade sin fru upprepade gånger under flera år, bland annat med en spiskrok.
Han dömdes av Skaraborgs tingsrätt till samhällstjänst i 200 timmar, och att betala 42 000 kronor i skadestånd.
Reinhard kandiderade även i kommunalvalet 2014, men denna gång för Folkpartiet.

Ingrid Svensson (tidigare Näsman), Falun, bedrägeri 2013

Ersättare i kommunfullmäktige, ledamot i kommunstyrelsen, ersättare i Räddningstjänstförbundet Dala Mitt, samt ersättare i valberedningen.
Tillsammans med sin man Börje Svensson, aktiv i Moderaterna, begärde Ingrid Svensson ersättning för förlorad arbetsinkomst, trots att parets företag inte betalat ut några arbetsgivaravgifter samma år.
Ingrid Svenson dömdes för bedrägeri till villkorlig dom med 70 dagsböter á 50 kronor, av Falu tingsrätt 16 juni 2013 (B 755-12), och senare av Svea tingsrätt 22 maj 2014 (B 6894-13). Hon ska även betala 142 000 kronor i skadestånd till Falu kommun och Dala Mitt.

Birgitta Torstensson, Mölnlycke, vårdslöshet i trafik och obehörigt avvikande från trafikolycksplats 2012

Vice distriktsordförande i ungdomsförbundet, kandidat till fullmäktige i Härryda, där hon har haft kyrkopolitiska uppdrag. 2010 kandiderade hon i en annan västsvensk kommun.
Torstensson körde mot rött, in i ett medelålders par vid ett övergångsställe i Vasastan i Göteborg. Kvinnan fick foten överkörd medan mannen träffades av ena sidospegeln. Torstensson förklarade vid rättegången att hon varit stressad och haft all uppmärksamhet på spårvagnarna då hon plötsligt hört en duns och sedan ett skrik. När hon sett i backspegeln att de två hon kört på rest sig, åkte hon vidare utan att kontrollera saken vidare.
Kristdemokraternas ordförande i Härryda sade sig inte ha känt till domen mot Torstensson.

Man, Västsverige, sexuellt utnyttjande av underårig 2007

Kyrkopolitiker som även arbetade som konfirmationsledare.
Mannen, som rapporterats vara 28 eller 29 år, inledde ett förhållande med en ung pojke som han träffat via internet. Han fortsatte förhållande trots att han fick reda på att pojken endast var 14 år gammal.
Han dömdes till skyddstillsyn och behandling med särskild behandlingsplan.

Miljöpartiet

Daniel Jesus Arrospide Alata, försök till mord, grov mordbrand, grovt rån, stämpling till mened och falsk tillvitelse 2012

Riksdagskandidat 2010.
Alata försökte tillsammans med sin flickvän mörda hennes föräldrar. De preparerade föräldrarnas dryck med det starka sömnmedlet oxazepam. Därefter anlade Daniel Arrospide och Rut Patrickson sju bränder och monterade ned brandvarnarna i föräldrarnas lägenhet, vilken var belägen i ett flerfamiljshus. Innan paret lämnade lägenheten tog de med sig föräldrarnas kontanter, kamera, bankpapper, nycklar till lägenheten samt en portmonnä. En granne upptäckte branden och föräldrarna kunde räddas utan skador. Alata dömdes till fjorton års fängelse. (Alatas 28-åriga flickvän dömdes till tolv års fängelse. Hon dömdes även för att ha falskanmält två personer för våldtäkt i hopp om att få skadestånd.)

Mir Englund Dusim, Göteborg, köp av sexuell tjänst 2014

Ledamot i kommunfullmäktige och socialsekreterare.
Engund Dusim togs på bar gärning i Rosenlundsområdet. Han påpekade att handlingen helt strider mot hans principer, men skyllde den på att han varit berusad.
Påföljd: dagsböter 50 à 240 kronor (12 000 kronor.)
Göteborgs åklagarkammare  AM-33834-14-1

Per Gahrton, Täby, rattfylleri 2005

Styrelsemedlem och en av grundarna till Miljöpartiet.
Efter att ha krockat med en polis i maj 2005 fick Gahrton göra ett alkoholtest som visade att han hade 0,2 promille i blodet.
Påföljd: 16 000 kronor i böter.

Güler Gül, Boden, snatteri 2006, 2008 och 2011

Ledamot i landstingets hälso- och sjukvårdsberedning mitt och ett av Miljöpartiets ansikten utåt i Boden. Hon var tionde namn på partiets lista till kommunfullmäktige.
I april 2011 tog Gül fyra halsband och två plånböcker, värda 2 394 kronor, på Åhléns City i Stockholm, utan att betala. Hon var redan tidigare dömd för snatterier, dels i Stockholm 2006, dels på Coop Forum i Boden 2008. Hon sade sig ångra det inträffade och lämnade alla uppdrag hon hade.

David Holloman, Umeå, häleri 2013

Har flera styrelseuppdrag, bland annat i AB Bostaden.
Holloman befanns skyldig till häleri för att ha befattat sig med stora mängder stulet virke,
enligt Umeå tingsrätt, mål nr 359-13. Han stod från början anklagad även för stöld men friades från det. Påföljden blev villkorlig dom och 70 dagsböter (totalt 10 500 kronor), vilka dock ansågs helt erlagda genom tiden i häkte. Han blev också skadeståndsskyldig, 130 000 kronor.

Richard Klinsmeister, Göteborg, olaga tvång och ofredande 2012, olaga hot, olaga intrång, ofredande och skadegörelse 2014

Anställd som ombudsman för Miljöpartiets ungdomsförbund, Grön Ungdom, i Göteborg, och kyrkopolitiker inom Göteborgs stift.
Klinsmeister vandaliserade, tillsammans med andra djurrättsaktivister affärer och mordhotade affärsinnehavare. Påföljd: villkorlig dom med samhällstjänst i 100 timmar.  Mål B 17788-10 i Göteborgs tingsrätt.

2014 dömdes han för en rad olika brott mot minkfarmare: olaga hot, olaga intrång, ofredande och skadegörelse. Påföljden blev skyddstillsyn med särskild föreskrift att Klinsmeister ska genomgå den behandling som frivården i samråd med läkare finner nödvändig. Han skall tillsammans med sina medbrottslingar även betala sammanlagt 45 000 kronor i skadestånd till de personer han terroriserat.
Skaraborgs tingrätt B 3669-13

Michael Leventis, Höganäs, sexuellt utnyttjande av barn, sexuellt ofredande och barnpornografibrott 2004

Kommunfullmäktigeledamot i Höganäs.
Leventis dömdes för sexuella övergrepp på fyra barn, varav två treåriga flickor. Han hade fått kontakt med barnen genom dagiset han arbetade på. Under utredningen påträffades även stora mängder barnpornografi i hans dator. För detta blev påföljden 1 års fängelse.
Han åtalades även för våldtäkt, alternativt grovt sexuellt utnyttjande av underårig, av en elvaårig flicka 2005, men friades.
Fallet har trots att det är mycket anmärkningsvärt inte tagits upp i massmedia.

Ragnar Mensner, Arvika, grov förskingring 2013

Ledamot i landstingsfullmäktige och kommunstyrelsen.
Mensner stal 132 000 kronor från en dam i 90-års åldern, vars ekonomi han som förvaltare skötte, för att betala privata skulder. Åklagaren hade yrkat på fängelsestraff men tingsrätten ansåg att villkorlig dom fick bli påföljden för Mensner. Han erkände gärningen och har tidigare inte varit dömd för brott. Dock försnillade Menser under utredningen även 14 000 kronor från sitt parti.
Påföljd: villkorlig dom och skadestånd.

Glenn Nilsson, Tranemo, olovlig körning 2008, grovt olovligt brukande, grov olovlig körning, rattfylleri och ringa narkotikabrott 2013, två fall av narkotikabrott 2014

Ledamot i Tranemos kommunfullmäktige.
Nilsson dömdes 2008 för flera fall av olovlig körning.
Han dömdes för grovt olovligt brukande, grov olovlig körning, rattfylleri och ringa narkotikabrott 25 april 2013 av Hovrätten för Västra Sverige (målnr 2733-12) efter att ha försökt sälja en hyrbil i Tyskland och vid ett annat tillfälle kört påverkad av amfetamin. Påföljden blev då 8 månaders fängelse. Domen kommenterar att Glenn Nilsson vid detta tillfälle förekommer under hela 16 avsnitt i belastningsregistret.
Nilsson dömdes strax därefter, 27 mars 2014, för två fall av narkotikabrott, i mål B 5116-13 i Helsingborgs tingsrätt. Han befanns då ha drygt 0,6 kilo cannabis i sin ägo. Denna gång skulle påföljden blivit 6 månaders fängelse, men i och med mängdrabatt i samband med det förra brottet blev påföljden istället 3 månaders fängelse.
Nilsson har avgått enligt kommunprotokoll.

Peter Norrby, Hultsfred, spritsmuggling och snatteri 2011

Kommunalpolitiker och lokal ordförande i nykterhetsorganisationen Verdandi.
Norrby smugglade in 1 470 liter alkohol och stal två dosor snus i en affär i Hultsfred.
Påföljd: skyddstillsyn.

Kenneth Persson, Hylte, snatteri 2005

Nummer 12 på miljöpartiets lista i Hallands län och ledamot i kommunfullmäktige.
En butikskontrollant upptäckte att Persson hade smusslat ner bl.a. fisk, CD-skivor och godis i en medhavd påse. Persson har tidigare suttit tre år i fängelse för mordbrand.
Påföljd: 70 dagsböter (7 000 kronor).

Mikael Rastenberger, Lilla Edet, narkotikabrott och rattfylleri 2010

Kommunfullmäktigeledamot.
Rastenberger stoppades i Trollhättan i augusti när han körde bil i Trollhättan efter att ha använt amfetamin.
Påföljd: 55 dagsböter.

Mattias Stenberg, Norrköping, ringa narkotikabrott i två fall 2013

F.d. kommunalråd, lokal partiordförande, ledamot i kommunens arbetsmarknads- och utbildningsnämnd, ansvarig för Miljöpartiets valarbete i Norrköping, fjärde plats på MP:s lista i kommunalvalet 2010.
Mattias Stenberg anhölls i samband med att hans fru fallit från balkongen till deras hem och senare omkommit. En granne till paret berättade att det varit bråk och skrik i lägenheten hela helgen. - Frun skrek inte, men vi hörde hur hon försökte lugna honom, sa grannen. Vid ett tillfälle lät det som om någon dundrade in i ett skåp, sa grannen som ångrade att de inte ringt polisen.
Stenberg misstänktes för misshandel av frun, vilket inte kunde bevisas. Han erkände senare att han innehaft både 11,26 gram cannabis och 7,08 gram THC i sin bostad, samt att han brukat cannabis, vilket han kom att dömas för. Stenberg jagas av kronofogden för gamla skulder. När fogden gjorde utmätningsförsök utan att hitta några tillgångar, uppgav Mattias Stenberg att han har försörjt sig på pokervinster.
Påföljd: 90 dagsböter á 50 kronor för respektive brott.

Bernt Varvemo, Vaxholm, rån 2005, mordbrand och grovt olaga hot 2013

En gång andra namn på Miljöpartiets lista till kommunfullmäktige i Vaxholm.
2005 dömdes Bernt Varvemo i Svea hovrätt för ett knivrån på en tunnelbanevagn. Påföljd: 18 månaders fängelse och 15 000 kronor i ersättning till brottsoffret.
Tidigare har han lagförts för såväl misshandel som trafikbrott.
2013 dömdes han för mordbrand och grovt olaga hot. Ursprungliga åtalspunkten var försök till mord. Brottsoffret var hans egen far. Påföljden blev skyddstillsyn med särskild behandlingsplan.
Attunda tingsrätt B 3802-13

Marcel Wisselqvist, Söderhamn, sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning 2012

Aktiv i miljöpartiet i Söderhamn.
Wisselqvist var färdtjänstchaufför åt en en 32-årig kvinna med Downs syndrom. Hennes anhöriga hade anat att något inte stod rätt till vid de tillfällen han körde henne mellan hemmet och den plats hon vistas på under dagarna. De skuggade Wisselqvist och blev vittne till hur han förgrep sig på den hjälplösa kvinnan i ett ensligt skogsparti. Familjen larmade polis som grep mannen. Det visade sig att Wisselqvist vid upprepade tillfällen hade förgripit sig på kvinnan. Målnummer B 42-12 i Hudiksvalls tingsrätt.
Påföljd: fängelse i ett år och sex månader och 85 000 kronor i skadestånd.

Eva Öberg, Färjestaden, grovt rattfylleri 2014

Ledamot i Mörbylångas kommunfullmäktige och ersättare i kommunstyrelsen.
Öberg körde i november 2013 sin bil från hemmet i Färjestaden till Ölands köpstad, där hon körde i diket. Efter att ha fått hjälp upp ur diket fortsatte hon att köra in på Köpstadens parkering, där hon möttes av polis. Det visade sig att hon hade 2,15 promille alkohol i blodet. Eva Öberg erkände att hon kört bilen efter att ha druckit en flaska vin. Frivården ansåg att skyddstillsyn, i kombination med en alkoholavvänjande behandling var en lämplig påföljd. Men Kalmar tingsrätt ansåg att Öberg kört bilen ”en inte obetydlig sträcka i ett tättbebyggt område”. Detta i kombination med den höga alkoholkoncentrationen i blodet, gör att fängelse ses som den enda rimliga påföljden. Hon fick en månads fängelse.
Öberg står trots detta som andranamn för MP i kommunvalet i Mörbylånga 2014, och är dessutom med på valsedeln i Landstingsvalet 2014.

