torsdag 28 maj 2015

Svalövsmodellens samarbetspartners i konkurs.

Svalövs kommun har problem att anställa personal och få in vikarier till ädlreomsorg och barnomsorg.  för mig låter det inte så märkligt eftersom man bara  låter folk jobba tills de blir lasade, sedan åker de ut i kylan. man har skrivit kontrakt med ett bemanningsföretag Lejonet och Partners.
Tidigare hade man kontrakt med Personal direkt och de har haft problem att skaka fram vikarier och  personal till kommunen.   Som alla vet har bemaningsföretag som policy att inte anställa  arbetslösa.
Så i kommunen går ett antal av de tidigare vikarierna arbetslösa eftersom de inte får jobba, många ungdomar har trälat för kommunen i två år och åker nu ut i kylan pga lasningen.
 Det som är märkligt med Personal direkt och det avtal som nu skrivits med Lejonet och partner är att  de har samma postadress och  Personal direkt är försatt i konkurs sedan mitten av maj 2014. 
Avtalet mellan kommunen och Lejonet och Partners skrevs nu i dagarna och det innebar att ma nvar väl medveten om  att Personal direkt är i konkurs.
 Att det finns tydliga kopplingar mellan bolaget är klart Lejonet och Partners har köpt upp Personal driekt, veteranpoolen osv.
Är det inte rimligare att avveckla bolaget snyggt och prydligt istället för att  låta det gå i konkurs för att bli av med skulderna.  Enligt  bolagsverket  ägs bolaget av  Mikael Kemi från Stockholm.
Lejonet och partners ägs avRene Fischer och en person vid namn frid.  Dessa personer kan man koppla till flera andra olika företag,  fastighetsförvaltning, itföretag, import etc. 
 vid en sökning på adressen hittade jag att wihlborgs hyr ut lokalerna, och det är till uthyrning nu. bilder visar att lokalerna är tomma.  så frågan är  är detta ett postboxföretag, hur seriöst är Svalövs kommuns nya samarbetspartners och varför är det fortfarande problem att få fram vikarier.
Det är också märkligt att avtalet går över till lejonet och partners, och det trots att man vet om att Personal driekt har kånkat. Samma ägare rensa upp lite bland skulder. Varöfr kollar man inte upp  sina partners bättre hos kommunen. Hur mycket är det i skatteskuld i konkursen och vad är det för belopp det handlar om i konkursen.  förra årets bokslut visade också positiva siffror, och en omsättning på 40 miljoner, så var har  den omsättningen tagit vägen och hur har det kunnat bli på obesstånd. vinsten visade på föga 44000 men omsättnignen har pekat uppåt i flera år.
Är det en hund begraven, vem tjänar på detta av Svalövs kommuns politikerbrödraskap.
luktar det mygel?
Vid tangentbordet
Kågerödsmurveln. 

onsdag 27 maj 2015

Svenska ungdomar lata........ påstår Svala Firus

En dam vid arbetsförmedlingen vid namn  Svala Firus har uttalat sig om Sveriges ungdomar.  vad är syftet att  nedklassa alla Sveriges ungdomar. Visst finns det lata  ungar också, och då får man se var de kommer ifrån.  Oftast från hem där de blivit uppfödda med guldsked i munnen, haft curlande föräldrar som ursäktat sina barn, att de inte mår bra om de skall behöva göra något tråkigt.
Men se på resten, som jobbat när de fått chansen från 14 års ålder, gjort allt för att få extra fickpengar för att kunna bygga omn datorn, åka på Dreamhack, tanka moppen, som de kanske fick vid 15 års ålder för att kunna förflytta sig lite smidigare eftersom kollektivtrafikens turtäthet  lyste med sin frånvaro.
Varför tas inte dessa som exempel Det är dessa ungdomar som blir nekade utbildningen, där den late inte ville komma, det är dessa ungdomar som ni aldrig kallartilll meningsfulla rekryteringsträffar. Jo kalleleser kommer men till arbeten för Viasat eller telefonbolag.  Försäljning av larm, abonnemang, tidningar etc.  Rena provisionsjobb med uselt betalt.för det är dessa jobb som hon ylar om.   Min idag 21 årige son har blivit kallad till diverse träffar, bla  rekryteringsträffar för lärlingsjobb i Danmark, jobb i Norge och Kanada. Av förklarliga skäl vill han inte flytta  till andra sidan jordklotet för att jobba, utan bostad, etc. För detta hjälper inte arbetsförmedlingen till med.  Rekryteringsresor till Norge har förekommit. Totalt fiasko. Vissa har tvingats att åka dit. Att  söka jobb och bosätta sig i ett annat land, eller annan landsända  är inte lätt och kanske borde Svala Firus sätta sig in i ungdomarnas situation.   Många har inte ens flyttat hemifrån och plötsligt  vill Af att de skall flytta flera hundra mil bort, utan det viktiga sociala nätverket.
Utbildning. Vissa av AF.s utbildningar är bra, framförallt yrkesutbildningarna. Men  en yrkesutbildning måste  även  ha ett intresse i botten.  Vi skall väl verkligen inte tilbaka till 90talet när man tryckte in arbetrslösa inför valen  på diverse svetskurser,  och annat där det fanns ledig plats, trots bristande intresse och handlag. en allmän utbildning är väl inte fel, men en ren yrkesutbildning som dessutom är ganska dyr, bör det inte finnas lite intresse där?
De flesta ungdomar  i min omgivning gör vad de kan för att få jobb, de har timanställningar, de jobbar extra hos vänner och bekanta,  de står uppsatta hos bemanningsföretag, men dessa tar bara emot studenter, för är det arbetslösa, då  måste de betala garantilön. svensk arbetsmarknad 2015 är det vi pratar om. Nä du Svala firus ta och  besök verkligheten.   Det är möjligt att det du beskriver är ett Lidingöfenomen eller rosengårdsfenomen.   men ungdomar ute på landsbygden som fått  arbetsvilja i modermjölken  och där föräldrarna arbetar de stämmer verkligen inte in på beskrivningen Barnen gör inte som föräldrana säger utan som de själva gör. går föräldrarna på bidrag år barnen på bidrag.  Fnyser föräldrarna åt skitjobb, då gör barnen det också.
DETTA är dagens sanning.
Vid tangentbordet
Kågerödsmurveln.  


tisdag 19 maj 2015

Lovar runt men håller tunt och genomskinligt.