Christer Öhgren, Stockholm, förförelse av ungdom och olovligt anskaffande av alkoholdrycker 2004

Gruppledare för miljöpartiet i Stockholms kommunfullmäktige, ledamot i en socialnämnd, tidigare förbundssekreterare för Grön Ungdom.
Den då 38-årige Öhgren var kontaktperson för utsatta ungdomar. Öhgren, som är HIV-smittad, anklagades för att ha antastat en rad pojkar sexuellt och även haft sexuellt umgänge med underåriga pojkar, genom att ha lockat dem till sin lägenhet med löften om tobak och alkohol. Han har erkänt att han haft sexuellt umgänge med en underårig pojke, men hävdar att han inte kände till pojkens ålder. Hovrätten dömde Öhgren till fängelse i 14 månader för flera fall av sexuella övergrepp på en 14-årig pojke.

Moderaterna

Robert Andersson, Älmhult, skattebrott 2005

Under 2002 fick Robert Andersson 360 000 kronor av Skogsvårdsstyrelsen som ersättning för biotopskydd. Men i deklarationen nämnde han inte detta så följden blev att han slapp betala 97 200 kronor till i skatt. Skattemyndigheten upptäckte felet i samband med en stickprovskontroll. Andersson hävdade till sitt försvar att han hade glömt att ange uppgiften i sin deklaration. Andersson fick därför betala in nästan 125 000 kronor, fördelat på 97 000 kronor i skatt, 20 000 kronor i skattetillägg och 7 700 kronor (70 dagsböter.)

Per Asklund, Laholm, försök till köp av sexuell tjänst 2012

Kommunalråd i Laholm.
Asklund var en av sex personer som åtalades i en kopplerihärva där polisen under en tid bevakat vilka som besökte en misstänkt lägenhet. I domen slår domstolen fast att Per Asklunds påstående om att han inte haft för avsikt att köpa en sexuell tjänst är "så osannolikt att det kan bortses från”. I och med att han betalade 1 200 kronor till kvinnan har ”försökspunkten passerats”, skriver rätten. Asklund fälls därför för försök. Hallandsposten kunde även avslöja att Asklund hade surfat efter porr och eskorttjänster på sina tjänstedatorer.
Påföljd: 40 dagsböter, sammanlagt 8 000 kronor.

Gunnar Axén, Norrköping, licenssmitning 2006

Riksdagsman.
Struntade i att betala TV-licensen av ideologiska skäl.
Dömdes till böter.

Anders Bengtsson, Hudiksvall, obehörigt avvikande från trafikolycksplats och otillåten omkörning 2011

Taxiförare och andre vice ordförande i Norrhälsinglands miljö- och räddningsnämnd, en kommunal nämnd som bl.a. har ansvar för arbetet med att förebygga olyckor.
Bengtsson hade bråttom att köra en person till busstationen och körde om en annan bil före ett övergångsställe, stötte i den andra bilen och åkte sedan därifrån.
Påföljd: 40 dagsböter, totalt 2000 kronor.

Tobias Billström, Malmö, licenssmitning 2007

Migrationsminister.
Billström erkände att han inte betalat TV-licensen under 10 år.
Påföljd: 900 kronor i böter.

Margaretha Bjälkemo, Svenljunga, grovt bedrägeri samt grovt bidragsbrott 2011

Kommunpolitiker.
År 2000 blev Bjälkemo, som hade hel förtidspension, invald i Hälso- och sjukvårdsnämnden för Sjukvårdspartiet. Hon ansökte då om vilande pension med en fjärdedel, vilket Försäkringskassan beviljade. När hennes politiska uppdrag växte i omfattning anmälde hon dock inte detta till Försäkringskassan. Under flera år i rad fick hon därför ut ersättningar som hon inte hade rätt till. Försäkringskassan har redan tidigare beslutat att hon ska betala tillbaka de 539 000 kronor hon anses ha fått ut för mycket. Bjälkemo överklagade beslutet till länsrätten, men förlorade målet. Hovrätten för Västra Sverige fastställde domen från Borås tingsrätt.
Påföljd: villkorlig dom och 70 dagsböter.

Per Bondesson, Malmö, grovt narkotikabrott och försök till grov narkotikasmuggling 2012

Fritidspolitiker och företagare.
Bondesson, på ytan en vanlig medelsvensson, ingick i en narkotikaliga och greps 2010 efter tips från USA. Han smugglade sammanlagt in 22 kilo kokain i Sverige. Han dömdes till 14 års fängelse i Malmö Tingsrätt 2011 i mål nr B 5514-10, vilket  fastställdes året efter i Hovrätten.

Maria Borelius, Stockholm, licenssmitning 2006

Handelsminister.
Borelius avgick efter att det framkommit att hon inte betalat TV-licens, anlitat svart arbetskraft och ägt sin sommarvilla genom ett bolag i skatteparadiset Jersey.
Påföljd: böter 900 kronor.

Nils-Erik Bäckström, Bjurholm, rattfylleri 2011

Ordförande för kultur- och utbildningsnämnden, stod på plats nio vid valet till kommunfullmäktige 2010, där han var ordinarie ledamot, ersättare i kommunens valberedning.
Ett utandningsprov visade att han hade 0,6 promille alkohol i blodet när han en söndag körde sin bil.
Påföljden blev 80 dagsböter á 340 kronor (27 200 kronor.)

Inger Börjesson, Gimo, grov förskingring 2010

Haft flera förtroende uppdrag för Moderaterna i Östhammars kommun.
Börjesson har egenskap av kassör i en förening under en tid av knappt tre år vid 21 tillfällen tagit ut eller fört över pengar från föreningens konto till sig själv på sammanlagt 124 500 kr.
Påföljd: villkorlig dom och 60 dagsböter om 80 kronor.

Jan Carlsson, Kungsbacka, bokförings- och skattebrott, försvårande av skattekontroll 2009

Kommunpolitiker i Kungsbacka.
Carlsson döms för att under åren 2003 till 2006 ha brutit mot bokföringslagen då han struntat i att bokföra sin firmas intäkter på sammanlagt 1,2 miljoner kronor. Han döms också för skattebrott för att under flera år i rad ha lämnat felaktiga uppgifter om sin inkomst i sina deklarationer. Totalt beräknas han vara skyldig över 800 000 kronor i skatt.
Varbergs tingsrätt B 437-08.
Påföljd: åtta månaders fängelse.

Maria Dellham, Västerås, bedrägeri 2005

Oppositionsråd, ledamot i landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige.
Dellham tog medvetet under två års tid emot 60 000 kr för mycket från försäkringskassan. Hon har fått halv förtidspension trots att hon arbetat 75 procent vid regionsjukhuset i Strömsholm.
Påföljd: villkorlig dom och dagsböter.

Gary Dybeck, Karlstad, otillbörlig marknadspåverkan 2011

Nämndeman vid förvaltningsrätten i Karlstad.
Dybeck dömdes efter att ha flyttat mellan olika aktieposter på ett sätt som han, enligt tingsrätten, måste ha insett att det fanns en risk för att marknaden skulle påverkas av.
Påföljd: dagsböter.

Margareta Engström, Sundsvall, rattfylleri 2011

Nämndeman i tingsrätten, säger sig på Moderaternas lokala hemsida vilja sätta fokus på bl.a. brottsbekämpning.
Engström hade vid en poliskontroll 0,2 promille i blodet.
Påföljd: 40 dagsböter.

Göran Fahlgren, Sotenäs, våldtäkt 2013

Lokalpolitiker med sammanlagt åtta uppdrag, ordförande i nämndemannaföreningen i Uddevalla.
Fahlgren begick flera sexuella övergrepp mot en kvinnlig politikerkollega på ett hotell i Stockholm under en konferensresa. Efter övergreppen höll han henne inlåst i två timmar.
Stockholms tingsrätt mål B 1490-13 och B 8850-13.
Påföljd: 2 års fängelse och 115 000 kronor i skadestånd.

Håkan Fäldt, Malmö, fortkörning 2011

Vice ordförande för Skånemoderaterna, sitter i kommunstyrelsen, kommunfullmäktige och är vice ordförande i tekniska nämnden.
Fäldt körde 50 km/h i en 40-zon och dömdes för detta till 2 000 kronor i böter. I och med detta framkom även att den Audi A6 han körde var inskaffad via det kommunala bolaget Visab, där han satt i styrelsen. Bolaget hade förbud mot att sälja bilar till privatpersoner. Detta kringgick Fäldt genom att använda Tipp-ex på en ägarbyteshandling så att han själv blev ägare. Han avgick från Visabs styrelse men behöll sina övriga uppdrag.

Henrik Gliveson, Blekinge, grov kvinnofridskränkning och grov misshandel 2008

Bl.a. ledamot i landstinget och kommunfullmäktige.
Gliveson dömdes till ett och ett halvt års fängelse för att under två års tid utsatt sin sambo för grov kvinnofridskränkning och grov misshandel. Han dömdes bland annat för att i åsyn av en son i 6-7 årsåldern ha misshandlat sin höggravida sambo, hotat och spottat på henne.

Roger Grentzelius, Östra Ryd, köp av sexuell handling av barn och köp av sexuell tjänst 2012, tre våldtäkter mot barn, två fall av sexuellt ofredande samt ett sexuellt övergrepp mot barn och övergrepp i rättssak 2013

Kandidat i kommunfullmäktigevalet i Söderköping 2006, landschef för Jensen Food.
I november 2011 avslöjade polisen en prostitutionshärva där flera män, däribland Grentzelius, hade köpt sex av två systrar, 15 och 18 år gamla.
Påföljd: Villkorlig dom och dagsböter 100 å 500 kr (50 000 kr.)
Södertörns tingsrätt B 3863-12
  
Efteråt kom Grentzelius att flertalet gånger under några månaders tid sexuellt utnyttja en annan minderårig flicka. Han gjorde sig även skyldig till övergrepp i rättsak då han försökt hindra flickan från att kontakta polisen när hon tänkt berätta om vad som skett.
Grentzelius dömdes denna gång till två år och nio månaders fängelse och att betala 140 000 kronor i skadestånd till flickan.

Andreas Grimmenson, Bjuv, dopningsbrott 2005, narkotikabrott 2005, 2008 och 2012, grovt rattfylleri 2012

Nummer 6 på listan över kandidater till kommunfullmäktige i Bjuv.
2005 fick Grimmenson ett strafföreläggande efter att han erkänt dopningsbrott och ringa narkotikabrott. 2008 dömdes han för narkotikabrott för att ha innehaft 50 gram cannabis. I förhör berättade han att han skulle sälja delar av narkotikan. 2012 dömdes Grimmenson en tredje gång. Domen omfattade två händelser från 2011. I april det året hittade polisen vid en husrannsakan i mannens bostad 777 narkotikaklassade tabletter. Vid tillfället var mannen också påverkad av amfetamin. Det visade ett urinprov. Tre månader senare fick polisen larm om en trafikolycka som kandidaten varit inblandad i. Han hade somnat vid ratten, kört över på mötande körbarna och sedan fortsatt ner i ett dike. Återigen visade det sig att mannen använt amfetamin. Han dömdes för tre fall av narkotikabrott och grovt rattfylleri.
Efter avslöjandet i media strax före riksdagsvalet 2014, petades Grimmenson för att han dolt för partiet att han dömts för en rad narkotikabrott. – Han har sagt att han är dömd en gång för ett rattfylleri, men har aldrig berättat om någon narkotika. Jag känner mig faktiskt lite lurad, säger Ninnie Lindell, Moderaternas oppositionsråd i Bjuv.
Både 2008 och 2012 blev straffen skyddstillsyn.

Rolf Gunnarsson, Falun, försök till köp av sexuell tjänst  2011

Oppositionsråd i Landstinget Dalarna, riksdagsman 1994 - 2010.
Gunnarsson upptäcktes av poliser på Malmskillnadsgatan i Stockholm strax efter midnatt när han gick in i en taxi tillsammans med en prostituerad kvinna i 50-årsåldern. Polispatrullen stoppade taxin nära kvinnans bostad och hon uppgav då att hon hade blivit erbjuden 1 000 kronor av Gunnarsson för att ha sex med honom.
Gunnarsson fick ett strafföreläggande på 40 dagsböter á 330 kronor och kom att lämna sina politiska uppdrag i samband med händelsen.

Antoine Haddad, Uppsala, olovligt anskaffande av ­alkoholdrycker 2004

Nämndeman vid förvaltningsrätten i Uppsala.
Haddad­ drev en videobutik och sålde, vid flera tillfällen, öl till minderåriga.
Han dömdes till dagsböter.

Morgan von Hage, Hägersten, grov stöld 2009

Hade kommunala förtroendeuppdrag i Västmanlands län.
Sent på nyårsafton försökte von Hage stjäla en skylift ur ett garage vid Kungens kurva. Enligt polisutredningen skulle skyliften, som värderas till en kvarts miljon kronor, användas i politikerns företag som bland annat erbjuder fönsterputsning.
Han dömdes till villkorlig dom och 100 dagsböter á 180 kronor.

Martin Hytting, Jönköping, rattfylleri 2014

Ledamot av landstingsfullmäktige.
Hytting hade druckit alkohol kvällen innan han körde bil i centrala Göteborg. En nykterhetskontroll visade att han hade 0,24 promille alkohol i blodet.
Han fick ett strafföreläggande med 40 dagsböter, totalt 40 000 kronor.

Jonas Hällblad, Norberg, misshandel 2004

Ledande moderat kommunpolitiker i Norberg. Ledamot av kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i sin kommun, dess arbetsutskott och personalutskott, m.fl uppdrag.
Hällblad dömdes i Sala tingsrätt för misshandel, målnr B 721-04. Han och en kvinna som han tidigare hade ett förhållande med, hamnade i en dispyt på en pub angående sexuella förslag som hon påstod att han skulle gett till hennes dotter. Ett allmänt tumult utbröt, men rätten fann det styrkt att Hällblad åtminstone slagit kvinnan hårt i magen. Han fick villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst.

Peter Isoz, Jönköping, vapenbrott 2007

Kommunpolitiker. För närvarande ersättare i stadsbyggnadsnämnden och suppleant i Högskolefastigheter i Jönköping AB.
Isoz dömdes till villkorlig dom och dagsböter efter att ha haft ett gevär utan tillstånd i sitt hem, till villkorlig dom och 60 dagsböter à 400 kronor. Målnummer B 2136-07 i Jönköpings tingsrätt. Han fortsatte som företrädare för Moderaterna efter domen.

Fredrik Johansson, Grästorp, stöld 2013

Kommunpolitiker.
Johansson var under 2011 - 2012 anställd i en klädbutik i Grästorp och har enligt målsäganden (butiken) vid flera olika tillfällen tagit kläder och kontanter till ett sammanlagt värde av närmare 55 000 kronor. Skaraborgs tingsrätt ansåg att stölderna har varit omfattande och straffvärdet är därför relativt högt, vilket talade för en frihetsberövande påföljd men tingsrätten tror ändå att det rörde sig om en engångsföreteelse och påföljden har därför bestämts till villkorlig dom och 100 dagsböter á 90 kronor. Johansson fick även betala 31 000 i skadestånd till butiken.

Jörgen Johansson, Härryda, hot mot tjänsteman 2013

Ledamot i kommunfullmäktige.
En polisbekant till Johansson hade  i december 2012 fått uppfattningen att denne varit självmordsbenägen. Två poliser åkte till hans bostad, där de möttes av en mycket aggressiv Johansson, som höjde en snöskyffel mot dem och sedan jagade iväg dem med en startad motorsåg. Sex timmar senare hade en insatsstyrka anlänt till platsen. Johansson försökte då fly från huset, ut i skogen, hållandes ett jaktgevär, varvid han sköts ned av polis med tre skott, varav ett träffade huvudet.
Johansson dömdes till villkorlig dom för hot mot tjänsteman för händelsen med snöskyffeln och motorsågen, men inte för att han hållit i jaktgeväret eftersom detta hade varit säkrat och Johansson därför inte kan sägas haft avsikt att skjuta. Moderaterna i Härryda kommun stödde Johansson och uteslöt honom inte. - Jag har nu en historia bakom mig som rent av kan vara en erfarenhet i det politiska arbetet, sade Jörgen Johansson senare. Johansson kandiderade även i kommunalvalet 2014.

Torbjörn Junhov, Östersund, sexuellt utnyttjande av minderårig 2010

Politiker och nämndeman. Junhov har haft flera tunga politiska uppdrag inom både kommun, landsting och kyrka. Han har under åren varit aktiv i samhällsdebatten och fått en rad utmärkelser för sitt arbete. Han har fortfarande ett mindre förtroendeuppdrag där han företräder sitt parti.
Junhov förgrep sig på sitt barnbarn när hon var mellan 5 och 6 år gammal. Av domen framgår också att ytterligare en släkting uppger att hon varit utsatt för en liknande händelse, när hon var 10 år gammal. Han dömdes till 80 dagsböter, totalt 11 200 kronor och villkorlig dom, samt skadestånd på 45 000 kronor. Att straffet inte blir hårdare beror enligt tingsrätten på att mannen inte tidigare dömts för brott och att det gått så lång tid sedan den aktuella händelsen. Dessutom skriver tingsrätten att anmälan har medfört påtagliga konsekvenser av personlig natur för mannen.

Peter Jutterström, Jönköping, bokföringsbrott 2012

Riksdagsledamot. Jutterström dömdes för bokföringsbrott till 40 dagsböter efter att inte ha lämnat in redovisning för sitt privata företag.
Påföljd: 40 dagsböter.

Peter Larsson, Luleå, olaga frihetsberövande, olaga hot, misshandel och medhjälp till misshandel, medhjälp till olaga hot 2005

Upprinnelsen var att tre män, Larsson (i media kallad den 33-årige politikern), hans 28-årige kompis samt en 29-årig man som fungerade som chaufför, fått ett tips om en yngling som påstods ha stulit en av männens bilstereoapparater. De tre tog lagen i egna händer och kidnappade ynglingen, hotade och misshandlade honom. Även hans kamrat utsattes för misshandel. Luleå tingsrätt fällde Larsson och dennes 27-årige kamrat (målnr B 1086-04). Hovrätten dömde senare Larsson till fyra månaders fängelse, 28-åringen till sex månader och chauffören till två månaders fängelse (målnr B 124-05).

Chania Lundgren, Skellefteå, hets mot folkgrupp 2011

Styrelsemedlem i MUF Skellefteå.
Lundgren gjorde Hitlerhälsning framför en tysk flagga på en bild som hon lade upp på sin blogg.
Hon dömdes för detta för hets mot folkgrupp av Skellefteå tingsrätt, målnr B 1064-11. Påföljden blev 70 dagsböter à 50 kronor. Lundgren försökte överklaga domen men gavs inte prövningstillstånd. En partikamrat var med på bilden. Båda fick lämna Moderata ungdomsförbundet i Skellefteå.
Lundgren hade sedan tidigare ett långt belastningsregister, bland annat olaga hot, flera fall av misshandel och flera fall av narkotikabrott.

Börje Löfgren, Trosa, bokföringsbrott och skattebrott 2012

Landstingspolitiker och privatläkare.
Brotten begicks under 2008 och 2009. Enligt åtalet tog Löfgren ut 837 885 kronor från sitt vårdföretag BAL Medkonsult AB, utan att bokföra beloppet som lön och utan att skatt och arbetsgivaravgifter har betalats. Bolaget ska även ha betalat Börje Löfgrens privata Eurocardfakturor på totalt 199 765 kronor och finansierat ett privat bilinköp på 117 000 kronor. Löfgren hävdade att han hade det mycket stressigt i sin verksamhet och att han inte hade kontroll på ekonomin och han medgav att han kan ha lånat pengar från bolagen. Åklagare Susanne Hedberg Norén ansåg att Börje Löfgren borde fällts för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott och hade yrkat på ett och ett halvt års fängelse. Domen blev istället villkorlig med samhällstjänst i 120 timmar.

Christer Nordin, Båstad, olaga hot 2010

Andranamn på Båstadmoderaternas kommunlista, ordförande i vård- och omsorgsnämnden. Nordin dömdes för olaga hot av en reporter på Sydnytt. Under en intervju angående ett uppmärksammat fall där en autistisk man inte fått den handikappanpassade lägenhet han blivit utlovad sade Nordin “Jag ska döda dig om du citerar mig”. Nordin avslutade sin politiska karriär efter domen, där han fick 50 dagsböter á 190 kronor.

Lars Olin, Vellinge, medhjälp till brott mot miljöbalken 2006

Vice ordförande i tekniska nämnden.
En fastighetsägare fällde ett antal träd i naturreservatet Ljungskogen och dömdes för detta till brott mot miljöbalken. Olin dömdes för medhjälp till brottet för att han gett tillstånd för avverkning till fastighetsägaren utan att förvissa sig om vilka träd det var fråga om. Påföljden blev 30 dagsböter på totalt 10 800 kronor. Olin ansåg inte att det var problem för honom att fortsätta med politiken efter domen.

Lennart Persson, Östra Göinge, trolöshet mot huvudman 2008

F.d. gruppledare och oppositionsråd.
Under ett par års tid hade Persson uppdrag som god man. Han hade då på sitt ansvar att sköta ekonomin för två huvudmän. När han själv hamnade i ekonomiskt obestånd efter en skilsmässa började han att föra pengar till sitt eget bankkonto från sina två huvudmäns. Något år senare blev han entledigad från sitt uppdrag och då upptäckte huvudmännens nya gode män att det saknades pengar på deras konton. Persson hade tagit ut 65 000 respektive 36 000 kronor. När polisen kallade Lennart Persson till förhör hävdade han att han hade tänkt att "låna" pengarna för att så fort hans ekonomi tillät betala tillbaks dem.
Tingsrätten fastställde domen till villkorligt samt 60 dagsböter å 170 kronor (drygt 10 000 kronor.) Lennart Persson ska också utge skadestånd till sina huvudmän på 63 075 respektive 16 500 kronor.

Pontus Pålsson, Åstorp, fortkörning 2008 och 2010

Nämndeman både i tingsrätten och i länsrätten, femma på moderaternas lista i Åstorp, son till Margareta Pålsson.
Pålsson har stoppats två gånger för forkörning och dömdes 2008 till 2 800 kronor i böter för detta brott. Enligt polisernas PM angående händelsen från 2010 ska  Pålsson ha varit nära att köra på en polisman då han inte velat stanna och därefter varit oförskämd mot den polis som skrev ut böteslappen.

Ulf Ranstorp, Laholm, bokföringsbrott 2011, grovt bedrägeri 2012

Ledare för Laholmsmoderaterna och ordförande i servicenämnden, m.m.
Enligt Halmstads tingsrätt har Ranstorp som ledare för vårdbolaget Solängen i Ängelholm åsidosatt företagets bokföringsskyldighet. Han dömdes 2011 till villkorlig dom och 40 dagsböter på totalt 8000 kronor.
Ranstorp dömdes 2012 till samhällstjänst i 160 timmar sedan han lurat till sig ett banklån på 415 000 kronor genom att förfalska sin dåvarande hustrus namnteckning. Tingsrätten i Halmstad anser att Ranstorp gjort sig skyldig till grovt bedrägeri, men väljer ändå samhällstjänst framför sex månaders fängelse. Skälet är att brottet ligger fem år tillbaka i tiden.

Bruno Reinfeldt, Täby, rattfylleri 2009

Kommunpolitiker i Täby och far till Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt.
Polisen fick in ett larm om att någon körde rattfull i Täby centrum. Reinfeldt testades två timmar senare i sitt hem, och mätningen visade att han hade 0,79 promille alkohol i blodet. Han nekade till brott och menade att han druckit efter bilfärden. Detta motsades av rättsmedicinalverkets analys som menar att  Reinfeldt inte kan ha druckit så mycket sprit efter hemkomsten. Påföljden blev 40 dagsböter på totalt 8000 kronor.

Janna Rosenquist, Helsingborg, snatteri 2012

Kommunpolitiker och elsäljare.

I januari 2011 besökte Rosenqvist Clas Ohlson i Norrköping, där hon stoppade ner ett USB-minne och en eltandborste till ett värde av 338 kronor i en medhavd kasse och lämnade därefter butiken utan att betala för varorna. Butikskontrollanter observerade det skedda.
Påföljd: Dagsböter 40 å 180 kr.
Norrköpings tingsrätt  B 260-11

Lennart Ryde, Lund, rattfylleri 2005

Kommunfullmäktiges ordförande i Lund.
Ryde var på väg till en vernissage när han stötte samman med en parkerad bil. Ett vittne till händelsen misstänkte att föraren var berusad och larmade polisen. Ryde greps en stund senare i konsthallen och visade sig ha 0,93 promille alkohol i blodet.
Påföljd: hundra dagsböter (35 000 kr).

Majid Safaee, 58, Härnösand, grovt rattfylleri 2010

Nämndeman i Ångermanlands tingsrätt.
Safaee stoppades av polisen och befanns ha 1,0 promille i blodet, vilket är grovt rattfylleri. Han påstod att han endast druckit en mellanöl och att hans mediciner måste givit utslag på alkoholtestet. Ångemanlands tingsrätt bedömde att detta inte var särskilt troligt, och dömde honom till villkorlig dom och 120 dagsböter à 150 kronor, målnr B 3289-09. Trots detta satt Safaee efter domen kvar som nämndeman och dömde andra.

Klaus Schüffler, Lerum, grovt skattebrott och medhjälp därtill, grovt bokföringsbrott och medhjälp därtill, grov förskingring, grov oredlighet mot borgenär, förberedelse till grovt skattebrott, brott mot aktiebolagslagen 2013

Moderat kommunpolitiker som har haft en mängd framträdande positioner inom privat näringsliv och bland annat innehar uppdrag i en lokal nämnd för näringslivsfrågor.
Schüffler var huvudman i en omfattande momshärva där staten svindlats på 20–25 miljoner i moms vid försäljning av bland annat läsplattor och mobiltelefoner. Åklagaren beskrev verksamheten som "avancerad vinningskriminalitet".
Han dömdes till fyra och ett halvt års fängelse för flera grova skattebrott, förskingring och brott mot aktiebolagslagen. Han har också meddelats ett sjuårigt näringsförbud av Göteborgs tingsrätt (målnr B 2953-13). Domen överklagades till Hovrätten, som fastställde straffet (målnr B 3790-13).