Så var det dags för lite uppdatering gällande  den stinkande avloppssörjan i Norrvidinge.
Det sades från kommunens sida att det skulle beviljas lån till fastigheter där  ägarna inte hade ekonomiska möjligheter att betala  det  kommunala VA-anslutningen.  Nu har man  i ett protokoll nedtäcknat att man skall kolla  säkerheten i fastigheten utifrån taxeringsvärdet. finns det inte säkerhet i fastigheten, blir det inga lån.
Så  det är alltså det samma som att man kommer att driva  de boende från hus och hem, för i förlängningen   tvingas ägarna sälja fastigheten.
Det som är märkligt är kommunernas olika avgifter. Vissa kommuner likt Svalövs kommun och Höörs kommun har passat på att höja avgifterna med horribla siffror, rena ockret handlar det om. Medan man i andra kommuner har en mer human prissättning. Tex i Sölvesborgs kommun där anslutningen  inkl. vatten går på runt 100 000, alltså  i vissa fall 200 000 billigare för ett enskilt hushåll.  Vi pratar också om en kommun  där fastigheterna många gånger pga det kustnära läget betingar ett högre pris och värde. Men  gissningsvis har man insett värdet av att behålla både fastigheternas attraktion, för blir det många till salu, sjunker priset, men också att man här värnar om miljön, vilket  man hävdar är  anledningen till  den kommunala anslutningen.
Samtidig tsom ett litet stickspår  kommer vi då också in på Centerns senaste utspel.
Nu efterlyser man meningsfull sysselsättning för det stora antalet asylboende som finns i kommunen.
Inte för att det är något märkvärdigt och med tanke på de många utryckningar som  man gör till de olika boendena både gällande bråk och bränder och andra incidenter så  är det givet att sysslolösheten tär, speciellt när det handlar om människor som kommer från olika kulturer, ibland  stammar och kulturer som under årtusenden har krigat och haft ihjäl varandra.
http://www.skd.se/2015/05/15/kraver-plan-for-att-hjalpa-asylsokande/
Nä det som jag reagerade på var  att man ville  att de skulle stanna i kommunen och  få bostad här.
Citat: "Om man bott i kommunen under en längre tid, finns det kanske intresse för att bo kvar i kommunen i egen bostad."  Hur tänker man här egentligen. Det finns inga bostäder till våra ungdomar som vill flytta hemifrån, och de som finns får de inte om de inte har fast anställning. Många ungdomar idag har  tillfälliga arbeten och hankar sig fram på detta. Vissa har  förutseende föräldrar som   sett till så barnen gått med i akassan direkt när de  börjat jobba och många gånger blir arbetstiden så pass  mycket att det efter ett år kvalificerar till akassa. Ingen hög inkomst, men tillräckligt för att  få ihopa till möjligheten att bo i en liten etta eller delat boende med någon vän.
Det finns idag  flera fastighetsägare  som slutat hyra ut till privatpersoner utan hyr ut till migrationsverket,  mindre lägenheter som är perfekta för ungdomar. lägenheter som ttidigare hyrdes ut  till ungdomar.
Hur tänker man här är inte ungdomarna  något at trakta efter.
Med tanke på den arbetslöshet som råder i kommunen och landet, så kan man  även förutsätta att flyktingen som  bosätter sig i kommunen kommer att vara bidragsberoende på ett eller annat sätt i åtskilliga år.  Vad är det man tänker sig här, arbeta för försörjningsstödet. För efter 3 år som boende i kommunen med PUT så övergår försörjningsansvaret tilll kommunen. Redan idag  är majoriteten av de bidragsberoende av utländsk härkomst och den siffran ökar för varje år.  Därmed inte sagt att  de utlandsfödda VILL leva på bidrag. Det är det ytterst få som gör, även om det finns en del som går in för det, så även bland vår etniska befolkning.  Människor som gör allt för att undvika arbete. 
Det är uppseendeväckande att man kör detta race, när man samtidig  vill köra väck  människor som bott årtionde i egna fastigheter i de kommundelar som nu står inför anslutning till kommunalt avlopp.
Är centerns utspel  ett sätt att  fokusera på annat än avloppsfrågan? att få  de presumtiva väljarna att tänka på annat  än ockerhöga avgifter, att tysta debatten. För inte kan det vara försök till poäng  inför valet 2018, det är ju mer än 3 år tills dess. Eller det är munnen som glappar innan hjärnan anslutit.
Det enda man åstadkommer här är att öka stödet till SD som med all sannolikhet tackar och tar emot. Ett parti som man inte hör något av  längre, trots att det är tredje största partiet i kommunen.    Ett parti som håller en mycket låg profil i avloppsfrågan. 
Vid tangentbordet
Kågerödsmurveln.

tisdag 12 maj 2015

Underkänt i matematik för det politiska gardet.

Den stinkande avloppssoppan i Norrvidinge   kokar vidare.
Kommunen passade på att höja avgifterna för anslutning till kommunalt VA-nät med 66%   och avgifterna  kommer i vissa fall att vida överstiga fastigheternas värde.  Många får inte  lån på banken, då fastigheterna inte kan lånas upp över skorstenarna eller att inkomster är så låga att utrymme inte finns.  Det finns då möjlighet att dela upp avgiften på 10 år, en tid som är avsevärt för kort i de flesta fall  speciellt vid låga inkomster. vi pratar om  anslutningsavgifter på 2-300 000, dividera detta på 10 år och det blir tusenlappar varje månad. 
det finns alternativ till  kommunalt avlopp och det har presenterats. Men  som vanligt  tas beslut över huvudet på fotfolket och  det politiska gardet  lever i sin egen lilla värld.
Det har nu  framkommit  tveksamheter i kostnaderna när det gäller underlaget.
Det politiska gardet har räknat täckningsgraden till 68% medan det vid kontroll av priser hos  grossister hamnat på en täckningsgrad på 109% alltså övertäckning. 
Hur fungerar då det här med   prissättningen.
Grossisterna har sjukt höga bruttoprislister, de bruttopriserna  har sedan deras kunder  stora rabatter på, mellan 30 och 80% ligger de på och ju mer rörisarna handlar hos Ahlsell, Dahl, onninen och allt vad de heter, desto högre rabatt får dem. 