Harald Siegel, Österåker, rattfylleri 2008, 2010 och 2012

Vice ordförande i hälsoskyddsnämnden, som har hand om alkoholpolitiska frågor i Österåkers kommun, och ersättare i kommunfullmäktige.
2008 körde Siegel av misstag in på en villatomt. Han tog sig hem till fots men fick besök av polisen för alkotest och dömdes för rattfylleri.
Påföljd: böter
Åtalades även 2010 för rattfylleri, varvid han avgick som politiker. Enligt åtalet hade politikern 1 promille alkohol i blodet. Vittnen berättar om en mycket vinglig färd med bilen.
Påföljd: skyddstillsyn och föreskriften att underkasta sig alkoholavvänjande behandling.
2012 dömdes Siegel en tredje gång för rattfylleri.
Påföljd: dagsböter 80 å 50 kr.

Fredrik Sjöberg, Knivsta, ringa misshandel 2009

Kommunfullmäktigeledamot och första vice ordförande i Knivstas bygg- och miljönämnd.
Sjöberg medger i domen från Uppsala tingsrätt ansvar för misshandel. Han dömdes till 60 dagsböter, och att betala 10 000 kronor i skadestånd.

Staffan Sjöblom, Gislaved, miljöbrott 2009

Ordförande i fastighetsnämnden.
På strandskyddat område vid Örnaholm utanför Gislaved uppförde Staffan Sjöblom utan tillstånd ett fritidshus, en bastu, en vedbod och en toalett. Enligt Staffan Sjöblom rör det sig om en jaktstuga i anslutning till hans egen fastighet. Han hävdade att han följt reglerna, eller åtminstone trott att han har följt reglerna. Men bygg- o miljönämnden, miljödomstolen, länsstyrelsen och länsrätten hävdar att det handlade om svartbyggen och beslöt att dessa skulle rivas.
Sjöblom menade att det är en tolkningsfråga om man ser det som ett fritidshus eller inte.
Jönköpings tingsrätt dömde honom för brott mot miljöbalken. I och med domen lämnade han sin post som fastighetsnämndens ordförande.

Johnny Skoog, Hallstahammar, grovt rattfylleri 2005

Ledamot i kommunfullmäktige, ersättare i miljönämnden, styrelseledamot i HFAB och styrelseledamot i Mälardalens brand- och räddningsförbund.
Skoog stoppades av polisen på kvällen på riksväg 53 vid Kvicksund, de hade vid två tillfällen försökt stoppa Skoog som körde vingligt med sin bil. Ett utandningsprov visade att han hade 1,92 promille. Johnny Skoogs körkort drogs omedelbart in och han dömdes senare till en månads fängelse. Han avgick från sina politiska uppdrag.

Johan Steenhoff-Eriksen, Stockholm, grovt barnpornografibrott 2010

Vice ordförande Moderata Samlingspartiet Högalid, ersättare för Moderaterna i Södermalms statsdelsnämnd i Stockholm, nämndeman, känd talesman i HBT-frågor.
Steenhoff-Eriksen har i sin bostad på sin dator samlat 28 filmer och 1551 bilder med barnpornografiskt innehåll. Två av filmerna och 96 av bilderna bedömdes innehålla sekvenser ”där barn utsätts för särskilt hänsynslös behandling”. En av filmerna var 19 minuter lång och skildrade ett övergrepp på ett barn som ansågs vara förenat med både sexuellt våld och tvång.
Straffvärdet ansågs ligga på fyra månaders fängelse, men eftersom Steenhoff-Eriksen tidigare var ostraffad ansåg man det ”saknas särskild anledning att befara att han ska återfalla i brott”.
Påföljd: villkorlig dom och dagsböter.

Cecilia Stegö Chilò, licenssmitning  2006

Kulturminister.
Efter bara tio dagar som kulturminister avgick Stegö Chilò då det visade sig att hon inte betalat tv-licens på över 15 år. Efter avslöjandet betalade hon drygt 22000 kronor i efterskott till Radiotjänst.
Påföljd: böter 900 kronor.

Börje Svensson, Falun, grovt bedrägeri 2014

Tidigare ordförande i Folkpartiet i Falun, hade flera uppdrag i kommunfullmäktige, tillhör numera Moderaterna.
Tillsammans med sin hustru Ingrid Svensson, aktiv i Kristdemokraterna, begärde Börje Svensson ersättning för förlorad arbetsinkomst, trots att parets företag inte betalat ut några arbetsgivaravgifter för samma år.
Börje Svenson dömdes för grovt bedrägeri till villkorlig dom med 160 dagsböter á 50 kronor av Falu tingsrätt 16 juni 2013 (B 755-12), och senare av Svea tingsrätt 22 maj 2014 (B 6894-13). Han ska även betala 435 000 kronor i skadestånd till Falu kommun och Sveriges domstolar.

Hans Taremark, Öckerö, grovt tjänstefel 2010

Kommunalråd.
Taremark dömdes för att som Öckerö kommuns överförmyndare ha medverkat till att en psykiskt funktionshindrad mans hus på Fotö såldes för rena reapriset.
Påföljd: villkorlig dom.

Magnus Tegborg, Bromma, misshandel 2012

Vd som har haft flera förtroendeuppdrag för Moderaterna i Stockholm.
Tegborg ska ha ifrågasatt att frun träffade väninnor och skällt på henne för att hemmet såg ut som en ”knarkarkvart”. Grälet ska också ha gällt en otrohetsaffär som han hade haft. Sedan ska han ha tagit ett kraftigt tag om hustruns hals i någon minut och släpat runt henne i bostaden så saker föll i golvet och sagt:  "Du ska inte utmana mig, jag kan krossa dig hur lätt som helst." Frun sa att hon fick svårt att andas. Hon uppsökte en vårdmottagning och fick sina skador dokumenterade. Armarna hade stora blåmärken och hon klagade på smärtor på struphuvudets högra sida. Hustrun uppger i förhör att maken kontinuerligt kränkt henne, verbalt, fysiskt och sexuellt och att hon denna gång fått nog. I samband med polisanmälan ansökte hon om skilsmässa. Ett vittne uppgav i förhör att moderatpolitikern länge behandlat hustrun ”som skit” i en "mycket ojämlik relation", men att "han är väldigt trevlig utåt" och "vill visa upp en fin fasad". Tegborg ska ha försökt förmå kvinnan att ta tillbaka anmälan. Han förnekade att han skulle ha tagit stryptag på henne men medger att han tagit ett hårt tag om hennes armar. Han dömdes till dagsböter.

Wladimir Tsagalidis, Stockholm, stöld 2006

Ledamot vid Förvaltnings­rätten i Stockholm.
Tsagalidis dömdes efter att ha stulit på NK i Stockholm.
Påföljd: dagsböter.

Victor Hugo Bravo Vicuña, Stockholm, olaga intrång, olaga frihetsberövande, olaga tvång, olaga hot och egenmäktigt förfarande 2011

Politiker i en lokal partistyrelse och nämndeman i Solna Tingsrätt.
Bakgrunden är att Bravo Vicuña blivit uppsagd från sitt jobb på Stockholms Universitet p.g.a. att han olovligen varit frånvarande från arbetet. Bravo Vicuña trängde sig in på sin före detta chefs kontor, en professor vid Stockholms universitet, som han sedan pistolhotade, bakband och tvingade skriva under ett dokument om att han lånat ut sin plånbok till Bravo Vicuña. Plånboken skulle professorn få tillbaka när han kallat till en presskonferens där han erkänt hur Bravo Vicuña blivit felbehandlad när han sades upp.
Han befanns skyldig av Stockholms tingsrätt, och eftersom han bedömdes lida av en allvarlig psykisk störning och det fanns risk för återfall i allvarlig brottslighet, så dömdes han till sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Annétthe Zettergren, Torsby, grovt bedrägeri 2013

Landstingspolitiker, ledamot i regionsfullmäktige och polisstyrelsen.
Zettergren har som sjukgymnast under perioden 2007 till 2012 systematiskt genom falska kvitton och patientjournaler fått landstinget att betala ut över fyra miljoner kronor till henne. Dessutom har hon svindlat sin sambo på närmare en miljon. Hon flydde till Thailand, men greps där och fördes några dagar senare till Sverige. Hovrätten skärpte tingsrättens straff från 3,5 år till 4 år. Hon blev även skadeståndsskyldig 4,1 miljoner till landstinget och 367 000 till sin sambo.

Mikael Ågren, Malung, tre fall av trolöshet mot huvudman och bokföringsbrott 2013

Ordförande för moderaterna i Malung. Vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Malung-Sälen.
Ågren fälldes för tre fall av trolöshet mot huvudman, efter att han i sin ställning som fastighetsmäklare och styrelseledamot plockat ut pengar från andras mäklarkonton till ett värde av sammanlagt 340 000 kronor och använt dessa för egen räkning. Han fälldes också för bokföringsbrott, för att inte ha skött bokföringen för Mäklargruppen i Dalarna och inte lämnat efterfrågade uppgifter till företagets revisor.
Ågren åtalades också tidigare för bokföringsbrott i ett annat av sina mäklarbolag men den gången blev inte åtalet uppmärksammat och mannen valde då alltså att sitta kvar på sin post.
Han har dock nu lämnat sina politiska uppdrag.
Ågren dömdes 2013 i Mora tingsrätt (målnr. B 1629-11) till villkorlig dom och 100 dagsböter à 50 kronor, och sammanlagt 125 000 kronor i skadestånd.

Michael Östlund, Uppsala, olaga hot 2012

Förtroendevald politiker inom Uppsala kommun och nämndeman vid Uppsala tingsrätt. Dömdes för olaga hot mot sitt ex, till vilket han sade “Håll käften hora, annars skär jag halsen av dig” vilket hon spelade in på sin mobil. Fick villkorlig dom och samhällstjänst, samt skadestånd till kvinnan.

Man, Göteborg, bokföringsbrott, köp av sexuella tjänster, trolöshet mot huvudman, vårdslöshet i trafik och rattfylleri 2007

Nämndeman i länsrätten och fastighetsdomstolen.
Dömdes för bokföringsbrott för att inte ha upprättat bokslut för sitt bolag. Dömdes till trolöshet mot huvudman för att ha fört över 350 000 kronor från sitt bolag till ett privat konto. Dömdes till köp av sexuella tjänster för att ha plockat upp en kvinna i Rosenlund, ett känt prostitutionsstråk, och sedermera blivit stoppad av polis när han köpte kondomer. Efter domen i Hovrätten avgick mannen från sina uppdrag i domstolen.
Påföljd: villkorlig dom och samhällstjänst

Kvinna, Sundsvall, rattfylla 2011

Kyrkopolitiker i Sundsvall.
Kvinnan körde sin bil i Sidsjön när hon stoppades av polisen. Det visade sig att hon framfört bilen i ett berus­at tillstånd - hon hade 0,3 promille alkohol i blodet. Hon dömdes till totalt 10 800 kronor i böter.

Man, Gotland, stöld 2009

Kommunfullmäktigekandidat.
Stal fyra flaskor champagne från en stängd restaurang i Visby. Som straff fick han 50 dagsböter. http://politikerbloggen.tv4.se/2010/07/03/champagnestold-m-politiker-drar-tillbaka-kandidatur/

Socialdemokraterna

Jerry Adbo, Stockholm, våldsamt motstånd 2009

Landstingspolitiker.
Dömdes till 4 800 kronor i böter efter jättebråk med ordningsvakter i en hotellbar på Södermalm.
Stockholms tingsrätt B 4896-09

Jan Andersson, Norrköping, köp av sexuella tjänster 2010

Lokalpolitiker i Norrköping och avdelningsordförande för GS-facket i Östergötland.
Jan Andersson var tillsammans med Klas Andersson med på ett av Socialdemokraternas arbetsmöten i Stockholm inför valet 2010. Efter att ha varit ute på krogen gick de till det kända prostitutionsstråket Malmskillnadsgatan och plockade upp varsin prostituerad kvinna, som de betalade 1000 kronor var. Polisen bevakade gatan och följde efter sällskapet till en lägenhet som ägs av LO. Jan Andersson låg på en säng med den ena avklädda prostituerade när polisen kom in i lägenheten, men nekade till brott. Han dömdes till 30 dagsböter.

Klas Andersson, Söderköping, köp av sexuella tjänster 2010

Lokalpolitiker i Söderköping och aktiv i Byggnads.
Klas Andersson var tillsammans med Jan Andersson med på ett av Socialdemokraternas arbetsmöten i Stockholm inför valet 2010. Efter att ha varit ute på krogen gick de till det kända prostitutionsstråket Malmskillnadsgatan och plockade upp varsin prostituerad kvinna, som de betalade 1000 kronor var. Polisen bevakade gatan och följde efter sällskapet till en lägenhet som ägs av LO. Klas Andersson erkände brott då han bokstavligen tagits med byxorna nere och mottagit oralsex när polisen kom in i lägenheten. Han fick strafförläggande om 10 000 kronor och avgick från sina uppdrag.

Ulf Andersson, Vilhelmina, grovt jaktbrott 2008

Kommunpolitiker i Vilhelmina.
Andersson sköt en järv under jakten, vilket är ett hotat och fridlyst djur. Andersson påstod att han varit säker på att det var en björn han såg. Han dömdes av Lycksele tingrätt till villkorlig dom och dagsböter.
http://www.svt.se/nyheter/regional





Marcus Arnesson, Göteborg, olaga hot och sexuellt ofredande 2013 -

Valarbetare för Socialdemokraterna. Var tidigare kommunpolitiker för moderaterna som ersättare i skol- och barnomsorgsnämnden och ledamot i moderata ungdomsförbundets distriktsstyrelse.
Arnesson började 2011 skicka mängder av grova brev med sexualsadistiskt innehåll till unga kvinnor, flera av dem media- och tv-kändisar som bloggaren Blondinbella och TV4-journalisten Jenny Alvesjö. De hotades bl.a. med våldtäkt och att de skulle styckas och att deras bröst skulle stekas i smör. Genom den fällande domen får tio av de målsägande vardera 6000 kronor i skadestånd medan den elfte får 2500 kronor, och Arnesson dömdes till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Arnesson var också åtalad för olaga hot mot tre Göteborgspolitiker från Moderaterna och Centern.

Kent Arrehag, Härnösand, bestickning 2006

Kommunpolitiker och chef för systembolaget i Timrå.
Delaktig i en härva med systembolagschefer som låtit sig mutas. Arrehag mottog en muta på 9 549 kronor från en av företagets leverantörer. Pengarna skall efter att ha betalats in på gruppledarens personkonto gått till den lokala S-föreningens festkassa i Stigsjö/Viksjö. Arrehag erkänner även att han tidigare mottagit vad han själv kallar sponsring till en fritidsförening han är ordförande för.
Dömdes till böter och fick sparken tillsammans med 76 andra systembolagschefer.

Ing-Marie Berggren, Varberg, hot mot tjänsteman 2006

Bl.a. ledamot av kommunfullmäktige och barn och utbildningsnämnden.
Berggren dömdes till 60 dagsböter för att hotat två kvinnliga poliser 2004 i samband med att hon omhändertogs för fylleri. Berggren förnekade att hon hotat poliserna, men tingsrätten ansåg det styrkt att hon gjort detta.

Kajsa Borgnäs, Stockholm, stöld 2012

Ordförande Socialdemokratiska studentförbundet 2007-2010. Ordförande i Socialdemokraternas kriskommision efter valet 2010 med temat Idédebatt. Borgnäs sågs innan domen som ett framtida löfte inom Socialdemokraterna.
Borgnäs stal böcker till ett värde av 1 600 kronor, genom att ta bort prislappar och stoppa ned dem i en kasse. Hon upptäcktes dock av personalen, som höll kvar henne tills polis kom till platsen. Domen blev efter överklagan till Svea hovrätt (mål B 2253-12) fastställd till villkorlig dom och 40 dagsböter à 50 kronor.

Raili Borg, Umeå, grovt rattfylleri 2006

Ledamot i kommunfullmäktige.
Raili Borg hade druckit några starköl på en fest innan hon tog sin bil och körde hem. Men hon körde av vägen och kolliderade med en lyktstolpe. När hon kontrollerades av polisen visade blodprovet på 1,62 promille alkohol. Hon dömdes av Umeå tingsrätt till 1 månads fängelse.

Iqbal Bashir Butt, Sigtuna, misshandel 2010

Barn och ungdomsnämnden, kandidat till Sigtuna kommunfullmäktige.
Bashir Butt misshandlade en kroggäst med batong på en restaurang där han arbetade som ordningsvakt. Bashir Butt hävdade att gästen slagit honom och att han endast försvarat sig. Vittnesuppgifter gjorde däremot gällande att det var Bashir Butt som attackerat gästen, som försökt värja sig. Tingsrätten dömde för misshandel till villkorlig dom och samhällstjänst i 50 timmar. Bashir Butt avgick efter påtryckningar från sina uppdrag. Värt att notera är att TT valde att mörka både politikerns namn och kommun.

Juan-José Cassis, Visby, misshandel och olaga hot 2005

Femma på Gotlands kommuns S-lista.
Cassis anföll sin f.d. flickväns nya kille genom att knuffa denne nedför en ståltrappa. Enligt vittnen överöste Cassis också sitt offer med slag och sparkar. Några månader efter attacken hotade också Cassis mannen genom att dra med fingret över sin hals när de befann sig i varsin bil vid ett trafikljus. Han fick villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst, samt att betala 20 000 i skadestånd. Han var också tidigare dömd till besöksförbud.

Mohammed Chaker, Luleå, olaga hot 2010

Ledamot i Luleå kommunstyrelse, ledamot i Jämställdhetskommittén för åren 2007-2010.
Chaker stod åtalad för grov fridskränkning för upprepad misshandel av sin tonårsdotter när hon kommit hem för sent eller inte gjort som han sagt, men i detta stod ord mot ord och handlingarna gick inte bevisa. Vad som däremot gick att bevisa var att Chaker hotade sin tonårsdotter till livet, eftersom hon då var i ett samtal med en vän på sin mobil och det därför fanns ett vittne. Chaker dömdes av Luleå tingsrätt till villkorlig dom och att betala 5 000 kronor i skadestånd till sin dotter.

Elvan Cicen, Borlänge, medhjälp till grovt försvårande av skattekontroll, 2014

Fullmäktigeledamot för Socialdemokraterna i Borlänge. Även känd som grundare av laget Dalkurd och tidigare sportchef för detsamma.
Grossistföretaget Medabfood AB, där Cicen är delägare, har skrivit över 1500 påhittade fakturor för 14 miljoner kronor för matvaror. Dessa matvaror har sedan sålts svart till olika restauranger, där restaurangerna gjort en uppskattad vinst på 30 miljoner kronor. Hans två kumpaner, som satt i företagets styrelse, åtalades för försvårande av skatte­kontroll, grovt brott, medhjälp till bokföringsbrott och medhjälp till försvårande av skattekontroll.
Cicen dömdes till villkorlig dom med 120 timmars samhällstjänst av Falu tingsrätt i mål B 845-11. Hans två kumpaner fick 1 år och 3 månader i fängelse.

Mohammad Adel Daabas, Malmö, misshandel 2013

Aktiv inom SSU Rosengård.
Daabas misshandlade sekreteraren för SSU Rosengård tillsammans med två vänner, Jehangir Mohammad och Hasan Yazbek, efter att Mohammad känt sig förolämpad av sekreteraren under ett SSU-möte. Sekreteraren slogs omkull och därefter slog och sparkade de tre gärningsmännen honom så att han fick en skallfraktur och två tänder gick sönder. Daabas dömdes till skydds­till­syn med sär­skild fö­re­skrift att ge­nom­gå be­hand­ling av­se­en­de sin psy­kis­ka häl­sa, och att tillsammans med de andra betala 18 300 kronor i skadestånd. Media mörkade att SSU-sektionen i fråga var Rosengård, och alla de inblandades etnicitet.

Torgny Danielsson, Åmotfors, grovt rattfylleri 2006

Ledamot av fullmäktige i Arvika och landstingsfullmäktige i Värmland, f.d. riksdagsman, på åttonde plats på socialdemokraternas riksdagslista och etta  på listan till landstinget i sin valkrets.
Danielsson ertappades en tisdagsnatt med 1,6 promille alkohol i blodet. Innan han greps av polisen hade han kört alkoholpåverkad genom centrala delar av Arvika och då kört över metallstolpar, kört på fel sida vägen, kört över en gräsmatta och därefter in i ett träd. Privatpersoner hade uppmärksammat hans vingliga färd, följt efter honom och hållit honom under uppsikt tills polisen anlänt. Danielsson förklaring var att han druckit 4-5 starköl flera timmar tidigare på kvällen.
Danielsson dömdes till skyddstillsyn med särskild föreskrift om behandling mot alkoholberoende, som redan påbörjats. Dessutom dömdes han till 75 dagsböter à 230 kronor, alltså totalt 17.250 kronor.

Aho Dulan, Södertälje, olaga vapeninnehav och rattfylleri 2011

Ersättare i Miljönämnden.
Dulan stoppades på natten när han körde sin bil i Ronna, Södertälje med 0,84 promille i blodet. Vid kroppsvisitation visade det sig att han var beväpnad med en skarpladdad pistol med ett fulladdat extramagasin och att det i bilen även fanns en kniv. Han uppgav sig inte minnas vem han köpt pistolen av. Han dömdes till två månaders fängelse för olaga vapeninnehav och rattfylleri.

Anita Engström, Luleå, stöld 2010, snatteri 2009

Kommunfullmäktige i Luleå, medlem i barn- och utbildningsnämnden, ombudsman på LO-distrikt Norrbotten.
Engström handlade via Coops självscanningssystem i Skellefteå. Hon plockade på sig en bärbar dator och andra varor, men scannade endast de övriga varorna. Hon erkände att hon tagit datorn men att det skett utan uppsåt, och påstod att hon helt enkelt glömde scanna den. Domstolen trodde inte på denna förklaring och dömde henne 2010 för stöld till villkorlig dom och sammanlagt 10 000 kronor i dagsböter. När stölden framkom i media uppmärksammades det även att Engström dömts för snatteri 2009.

Bo Eriksson, Nyköping, rattfylleri 2009

Nämndeman vid Nyköpings tingsrätt.
Eriksson körde bil och stoppades med alkohol i blodet. “Olyckliga omständigheter låg bakom, det beklagar jag djupt i dag. Jag tror inte att det påverkar mig negativt som nämndeman.”
Påföljd: dagsböter.

Charles Eriksson, Ödeshög, olaga hot 2009

Andre vice ordförande i kommunfullmäktige och Barn- och utbildningsnämnden, vice ordförande i Valnämnden och Valberedningen, ledamot i Hästholmens Hamn- och Magasins AB.
Under ett socialdemokratiskt årsmöte i Ödeshög hotade Eriksson sin partikollega, oppositionsrådet Madelaine Vilgren. Enligt henne flög han upp, slängde bak stolen och ställde sig över henne och sa två gånger: “Din jävla kärringjävel, jag ska slå till dig.” Eriksson erkände att han verkligen sagt så till Madelaine Vilgren. Men han erkände inte brott och sa att Vilgren provocerat honom och att hans sinne rann över. Enligt tingsrätten har hotet framkallat "allvarlig fruktan för egen säkerhet" hos Vilgren.
Påföljd: 40 dagsböter à 100 kronor.

Leif Fast, Hudiksvall, fyra fall av bokföringsbrott 2010

­Nämndeman i Hudiksvalls tingsrätt, ordförande i Enånger S-förening.
Fast kunde inte redovisa fyra års bokföring för ett företag som han drev, och dömdes till dagsböter. Han slutade efter domen som nämndeman.

Manuel Gomez, Halmstad, grov misshandel 2013

Kommunens räddningsnämnd och aktiv i SSU Halmstad.
Manuel Gomez träffade på en nyårsfest 2012 en person som han trodde sympatiserade med Sverigedemokraterna. På grund av detta överföll Gomez honom och misshandlade honom så att han förlorade medvetandet. Efter detta fortsatte han misshandeln tills andra personer på festen hindrade honom. Trots detta valdes Gomez till ordförande för SSU Halmstad, under pågående utredning. Strax innan dom föll avgick Gomez från sin post som ordförande i SSU Halmstad men uteslöts inte från SSU. Grov misshandel har minimistraff 1 års fängelse men Gomez dömdes till villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst eftersom han var tidigare ostraffad.

Mahmoud Haidar, Kalmar, ringa hot mot tjänsteman 2008

Nämndeman vid Kalmar tingsrätt.
Haidar och hans vänner blev, efter att de bland annat slagit sönder glas och varit högljudda, avvisade från en krog av två ordningsvakter. Haidar sade då upprepade gånger “vi plockar honom sen” till sina vänner medan han han hade ögonkontakt med ordningsvakten. För detta dömdes han till 50 dagsböter à 50 kronor av rätten. Haidar var sedan tidigare dömd för misshandel i tonåren, då påföljden blev vård inom socialtjänsten.
Haidar stod även åtalad för misshandel vid ett annat krogbesök, men friades. Visserligen återfanns blodstänk från den misshandlade på Haidars kläder, men rätten ansåg att Haidar inte nödvändigtvis orsakat blodstänken. Haidars vän befanns däremot skyldig till misshandel och fick tre månaders fängelse.
Endast ett år efter domen om hot mot tjänsteman återträdde Haidar sitt uppdrag som nämndeman i tingsrätten, i strid med Domstolsverkets egna regler om att nämdemän ska vara “goda förebilder i fråga om allmän laglydnad”.

Jan Hammer, Västerås, misshandel 2007

Kommunpolitiker, ordförande för både styrelsen för Västerås flygplats och för det kommunala bostadsbolaget Mimer.
Hammer dömdes för att ha misshandlat sin sambo på en fest, till villkorlig dom och 80 dagsböter. Han lämnade efter detta sina uppdrag.