Tex en pumpgrop har ett pris enligt kommunens pris  å¨50 000 kr. Men enligt grossisten är det 28800 kr. Ett påslag på 100%. Rimligt, nej knappast.
Den som angett grossistpriset  vill vara anonym och det får man respektera. Men det går att gräva djupare inga problem. 
En bra referensprislista är Rinkabyrör som även har moms i sina priser. De brukar också hjälpa till om man förklarar dilemmat.
NSVA har  presenterat ett minireningsverk till ett pris av. 109000 och uppåt. Det finns åtskilliga som  är godkända, har minimalt med rörliga delar och underhållskostnader som ligger på under hälften.Man frågar sig om detta är som man mörkar eller det är inkompetens det handlar om. 
 Man tvingas också att betlaa 5000 kr för elanslutning, men kabel och  skyddsrör skall grävas ner av fastighetsägaren som också får stå för  drivenergin till pumpgropen.
5000 kr för att ansluta en pump till en pumpgrop, det är ingen dålig timpeng. En arbestid som  ligger på max 4 timmar, men troligtvis räcker det med 1 timme, Vad säger skatteverket om detta när det gäller timpeng och rot.
vad har man för  timkostnad på personalen i NSVAs anbud, detta bör redovisas öppet eftersom  arbetet är rotavdragsberättigat. Det är ju bara arbetskostnad som ger rotavdrag och då måste man som fastighetsägare veta och ha klart för sig vad som är  arbetskostnad. Så skatteverket är det rimlig arbetskostnad.?
Denna soppa kokar vidare och vi är många som engagerar oss i makthavaranas övergrepp på den lilla människan.  
vid tangentbordet
Kågerödsmurveln. 

måndag 4 maj 2015

Det uppeldade folkhemmet.

 I Svalövs kommun liksom i många andra kommuner ökar rånen  hejdlöst. I lilla byn Kågeröd har det på kort tid varit 2 väpnade rån och 1 smash andr grab kupp. I sösdala  och tyringe blev det också smash and grab. Det sägs att  förövarna beställer hem grejor i andra personers namn, alltså identitetskapning och när de vet att det ligger på postombudets hyllor , så slår dem till.  Stämmer det, ja jag vet inte. Men det låte rätt logiskt.   I Kågeröd vaktar byborna fortfarnde. Några ihärdiga trogna invånare går dit varje kväll. Den stora skaran a 30 personer har minskat till 3-4 5 trogna individer. Men kommer pressen, ja då är det många där igen. Märkligt eller hur. För Svalövs  kommun räknas inga kommundelar utöver Svalöv och landsbygden utarmas sakta men säkert.
Landsbygden utarmas, något annat kan man inte påstå. Hela Sverige skall leva, var det en kampanj som sa, men det enda som finns kvar av den kampanjen är väl någon kvarglömd skylt  någonstans.
Kampanj ja, det har vi sett många genom åren.
På 90talet hade LRF kampanj om folkhemmet.  Per Albin ( ja ni vet han som bossade för  de svenska koncentrationslägren, dit man stoppade   oliktänkande, och andra icke önskvärda i ett mönstersamhälle. Ingvar kamprad möblerade det och Ingvar Carlsson släckte ljuset.    Nu 20 år senare och lite till, kan vi lägga till Fredrik Reinfeldt eldade upp folkhemmet, för det är vad som skett. Det finns endast aska kvar av vårt folkhemstänkande.
Men egentligen började ju allt tidigare, 1986 kom november revolutionen. Det var då när Sverige gick från att fokusera på jobben till att fokusera på växelkursen. Hur det gck, jo vi fick den största krisen någonsin med en arbetslöshet som växte lavinartat.   Visst började hjulen rulla igen, men  det finns invånare som inte jobbat sedan innan krisen. på 90talet.  alltså 20 års arbetslöshet. Fredrik Reinfeldt stoppade in dessa individer, samhällssuspekta sådana eller vad kallar ekonomerna dem för....  i fas 3 och  ett antal lycksökare, och föreningar vädrade morgonluft.   Att samla 800 lata arbetslösa i stora lokaler och kassera in 5000 kr för att låta dem låna en stol.  Ett modernt koncentrationsläger.... att långsamt men sakta men säkert plocka av en människa deras värdighet, interneringsläger.  mellan 8 och 16 varje dag, någonstans långt hemifrån med långa resdagar, på egen bekostnad... Folkhemmet har blivit ett  två tredjedelssamhälle i finansvalparnas och yuppinas  spår och ruiner.
Jag läste en artikel för ett tag sedan, att om 20 år  kommer Sverige att vara ett uland. Tyvärr befarar jag att det kommer att stämma.  Vi kommer att ha en samhällsklass a la White trash, precis som i USA, fast där är det svarta. Men människor som försörjer sig på ströjobb, får bidrag, inte har råd attt göra någonting uitöver att äta något billigt ej näringsriktigt  och sedan bo någonstans i en förort för resten. Att inte ha råd att gå till tandläkare, lösa ut sina mediciner och slutligen stryka med i någon åkomma för att infektionen tar överhand innan pengarna betalas ut från socialkontoret.   Vi får i rotavdraget och rutavdraget  spår människor som jobbar för löner långt under fackliga avtal. människor som kommer från den fria arbetsmarknaden och  accepterar löner som ligger långt under minimilöner.   Slutligen tvingas även vi  Svenskar att acceptera de låga lönerna för att överleva, för arbetsförnedringen och socialkontoret tvingar oss till det. Att jobba gratis  åt någon kommun eller privat arbetsgivare  för att få praktik och arbetsliverfarehet som elektriker fast vederbörande egentligen har 20 års erfarenhet och full behörighet. ja det har varit på tapeten  tidigare men det har stoppats av facket, men  får det här snurra på lite till med den "fria arbetsmarknaden och att minimilöner och avtal ej behöver följas,  då är vi snart där.   Då får vi kanske även se läkare och sjuksköterskor som jobbar för akassa, och var tar då vår patientsäkerhet vägen.   Jo den gick också upp i rök när Reinfeldt eldade upp folkhemmet.
Med denna dystra världsbild säger jag godnatt och hoppas ärligt talat att mina profetior inte kommer att infrias, utan att vi  åter får se ett tryggt land med en   modernt  variant av det svenska folkhemmet.
vid tangentbordet
Kågerödsmurveln.