Lena Hartwig, Uppsala, ohörsamhet mot ordningsmakten 2004

Kommunalråd i Uppsala.
Ett stort slagsmål som utbröt på Stora torget i Uppsala natten mot den 29 november. Hartwig som befann sig på platsen blev enligt polisen uppmanad att lämna platsen vid ett flertal tillfällen. Hartwig vägrade dock lyda polisens uppmaning och ska ha sagt att hon i egenskap av kommunalråd hade rätt att vara på platsen. Hartwig dömdes till 40 dagsböter gånger 500 kr för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Frida Heikki, Piteå, bedrägeri 2014

Ombudsman för SSU.
SSU i Norrbotten och Piteå lurade till sig bidrag av landstinget och Piteå kommun genom saltade och falska kursredovisningar. Revisioner visade att Norrbottens läns landsting lurats på uppemot 2 miljoner kronor mellan 2002-2010 och Piteå kommun på cirka 340.000 kronor. Ansvariga på SSU hade redovisat kurser som aldrig genomförts och blåst upp antalet deltagare och kursdagar. Av 184 kurser (2005-2010) var endast 11 stycken utan anmärkning.
Frida Heikki och Hanna Lindmark, som var ombudsmän de sista åren bedrägerierna pågick, ansågs ha varit delaktiga och fick varsitt strafföreläggande - villkorlig dom plus dagsböter. Men de ansåg att det var orättvist, att de bara gjort som de blivit tillsagda och att minst 20 socialdemokrater till borde ha dömts.
Norrbottenskuriren.

Johnny Häggblad, Örnsköldsvik, våldsamt motstånd 2014

Ledamot i kommunfullmäktige och förste ersättare i omsorgsnämnden.
Häggblad befann sig på Hotell Lappland i Lycksele tillsammans med sin familj. Personalen på hotellet nekade den berusade Häggblad att köpa mer alkohol och eftersom de ansåg att han uppträtt provocerande tillkallade de polis. Två poliser försökte övertala Häggblad att gå och lägga sig, vilket ledde till handgemäng. En polisman fick sår på både höger och vänster hand samt höger knäskål vriden onormalt, medan den andre skadades i en hand.
Häggblad dömdes till 40 dagsböter å 50 kronor.
Lycksele tingsrätt  B 274-14

Sören Häggroth, Kiruna, grov trolöshet mot huvudman och grovt bedrägeri  2011

Chef för Folkets hus i Kiruna och tidigare riksdagsledamot.
Häggroth dömdes 2010 av tingsrätten för trolöshet mot huvudman, grovt brott, för att han mellan 2003 och 2006 fått till sig själv utbetalat cirka 2,3 miljoner kronor genom falska fakturor. Han dömdes även för försök till trolöshet mot huvudman, grovt brott och för grovt bedrägeri för att ha använt två falska fakturor i ett underlag till en rekvisition av projektmedel hos länsstyrelsen i Norrbotten.
Hovrätten skärpte straffet och dömde Häggroth till fängelse i ett år och sex månader och att betala Folkets Hus-föreningen ett skadestånd på 2,3 miljoner kronor. Rätten skrev att det är utrett att Sören Häggroth upprättat 63 falska fakturor och att 2, 3 miljoner förts över till hans privata bankkonto. De menade att det funnits ett motiv till Häggroths agerande då han själv uppgett att han var svårt skuldsatt och skulderna som mest uppgick till tio miljoner kronor.

Jan Emanuel Johansson, Norrtälje, bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll 2013

F.d. riksdagsman.
Johansson fälldes för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll efter att ha fört över sammanlagt 1,6 miljoner kronor från företaget utan att det redovisats. Han var också åtalad för skattebrott för att ha byggt ett privat kök och spa för 300 000 av firmans pengar, men det åtalet ogillades.
Påföljd: villkorlig dom och 180 dagsböter á 750 kronor (135 000 kronor).

Peter Jonsson, Trollhättan, rattfylla 2009

Riksdagsledamot sedan 2002.
Efter att ha medverkat vid Folk och Försvars konferens i Sälen i januari 2009 stoppades Jonsson av polisen i Malung. Vid ett utandningsprov befanns Jonsson ha 0,5 promille alkohol i blodet, vilket innebar misstanke om rattfylleri. Han fick betala strafföreläggande om 20 000 kronor och fick körkortet indraget i ett halvår.

Birgitta Kihlgren, Forshaga, grov trolöshet mot huvudman 2014

Satt i kommunstyrelsen, kommunfullmäktige, kyrkofullmäktige och som nämndeman i tinget. Var tidigare även kommunens överförmyndare, alltså den som har ansvar för kommunens alla gode män.
Kihlgren förskingrade sammanlagt 2,7 miljoner kronor från två pensionärer hon hjälpte med ekonomin, varav den enda var dement. Hon dömdes 2013 av Värmlands tingsrätt för grov förskingring till två års fängelse och 2,7 miljoner i skadestånd.
Hovrätten fastställde 2014 påföljden, men ändrade brottsrubriceringen till grov trolöshet mot huvudman.

Alf Kjerrman, Älvkarleby, urkundsförfalskning och grovt bedrägeri 2004

Ersättare i kommunstyrelsen och ersättare i kommunfullmäktige. När han begick brottet i fråga satt han i kommunens barn- och ungdomsnämnd.
Kjerrman begick urkundsförfalskning och grovt bedrägeri. Det skedde genom att han ändrade i efterhand på ett påskrivet intyg för att kunna erhålla ytterligare 9 000 kronor i ersättning för förlorad arbetsinkomst, och att han påstod sig vara egenföretagare och ville ha 2 700 kronor i ersättning, trots att han inte var registrerad som sådan. Tingsrätten i Tierp dömde till villkorlig dom och dagsböter. Kjerrman skulle även betala 11 800 kronor i ersättning och ränta till Älvkarleby kommun.

Baki Krasniqi, Trelleborg, vapenbrott och brott mot vapenlagen 2009

Trelleborgspolitiker, engagerad inom ungdomsprojektet Projekt Fagerängen, har tidigare pratat om vikten av att vara en ”positiv förebild för unga som kommit på glid”.
I Krasniqis bostads hittades vid en husrannsakan tårgassprej och 14 skarpa patroner. Krasniqi hävdade att endast tårgassprejen var hans egen och att han konfiskerat patronerna från en ungdom. Han dömdes till 80 dagsböter á 180 kronor. Arbetarekommunens ordförande Sten Björk hade fortsatt fullt förtroende för Krasniqi. http://frianyheter.wordpress.com/2009/06/18/trelleborgspolitiker-och-ungdomsledare-domd-for-vapenbrott/

Gun-Britt Lagerkvist, Malmö, grov förskingring 2010

Föreståndare och kassör för Arbetarrörelsens arkiv i Skåne. Hon har i många år haft olika uppdrag inom sjukvårdsfrågor i Malmö.
Lagerkvist plockade under perioden mellan januari 2004 och juli 2009 ut medel från föreningens konto. Efter avslutad revision konstaterade föreningen att kvinnans skuld uppgick till runt 315 000 kronor. Påföljden blev skyddstillsyn.

Mats Lagerman, Lindesberg, försök till trolöshet mot huvudman 2008

Kommunpolitiker.
Mats Lagerman skötte ekonomin för en släktings räkning genom en fullmakt. Han använde denna för att föra över en stor summa pengar till sin fru. Både han och hans fru åtalades.
Hovrätten fann Mats Lagerman skyldig till försök till trolöshet mot huvudman. Han hade tidigare friats från grov trolöshet mot huvudman i tingsrätten. Han dömdes till villkorlig dom och 80 dagsböter. Frun friades.

Toni Lappalainen, Kalmar, olaga hot, stöld, skadegörelse och bedrägeri 2006, bedrägeri 2010, förtal 2011

Socialdemokratisk politiker från Mjölby.
Lappalainen dömdes den 16 mars 2006 för olaga hot, stöld och skadegörelse till skyddstillsyn. Senare samma år, den 12 december, dömdes han för bedrägeri till fortsatt skyddstillsyn.
Den 12 oktober 2010 dömdes han åter igen för bedrägeri, till skyddstillsyn med samhällstjänst 100 timmar, för att ha bjudit ut varor till försäljning på Internet trots att han inte hade för avsikt att leverera några sådana. Sammanlagt har han dömts fem gånger mellan 2006 och 2010.
Lappalainen lade upp ett fotomontage där Thoralf Alfsson, riksdagsledamot för SD, avbildades som nazist på Socialdemokraternas officiella bloggportal, s-info.org. Han dömdes 2011 för förtal till 50 dagsböter á 50 kr, och att betala 5000 kronor till Alfsson.

Lars-Olof Larsson (tidigare Hägred), brott mot knivlagen 2010, två fall av misshandel 2012

Toppolitiker i Östersund med ett stort antal uppdrag, bland annat ledamot i kommunfullmäktige, nämndeman i hovrätten och ordförande i utförarstyrelsen. Larsson (då Hägred) drog kniv på en bensinmack mot en grupp ungdomar som han upplevde sig hotad av. Personalen larmade polisen. Han dömdes därför för brott mot knivlagen 2010 och avgick från alla sina uppdrag. Vid ett senare tillfälle i en bastuflotte i anslutning till en bröllopsfest, tog Larsson strypgrepp på en person som enligt honom sagt negativa saker om polisen. Flera personer försökte avstyra misshandeln, en av dom var en kvinna som Larsson våldsamt puttade in i bastuaggregatet så hon fick blåmärken och brännskador på handen. För detta dömdes han 2012 till villkorlig dom motsvarande 3 månaders fängelse.

Heléne Larsson, Storfors, misshandel 2008

Ordförande för LO-facken i Östra Värmland och ledamot i ABF Värmlands styrelse. Hon har även varit aktuell som riksdagskandidat.
Larsson erkände att hon misshandlat sina barn på 10 och 15 år och dömdes för detta till 60 dagsböter. Hon satt kvar på sina uppdrag efter att dom fallit och såg ingen anledning att avgå.

Ulrika Lidberg, Lidköping, grov förskingring 2011

LO-facken i Lidköpings förre ordförande.
Lidberg dömdes vid Skaraborgs tingsrätt för grov förskingring av medlemmarnas pengar. Hon plockade ut över en halv miljon kronor för egen räkning under åren 2007-2009. Åklagaren yrkade på fängelse i ett år, men tingsrätten valde att döma henne till villkorlig dom och samhällstjänst i 240 timmar eftersom hon var tidigare ostraffad och levde under ordnade förhållanden. Hon har numera lämnat sina kommunalpolitiska uppdrag, trätt ur partiet, bytt namn och flyttat från Skaraborg.

Hanna Lindmark, Luleå, bedrägeri 2014

Ombudsman för SSU.
SSU i Norrbotten och Piteå lurade till sig bidrag av landstinget och Piteå kommun genom saltade och falska kursredovisningar. Revisioner visade att Norrbottens läns landsting lurats på uppemot 2 miljoner kronor mellan 2002-2010 och Piteå kommun på cirka 340.000 kronor. Ansvariga på SSU hade redovisat kurser som aldrig genomförts och blåst upp antalet deltagare och kursdagar. Av 184 kurser (2005-2010) var endast 11 stycken utan anmärkning.
Frida Heikki och Hanna Lindmark, som var ombudsmän de sista åren bedrägerierna pågick, ansågs ha varit delaktiga och fick varsitt strafföreläggande - villkorlig dom plus dagsböter. Men de ansåg att det var orättvist, att de bara gjort som de blivit tillsagda och att minst 20 socialdemokrater till borde ha dömts.
Norrbottenskuriren.

Thomas Lövkvist, Malmö, bidragsbrott 2012

Fritidspolitiker och nämndeman vid Malmö tingsrätt.
Lövkvist uppbar under augusti 2007 – januari 2011 hel sjukersättning trots att han hade inkomster från sina politiska uppdrag och som god man, vilket ledde till att ersättning om totalt 140 333 kr felaktigt utbetalades.
Påföljd: Villkorlig dom.
B 5978-12

Joakim Moberg Hasselskog, Alingsås, misshandel 2013

Biljettkontrollant, nämndeman i Alingsås tingsrätt och ersättare i miljöskyddsnämnden.
Moberg Hasselskog misshandlade sin dåvarande fru genom att först sparka henne i ryggen och senare släpa och dra iväg henne. Våldet orsakade henne kraftig smärta, rodnad, mindre märken/sårskador och spår av blod i urinen. Moberg Hasselskog förklarade att han saknade minne från händelsen eftersom han varit kraftigt berusad den aktuella kvällen. Moberg Hasselskog dömde vidare i flera brottmål, trots att han själv samtidigt utreddes för brott. När åtalet väckts avsade han sig sitt nämndemannauppdrag och övriga politiska uppdrag.
Påföljd: Villkorlig dom och dagsböter 120 å 230 kr. Hovrätten kom att fastställa tingsrättens dom.
Alingsås tingsrätt B 2099-12
Hovrätten för Västra Sverige B 3162-13

Jehangir Mohammad, Malmö, misshandel 2013

Aktiv inom SSU Rosengård.
Mohammad misshandlade sekreteraren för SSU Rosengård tillsammans med två vänner, Mohammad Adel Dabaas och Hasan Yazbek, efter att han känt sig förolämpad av sekreteraren under ett SSU-möte. Sekreteraren slogs omkull och därefter slog och sparkade de tre gärningsmännen honom så att han fick en skallfraktur och två tänder gick sönder. Mohammad dömdes till vill­kor­lig dom med 160 tim­mars sam­hälls­tjänst, och att tillsammans med de andra betala 18 300 kronor i skadestånd. Media mörkade att SSU-sektionen i fråga var Rosengård, och alla de inblandades etnicitet.

Bo-Inge Nilsson, Åmotsfors, rattfylleri 2014

Ledamot av kommunfullmäktige.
Nilsson stoppades i en vanlig nykterhetskontroll en lördagsmorgon och vid provtagning hade han 0,22 milligram alkohol per liter i utandningsluften, som motsvarar 0,44 promille alkohol i blodet.
Påföljd: Dagsböter 40 à 450 kronor (18 000 kronor.)
Åklagarkammaren i Karlstad Strafföreläggande: AM-39127-14

Jan Norberg, Timrå, fortkörning 2008

Vice ordförande i kommunstyrelsen.
Norberg körde 41 kilometer i timmen genom centrala Vivsta och fick böta 2 400 kronor. Den nyinförda hastighetsbegränsningen på 30 kilometer i timmen var kontroversiell i Timrå, men politikerna försvarade den låga hastigheten med att den skulle höja säkerheten och att det rörde sig om så liten tid som gick förlorad på sträckan.
Sundsvalls Tidning 2 april 2008

Helen Hagström Nordendorph, Uddevalla, urkundsförfalskning och bedrägeri 2005

Ordförande för miljö- och byggnadsnämnden i Uddevalla.
2003 framkom det att Hagström Nordendorph fuskat med bidrag. I april 2005 dömdes hon i Uddevalla tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter på 80x130 kronor för bedrägeri mot Försäkringskassan, då hon tagit emot bidrag samtidigt som hon fått lön från SSU och tagit emot arvode från Uddevalla kommun, samt urkundsförfalskning. I rättegången berättade hon att hon sedan 1988 skrivit på hundratals handlingar med andras namn. Hovrätten fastställde domen en månad senare.

Magnus Nyman, Eskilstuna, misshandel 2013

Ledamot i stadsbyggnadsnämnden och fackligt aktiv som ledamot i Byggnads regionstyrelse.
Nyman misshandlade en ytligt bekant idrottsprofil på en krogtoalett, eftersom denna dejtade en kvinna han själv gillade, genom att slå honom i ansiktet med knytnäven. Han dömdes till 30 dagsböter á 280 kronor.

Leif Palmgren, Stockholm, rattfylleri 2009

Nämndeman på Stockholms tingsrätt.
Stoppades med alkohol i blodet på Folkungagatan i Stockholm.
Påföljd: dagsböter.

Hans-Erik Palmqvist, Landskrona, föregripelse mot tjänsteman

Har varit ledamot i kommunfullmäktige under en rad år. Vid händelsen var han suppleant i styrelserna för Landskrona kraft och Landskrona energi.
Palmqvist åtalades för att ha skrikit “jävla blatte” åt en busschaufför. Han avgick från sina uppdrag redan vid anmälan. Han dömdes till 30 dagsböter á 250 kronor, totalt 7500 kronor i Lunds tingsrätt.

Kristina Raad, Ale, misshandel 2013

Ersättare i utbildningsnämnden. Kandiderar till kommunfullmäktige 2014 som tredje namn.
Raad kastade en stol på en annan kvinna under ett krogbråk. Hon hotade även samma kvinna via SMS att hon skulle begrava henne levande, men åtalet om olaga hot ogillades eftersom kvinnan inte tagit det på allvar.
Raad fick villkorlig dom med 50 timmars samhällstjänst.

Mia Romppainen, Tornedalen, misshandel och olaga tvång 2013

Kommunpolitiker i Tornedalen.
Romppainen misshandlade två av sina barn sedan 2006 med slag och genom att dra dem i håret. Hon tvingade dem även att sitta i 4-6 timmar på sina sängar, vilket bedömdes som olaga tvång. Hon dömdes 2013 av Haparanda Tingsrätt (målnummer B 316-12) till villkorlig dom, samhällstjänst och 23 000 kronor vardera i skadestånd till barnen. Hon hade vid detta tillfälle redan avgått från sina uppdrag av andra anledningar.

Tomas Rudin, Stockholm, snatteri 2014

Oppositionsborgarråd.
Rudin blev påkommen när han snattade en flaska whisky, värd 500 kronor, på Systembolaget.
– Han valde ut whiskyn, gick sedan runt en hylla och satte sig på huk och förde in flaskan innanför jackan, under vänstra armen, berättade den väktare som ertappade Rudin.
Påföljd: 41 400 kronor i böter.

Annelie Rudolfsson, Lysekil, olovlig körning och fortkörning 2009, trolöshet mot huvudman 2012

Ledamot i kommunfullmäktige.
Rudolfsson befanns 2009 av Uddevalla tingsrätt (mål B 3968-08) skyldig till att ha kört utan körkort i tre år sedan hennes körkort gått ut. Hon dömdes samtidigt för fortkörning. Straffet blev 30 dagsböter à 180 kronor.
Rudolfsson dömdes 2012 för trolöshet mot huvudman för att ha tagit 55 000 kronor till ett privat konto från kommunaltjänstemannaförbundet SKTF där hon varit kassör. Pengarna fördes över till hennes privata bankkonto och användes för privata utgifter. Påföljden blev villkorlig dom och 50 dagsböter à 50 kronor i Hovrätten för Västra Sverige (målnr B 4065-10).

Monica Rydin, Surahammar, otillbörligt verkande vid röstning 2007

Fullmäktigeledamot.
På valdagen 2006 stod Rydin med socialdemokraternas banderoll över bröstet och delade ut valsedlar för sitt parti. Vid ett ögonblick då hon trodde att hon inte var bevakad plockade hon bort valsedlarna för Sverigedemokraterna. När hon konfronterades av röstförrättaren om detta erkände hon direkt att hon stulit valsedlarna. I förhör skyllde hon på ”hjärnsläpp”.
Påföljd: 70 dagsböter.

Roger Sandlund, Haparanda, jaktbrott 2010

Nämndeman vid Haparanda tingsrätt.
Sköt två älgkalvar på mark som han inte hade licens för.
Påföljd: dagsböter.

Börje Silk, Bandhagen, grovt sexuellt utnyttjande av underårig och grov våldtäkt mot barn 2009

Ledamot av kyrkorådet i Vantörs församling.
Dömd av Nacka tingsrätt till fyra års fängelse för att ha tilltvingat sig samlag och andra sexuella handlingar mot sina två barnbarn. Han ska också ha tvingat dem att titta på porrfilm. Övergreppen ägde rum under flera års tid och upphörde först när barnen började närma sig tioårsåldern. Han ska utge skadestånd om totalt 355 000 kronor till de två barnbarnen. Politikern hade inte informerat sin församling om misstankarna. När han dömdes och hans handlingar blev kända i församlingen valde han att avgå.

Anna Sjödin, Stockholm, ringa våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd, förolämpning och egenmäktigt förfarande, 2006

Ordförande i SSU. Adjungerad i den socialdemokratiska partistyrelsen och det verkställande utskottet.
Sjödin hamnade i slagsmål med en ordningsvakt då hon och hennes väninna avvisades från klubben Crazy Horse. Hon fälldes för ringa våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Det mest uppmärksammade faktumet att hon fälldes för förolämpning för att ha ha kallat dörrvakten “jävla svartskalle”. Hon fälldes även för egenmäktigt förfarande för att ha stulit ordningsvaktens vaktbricka. Stockholms tingsrätt dömde henne till 120 dagsböter á 300 kronor och skadestånd om 5 500 kronor till ordningsvakten. Sjödin avgick till slut som ordförande efter hårt tryck från medlemsorganisationerna. Sjödin skrev i ett öppet brev, efter tingsrättsdomen, till SSU-medlemmar att hennes tro på rättssystemet tydligen var felriktad.

Ran Svanlund, Dorotea, skadegörelse 2012

Andre vice ordförande i kommunfullmäktige och ordförande i kultur- och utbildningsnämnden.
Svanlund hade under en längre tid en konflikt med en granne. Han krossade en fönsterruta och han och tre av hans vänner trängde sig senare in hos grannen på juldagsnatten. De misstänktes för ofredande, skadegörelse, misshandel, olaga hot och övergrepp i rättssak, men dömdes i slutändan endast för skadegörelse. Svanlund dömdes till 30 dagsböter och att ersätta rutan han krossat. Han avgick från sina uppdrag.

Sven-Olof Svensson, Varberg, tre fall av köp av sexuell tjänst 2014

Nämndeman och kyrkopolitiker.
Efter ett tips, ertappades Svensson av tidningen GT med att ha sex med en kvinna i ett friluftsområde. Efteråt ska han ha betalat kvinnan 300 kronor. Han hade även tidigare betalat henne för sexuella tjänster.
Påföljd: 9000 kronor i böter.

Marcus Svärd, Kalmar, sexuellt utnyttjande av barn 2009

Fritidspolitiker i Kultur- och Fritidsförvaltningen i Kalmars län.
Svärd kontaktade en 13-årig flicka och övertalade henne att komma till hans lägenhet två gånger. Första gången gjorde han närmanden, och andra gången försökte han genomföra ett samlag trots att flickan berättat om sin ålder. Han dömdes till tio månaders fängelse och att betala 50 000 kronor i skadestånd.

Niklas Sörman, Skaraborg, dataintrång 2007

SSU-ombudsman.
Strax innan valet 2006 upptäcktes att datorer som tillhörde Folkpartiet hade använts för att olovligen ta sig in i socialdemokratiska partiets känsligaste datanätverk som enbart 26 höga partifunktionärer hade tillgång till. Intrången skedde med hjälp av inloggningsuppgifter som  Sörman hade tagit från en annan ombudsman och givit Liberala ungdomsförbundet (LUF).
De som dömdes var förutom Sörman själv, den tidigare pressekreteraren för LUF, Per Jodenius och Expressenjournalisten Niklas Svensson. Ytterligare tre politiker åtalades men frikändes.
Påföljd: dagsböter på totalt 9 000 kronor.

Saied Tagavi, Solna, otillbörligt verkande vid röstning, röstfusk 2004

Nämndeman vid Solna tingsrätt.
Tagavi medverkade som bud och vittne vid röstning trots att han inte hade tillåtelse enligt vallagen. Han dömdes till dagsböter och avsade sig då sina uppdrag, men var vid 2012 tillbaka.

Nigisti Tekle, Stockholm, stöld 2011

Nämndeman på förvaltningsrätten i Stockholm.
Tekle fångades på ­övervakningsfilm när hon tog en plånbok från en kvinna i en ­tobaksaffär men nekade trots detta till brott. Hon dömdes till villkorlig dom och dagsböter.

Desiree Waaranperä Krutrök, Övertorneå, bokföringsbrott 2010

Socialdemokraterrnas första namn i kyrkofullmäktige, ordförande i barn och utbildningsnämnden, ledamot i Övertorneå arbetarekommuns styrelse.
Hon blev åtalad tillsammans med sin make för bokföringsbrott under perioden maj 2006 till oktober 2007 och erkände sig skyldig till en viss del, medan maken förnekade allt.
Straffet blev villkorligt och 100 dagsböter å 120 kr.
Haparanda tingsrätt  B 461-09

Johanna Wall, Salem, stöld 2011

Kassör och ledamot för Socialdemokraterna i Salems kommun.
Wall förskingrade pengar från ett vårdföretag hon jobbat på och sitt partis lokala kassa. Hon förde över pengar till sitt eget konto för att bland annat betala stora kontokortsskulder. Summan totalt var runt 540 000 kr. Åklagaren yrkade på ett års fängelse, men Wall fick villkorlig dom och 220 timmars samhällstjänst.

Sören Westerholm, Oskarshamn, grovt bedrägeri 2005

Kommunpolitiker och före detta Metallordförande på Scania.
Sören Westerholm tog ut 163 000 kronor i a-kasseersättning från Metall, trots att han samtidigt fick 1,5 miljon kronor i avgångsvederlag från Scania. För detta dömdes han för grovt bedrägeri till 160 timmars samhällstjänst, motsvarande 6 månaders fängelse.

Man, Lessebo, förskingring 2006

Hade ett tungt politisk uppdrag och var kassör för Kosta Folkets Hus.
Föreningen hade länge brottats med ekonomiska problem och vid en revision upptäcktes att kassören hade förskingrat medel från föreningskassan. Mannen dömdes att betala tillbaka 140 000 kronor till föreningen, där man tror att han lagt beslag på betydligt större summor.

Man, Stockholm, grovt bedrägeri 2007

Åkeriägare som representerade socialdemokraterna i en lokal polisnämnd i Stockholm.
Mannen var bland annat sjukskriven under lång tid då han ska ha arbetat med sin taxirörelse och även startat en bilverkstad. Han åtalades för oredlighet mot borgenärer, grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott, urkundsförfalskning och grovt bedrägeri mot Försäkringskassan
Påföljd: 3 års fängelse och näringsförbud i 5 år. Dessutom dömdes han att betala 600.000 kr till försäkringskassan.

Man, Västerbotten, kvinnofridskränkning 2013

Trots att mannen satt häktad och hade dömts av tingsrätten till ett års fängelse för grov kvinnofridskränkning valdes han in som socialdemokratisk ersättare i ett av länets större politiska församlingar.
Källa: Screenshot av Västerbottens-Kuriren, förmodligen från runt 20 juni 2013, på Facebook.