Kokande avloppsvatten

I Svalövs kommun kokar avloppen.  Frågan har blivit mycket infekterad  och det handlar egentligen inte om  kommunalt VA eller inte i Norrvidinge utan det är främst den taxehöjning som man passade på att genomföra  precis innan man aviserade kommunalt avlopp i Norrvidinge.
som jag skrivit innan kommer det att driva en del invånare från hus och hem. Kostnaden för kommunalt VA kommer i vissa fall att vida överstiga värdet på huset. Politiska gardet slår ifrån sig och  hävdar att värdeökningen kommer med VA-installationen.   I vissa fall handlar det om närmare 300 000 kr  och då inberäknar jag även de arbeten som man måste göra innanför egna tomtgränsen.
 Men till saken hör att  kommunala VA lösningar är ålderstigna och inte speciellt miljövänliga. 
Svenska dagbladet har haft en bra serie artiklar  om just kommunernas ålderdomliga lösningar. Trots att det är vida känt att  kommunala avlopp kommer att bli vår nästa miljöbomb fortsätter man att utöka nätet som om ingenting har hänt.
 I artikeln om två rör från huset tar man upp just detta.  Det finns idag  mindre lösningar  där hushållen kan gå samman  om en avloppsinstallation och där man har biologisk rening. Många gånger blir resultatet så bra att det utan vidare skulle fungera att duscha i vattnet efter reningen. Det finns reningsverk där  man undviker pumpar och annat och där man i princip tillsätter syre.  här finns en lösning som används en del i Norrland, som har stora områden där kommunalt avlopp är omöjlighet och där  husen ligger granne med känsliga fjällområden. Samtidigt som man har några meter tjäle i marken stora delar av året.  Dessa måste fungera  klanderfritt för vem vill ut och mecka avlopp i -30.  Svalövs kommun borde ta på sig de vidsynta glasögonen och blicka framåt, det gäller inte bara i avloppsfrågan utan även annars.
Man mirakeldeklarerar kommunala va-satsningar, pågatåg etc. Man ville för en tid sedan hävda att det skulle flytta in 7000 invånare  i Teckomatorp inom en 20 års period. Därför var man tvungen att  köpa åkermark till 4 gånger marknadspriset. Nu blev detta stoppat och  faktum är att det är inte tillåtet i lag att exploatera värdefull åkermark i framtiden även om det ligger bra till  för byggnation.
Jag vill gärna poängtera att jag absolut inte är motståndare till pågatåg vars avgång har aviserats till 2020.
Men det man g lömmer i sammanhanget är småbyarna mellan tågstationerna. Det har jag sett  bra exempel på här i Hässleholms kommun, där jag numera är bosatt.  Byar som VAnkiva, Mala och Emmaljunga för numera en tynande tillvaro då bussturerna mellan Markaryd och Hässleholm blivit betydligt färre.  Även tågen  har  begränsat antal turer och det är ett tågset som står till förfogande för transport mellan Hässleholm och Markaryd.
Någon miljövinst, nja det är tveksamt om det blivit det. För  majoriteten av dem som tidigare åkte buss har numera börjat pendla med bil.
vissa turer är det max 5 personer på tåget, vissa turer är det fullt med skolungar och några lyckliga själar som  kan anpassa sina arbetstider efter tåget.
I Svalövs kommun kommer byar som  Axelvold och Källstorp att  sakta tyna bort, men även Böketofta, Södra Vram  kommer att  få betydligt sämre än vad det är idag.