Vänsterpartiet

Urban Blomster, Tierp, olaga hot och flera fall av misshandel 2004, misshandel 2008

Gruppordförande och ledamot i i kommunstyrelsen och fullmäktige i Tierp.
Blomster dömdes 2004 för misshandel av sin sambo och misshandel och olaga hot mot hennes nye man. Det olaga hotet bestod i att han mot betalning försökt få en person att mörda sambons man. Straffet blev skyddstillsyn och behandling för alkoholmissbruk. Blomster avgick då från sina uppdrag, men kom tillbaka 2006.
2008 fälldes han för misshandel av en 14-årig pojke. Polisen tog bilder på skadorna samma dag. Blomster dömdes för att bland annat ha tagit ett strypgrepp på den unga pojken, till villkorligt och samhällstjänst.

Håkan Bruman, Kramfors, sexuellt ofredande mot minderåriga 2008

Satt på en mängd uppdrag i Kramfors kommun, bland annat som ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.
Bruman dömdes i november 2008 till 70 dagsböter á 200 kronor för sexuellt ofredande mot två 14-åriga flickor som var hans elever. Han ska även betala 10 000 kronor till vardera flicka i skadestånd.

Hugo Diaz de Filippi, Malmö, stöld 2011

Nämndeman i tingsrätten och ersättare i stadsdelsfullmäktige i Rosengård.
Diaz de Filippi dömdes efter att han brutit upp och stulit 100 kronor ur ett kassaskrin på partihögkvarteret i Malmö. Han fick villkorlig dom och 60 dagsböter à 50 kronor, samt ålades betala 300 kronor i skadestånd.

Zana Hussan, Järfälla, förtal 2011

Ersättare i kommunfullmäktige i Järfälla och Riksdagskandidat 2010, även grundare till Facebook-gruppen ”SD i riksdagen-nej tack”, tidigare aktiv i SSU.
Hussan dömdes för förtal till skadestånd för att ha utpekat en förtroendevald Sverigedemokrat (Thoralf Alfsson) som rasist och nazist.

Awara Ibrahim, Kristianstad, tio fall av våldtäkt 2011

Riksdagskandidat i valet 2010.
Ibrahim dömdes till sex års fängelse för sammanlagt 10 våldtäkter mot en yngre kurdisk man.
Awara Ibrahim var tidigare ordförande för Kurdiska föreningen i Kristianstad och våldtäkterna ägde rum i föreningens lokaler. Domen sänktes i Hovrätten till fem år. Fallet är också intressant för att det helt mörkats av svensk massmedia.

Torbjörn Johansson, Mönsterås, misshandel 2010

Ersättare i Mönsterås kommunfullmäktige, tredje plats på vänsterpartiets kommunala valsedel. Johansson arbetar som vårdare på behandlingshemmet Sörgården i Ålem. Han anklagades för att ha misshandlat en patient, dels genom att ta tag i hennes bröst och armar och skaka henne och dels genom att kasta henne mot en vägg så att hon slog pannan i väggen. När en kvinnlig kollega försökte gå emellan blev även hon misshandlad. Johansson friades för misshandeln av patienten. Han dömdes däremot för misshandel av sin kvinnliga kollega till villkorlig dom och 2500 kronor i dagsböter.

Daniel Kihl, Svenljunga, dubbelmord och mordförsök 2004

Ersättare till kommunfullmäktige.
Kihl jobbade på ett behandlingshem i Mårdaklev, några mil utanför Borås. Till synes oprovocerat knivhögg han en natt sin kollega och en intagen 16-årig flicka till döds. En ytterligare 16-årig flicka attackerades men överlevde. Sammanlagt utdelade han över 100 hugg. Daniel Kihl berättade i rätten att han styrts av en aztekisk dödsgud. Han dömdes 2004 till rättspsykiatrisk vård.
Ett uppmärksammat faktum var att Kihl fått anställningen genom sin mor Christina Lisshammar-Kihl, som var enhetschef på behandlingshemmet, och också aktiv inom Vänsterpartiet. Detta trots att hon var medveten om sonens psykiska problem.

Victor Lagercrantz, Göteborg, förskingring och urkundsförfalskning 2010

Kassör för Vänsterpartiet i Uddevalla 2006-2008.
Lagercrantz tog ut 7.500 kronor från föreningens konto, som han använde till privata utgifter och upprättade dessutom ett falskt kvitto från ett café inklusive en förfalskad signatur.
Påföljd: Villkorlig dom.
Uddevalla tingsrätt, B 1491-10

Gustav Landström, Göteborg, våld mot tjänsteman 2009, ohörsamhet mot ordningsmakten 2011

Kandidat till riksdagen och Göteborgs kommunfullmäktige.
2009 dömdes han till fängelse för att ha utövat våld mot två polismän vid en fotbollsmatch. Landström tillhörde en grupp ökända fotbollshuliganer som blivit portade från Göteborgslaget GAIS matcher, men dök ändå upp vid en match och ställde till bråk. Enligt poliserna på plats utmärkte sig Landström med ett aggressivt beteende och bar dessutom tandskydd, vilket tyder på att han redan i förväg varit inställd på våldsamheter.
2011 dömdes han för ohörsamhet mot ordningsmakten i samband med demonstrationer utanför Migrationsverkets lokaler i Kållered. - Vi blockerade flyktingförläggningen i Sagåsen för att förhindra en transport, förklarade Landström för GP. - Alltså, jag kandiderar ju för Vänsterpartiet och när det gäller ohörsamhet mot ordningsmakten ser jag inte att det finns några problem alls. Snarare kan man säga att den lagstiftning som finns i dag kring flyktingpolitik och hur den hanteras är mer brottslig i många avseenden.

Andreas Lifvenskiöld,Västerås, trolöshet mot huvudman, grovt brott 2013

Partikassör för Vänsterpartiet i Västerås och ledamot i Barn- och Ungdomsnämnden.
Mellan 4 mars 2011 och 7 maj 2012 förskingrade Lifvensköld 480 000 kronor från partikassan.
Tingsrätten bedömmer straffvärdet till 8 månader, men då Lifvenskiöld är tidigare ostraffad blir påföljden villkorligt. Normalt skulle ett kännbart bötesstraff komma i fråga, men Lifvenskiöld slipper undan detta p.g.a att skadeståndet anses vara så pass högt.
Västmanlands tingsrätt, dom i Mål nr B 3980-12: https://anonfiles.com/file/193d5548cb9d86283fcd4f9db839a04d

Rune-Andreas Lundsholt, Ransäter, grov kvinnofridskränkning 2010

Hade framträdande poster i sin hemkommun och var engagerad i en förening som bekämpar kvinnovåld.
Lundsholt dömdes att för att vid flera tillfällen ha misshandlat, hotat och ofredat sin fru. Bl.a. slog han frun för att hon inte hade lagt hans kläder i torktumlaren. Lundsholt hotade även att mörda henne och hennes egen familj.  "Gärningarna har var och en utgjort led i en upprepad kränkning av hennes integritet och gärningarna har varit ägnade att allvarligt skada hennes självkänsla", skrev tingsrätten i sitt domslut.
Påföljd: Skyddstillsyn med särskild behandlingsplan och ett skadestånd med 60 000 kronor. (Om fängelse i stället hade valts som påföljd skulle fängelse 10 månader ha dömts ut.)
Värmlands tingsrätt B 2184-09

Leif Mellberg, Tibro, förskingring 2011

Före detta ordförande i Tibro och kommunfullmäktige.
Mellberg och ytterligare en styrelseledamot (Kit Zenboia Andersson) gjorde vid 14 tillfällen uttag från Vänsterpartiets konto som inte redovisades. Sammanlagt rör det sig om närmare 40 000 kronor, vilket är mer än halva partikassan. Påföljden blev villkorlig dom och dagsböter.

Daniel Nilsson, Mariestad, narkotikabrott 2011

Kommunfullmäktigeledamot.
Över ett halvt kilo cannabis hittades i ett fläktutrymme i Nilssons lägenhet och han dömdes för narkotikabrott. Påföljden blev skyddstillsyn och 200 timmars samhällstjänst.

Agneta Norberg, Stockholm, störande av förrättning 2005

Nämndeman på Södertörns tingsrätt.
Norberg störde en interpellations­debatt i riksdagen då hon genom att skrika och hålla upp en banderoll protesterade mot krig.
Påföljd: dagsböter.

Jackie Nylander, Stockholm, misshandel och olaga hot 2010

Kommunpolitiker i Stockholm.
Nylander var på väg hem från en fest, kraftigt berusad, då han attackerade en 27-årig man på tunnelbanan. 27-åringen fick sina glasögon förstörda och rivsår i ansiktet. Tingsrätten dömde Jackie Nylander att betala 6 000 kronor i böter, ett lindrigare straff än åklagaren yrkat på, med motiveringen att han är tidigare ostraffad. Han satt kvar på sina uppdrag.

Lilly Näslund (numera Svahn), Stockholm, våldsamt upplopp och skadegörelse 2009

Nämndeman vid Stockholms tingsrätt och tidigare anställd som politisk sekreterare på vänsterpartiets kansli i Stockholm.
Filmades 2006 när hon attackerade polisen med en stol och avsade sig då sina uppdrag. Senare samma år skriker hon ”Döda de rika” under en demonstration i Stockholm och anhölls då misstänkt för våld mot tjänsteman. Hon påträffades vid ett annat tillfälle i en lägenhet med bensin, olika slags vapen, och en karta över Fittja med flyktvägar inritade. Dömdes 2009 till fängelse i fem månader för att ha varit ledande vid våldsamt upplopp och skadegörelse i Fittja.

Sasa Sacipovic, Laholm, misshandel 2009

Landstingspolitiker, Vänsterpartiets gruppledare i Halland.
Sacipovic dömdes först till 6 månaders fängelse för grov kvinnofridskränkning för att bl.a. ha misshandlat sin sambo vid sex olika tillfällen. Fallet överklagades till Hovrätten. Hovrätten dömde honom i stället för ”vanlig” misshandel. Straffet blev då istället villkorlig dom och hundra timmars samhällstjänst.

Roger Strömberg, Vara, förargelseväckande beteende 2012

Ersättare i Vara kommunfullmäktige.
“Strömberg har den 3 juli 2011 vid kommunhuset på Stora Torget 8 i Vara offentligen urinerat vilket varit ägnat att väcka förargelse hos allmänheten.” Skaraborgs tingsrätt - B 2894-12
Påföljd: 800 kronor i böter.

Annette Ternstedt, Bengtsfors, rattfylla och fortkörning 2009, rattfylla 2013

Första vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Dalsland. Även ledamot i kommunfullmäktige i Bengtsfors.
Ternsterdt åkte fast för rattfylla 2009. Hon hade 0,35 promille, och dessutom körde hon för fort och hade inget bilbälte på sig. Vid det tillfället drogs körkortet in i tre månader. Ternstedt fastnade 2013 på nytt i en nykterhetskontroll och hade då 0,22 promille. Hon hade även flera vinflaskor i bilen. Hon dömdes till 40 dagsböter á 300 kronor, och dessutom förverkades vinflaskorna.

Nestor Vega, Skaraborg, grovt bedrägeri och rattfylleri 2009

Bl.a. vice ordförande i primärvårdsstyrelsen i Skaraborg och ledamot av regionfullmäktige.
Vega fick sparken från sina uppdrag efter att ha förskingrat 20 000 kronor genom att ta ut arvode och lön samtidigt. Det framkom senare att han förskingrat sammanlagt 500 000 kronor på samma vis. Han dömdes år 2009 till villkorlig dom. Han dömdes också till dagsböter för rattfylleri. Tingsrätten i Vänersborg skriver i domen att brottet borde leda till fängelse, men de tar hänsyn till att han förlorat sitt jobb och troligtvis också kommer krävas på skadestånd.

Kaisa Westerholm, Heby, grovt bedrägeri 2011

Suppleant i överförmyndarnämnden i Heby, tredjenamn till kommunfullmäktige.
Westerholm lurade Försäkringskassan i Farsta på sjukersättning åren 2005, 2006 och 2007, då hon arbetat i stort sett heltid samtidigt. Dessutom har hon trots att hon var suppleant i överförmyndarnämnden i Heby aldrig varit bosatt i kommunen. Hon dömdes av Stockholms tingsrätt till villkorlig dom och 100 dagsböter á 60 kronor.

Leena Vuckic, Oskarshamn, häleri 2009

Ledamot av i kommunfullmäktige och ersättare i socialnämnden.
Vuckic avsade sig alla sina uppdrag när hon och hennes pojkvän greps och anklagades för grovt narkotikabrott respektive medhjälp till detsamma. Ett större parti amfetamin hittades vid ett tillslag mot en lägenhet i Kalmar. Vuckic testade positivt för amfetamin i blodet men frikändes trots detta då det inte kunde uteslutas att hon fått i sig amfetaminet oavsiktligt under en sexlek där hon haft ögonbindel, som hon påstod. Hon dömdes dock för att ha tagit emot en stulen mobiltelefon från sin pojkvän. Påföljd: 40 dagsböter.

Kit Zenboia Andersson, Tibro, bedrägeri och bedrägligt beteende 2008, förskingring 2011

Kassör för V i Tibro.
Kit Zenboia Andersson och ytterligare en styrelseledamot (Leif Mellberg) gjorde vid 14 tillfällen uttag från Vänsterpartiets konto som inte redovisades. Sammanlagt rör det sig om närmare 40 000 kronor, vilket är mer än halva partikassan. För detta dömdes hon 2011 för förskingring till villkorlig dom.
Hon hade tidigare, den 9 april 2008, dömts av Skövde tingsrätt för bedrägeri och bedrägligt beteende till villkorlig dom.