Visst är det märkligt att man idag  bygger tågstationer och  börjar rusta upp järnvägen. På 70-80talet la man ner  järnvägen i en rasande fart. Det var ett omodernt sätt att färdas. Nä bilen var framtiden,  Men en sak skiljer på gamla tiders tåg och nya tidens pendlande. Idag kan man inte ställa klockan effter tåget, det kunde man på de gamla diesellokens tid  De tog sig fram i alla väder. Idag lyser skylten  ofta med texten tåget inställt. Är det inte snö och is på spåret, så är det löv på det eller skiner solen för mycket.   Kontaktledningarn som faller ner  ohc går sönder, räls som  falerar. För underhåll av järnvägen är idag obefintligt  i förhållande till nyttjandet av järnvägen.
Svalövs kommun har bland de sämsta skolorna i landet, trots införande av förste lärare. Men vad gör förste lärarna då  som mirakulariserar skolan. Nja knappast något  större under. Det börjar mer och mer höras röster för att skolan skall vara statlig. Det är glädjande tycker jag, detta borde även vara så med äldreomsorgen. För kommunerna är överlag odugliga på att   hantera  offentliga sektorn och skolan. En annan sak jag noterat på tal om att outsoursa all verksamhet ohc konkurrensutsätta. Ett bostadsbolag här i regionen har börjat anställa egen  underhållspersonal.  Kanske har man kommit på att det  blir dyrare att anlita en rörfirma varje gång en kranpackning  behöver bytas.  En kranpackning som  kostar 20 spänn kostar med byte  en bit över 1000lappen.  För  rörmockaren som kommer har numera ingenting med sig i bilen och  då får han/hon köra till grossist och då är det ju lika bra att fika för klockan säger frukost.
egen underhållspersonal är A och O för  kontinuitet. Den egna personalen har kolll på när saker bytats och kan enkelt föra register över när kranpackningar bytades sist, eller kyl, frys etc, eller när handtagen  till ytterdörren byttes. ETc.
Kontinuitet underhåll och framförhållning, det borde vara ledord för Svalövs kommun, men icke,   man släcker bränder och idag är  vattenledningarna i  tätorterna mycket mycket dåliga.  Istället för att lägga nya ledningar gata för gata och ett planerat underhåll, så släcker man bränder genom att anlita   underentreprenörer som gett lägsta anbudet   till att  akutreparera. När det akutreparerats då händer inget mer, för man har inte koll längre.  I kågeröd som varit min hemort i 9 år finns det åtskilliga lappverk i gatorna där man lappat ohc lagat ledningarna ohc där det varje vinter  töas och eldas för att  komma åt läckande ledningar som     havererar när tjälen kommer och släpper.  Istället för att vår och sommar  ta gata för gata ohc i god tid kontakta fastighetsägaren för nygrävning av ledning.   Grönytor växer igen för underentreprenörerna  hackar bara enligt avtal. Det sunda förnuftet som rådde när den egna personalen såg maskrosen som växte en bit in på trottoaren och drog upp den innan den fröade och  det  började växa 100 till.  Idag väntar man  glatt på ordern att hacka bort 100 maskrosor istället.  För att ta bort den där maskrosen som fröade av sig, det ingick inte i anbudet.
uppdatering sker  löpande om avloppen och annat som mygelkommun nr 1 företar sig. 
Vid tangentbordet
Kågerödsmurveln.