söndag 17 januari 2016

Jämställdhet börjar på hemmaplan.

Det har senaste veckan framkommit att det under en festival i Stockholm förekom  övergrepp mot tjejer. Det mörkades medvetet av polisen som rapporterade att allt var lugnt. Detta framkom i svallvågorna efter de massiva övergrepp som skedde i Köln nyårsnatten.  Även knutpunkten i Helsingborg  var drabbat. Debatterna går vilda och  FI-gänget, manshatarklubben kontrar med att  svenska vita män begår mer övergrepp än  de oftast ensamkommande  "pojkar" som  nu bosatt sig i Sverige.
Oavsett var man kommer ifrån så skall man ha respekt för varandra och en kvinnas kropp är ingen mans egendom eller rättighet och mannens kropp är ingen kvinnas egendom, eller rättighet.Jo det förekommer det också, men vad säger FI och gänget då. Jo att männen tar för sig.  Men lika försvarslös som en redlöst berusad kvinna är, lika försvarslös är en  man som är redlöst berusad.
På 90talet jobbade jag en kort tid inom äldreomsogen nästan 100 % kvinnor, en man fanns där och de gliringar han fick utstå  var vassa. han var gift med en betydligt yngre kvinna och det passade inte de gamle  klimakteriekossorna. Nu är detta många år sedan, närmare bestämt 25 och likso mdet ändrats för kvinnor i mansdominerade yrken har det även ändrats i kvinnodominerade yrken.  Blondinbella vill inte kalla sig feminist. Hon anser att feminismen inte hör hemma i sverige eftersom sVerige är jämställt. Vad mer kan ma n vänta sig av Blondinbella vars i inlägg oftast är  ren rappakalja. men hon har ett poäng i när hon skriver att dagens feminister har ett förakt för män.  Det märks också tydligt i vissa krönikor där man försöker  normalisera händelserna från Köln och stockholm till att det ligger i mannens natur. Sverige är däremot inte jämställt på långa vägar, framförallt inom kvinnodominerade yrken. Varannnan damernas var en kampanj för några år sedan. Men när får vi se varannan grabbarnas................
Träffade i veckan en tjej som  arbetar med rekrytering till  ett större företag inom byggbranschen. hon säger att de anställer alla kvinnor  de kan få tagi som har rätt utbildning. Men där ser vi som en röd tråd i samhället hur tjejerna väljer kvinnoyrken och killarna väljer data eller hantverk.   I en klass på vvsutbildning kan vi se 1 tjej på 25 killar, varför.  jo de matas med könsrolllerna hemifrån.  Hur många pappor tar med sina döttrar ut och  meckar gräsklippare eller byter olja på¨bilen. Tjerna får en dator i 15årispresent, sönerna får moppe. De tjejer som får moppe får en scooter automatväxlad, sönerna får crossmodell.
Trots att det nu gått 70 år sedan andra världskriget slutade och  den verkliga kampen för jämställdhet startade i sverige så  är det fortfarande traditionellt hemma. flickorna får dockor, pojkarna får bilar.
Flickorna får bärar dator, pojkarna får speldator och matas med krigsspel, flickorna matas med  my little pony och hästspel.  När det sedan går till bilköp så köper mannen största bilen, kvinnan  har "andrabilen" en liten bil, bensinsnål heter det. I denna skall hon trycka in de 4 b arnen  och handlekassar samt ishockey och fotbollsutrustning till sönerna när de skall iväg på sin träning.   Varöfr inte våga vägra småbilar.  Byt bil med gubben som oftast kör ensam till jobbet. Han kan lätt ricka fram i en liten   fiesta eller corsa. Platsen behöver  kvinnan som skjutsar barnen.  Ett annat exempel är de familjer där man enbart har 1 bil.  Mannen tar bile ntill jobbet, kvinnan åker buss, eller cyklar, ändå kan de ha lika långt.  Kvinnan får gå med barnen till dagis /skola, ta handlekassarna på cykeln.  Så länge  det inte blir jämställt på hemmaplan lär det inte bli det  i övriga dagliga livet.   När familjen skiljs behåller mannen huset, om det inte säljs. Kvinnan flyttar till lägenhet med barnen alt bor de varannan vecka hos vardera.  Lite har dock hänt sedan 70talet.   Mannen skaffar ny kvinna snabbt, han ger sig ut på sin jakt och  inom 5 år är det  ny familj i huset. Kvinnan säger upp sin lägenhet och flyttar hem till sin nye partner när hon träffar någon ny  och historien upprepar sig med liten bil,   kvinnan tar ansvar för barn, både gemensamma och  respektives från tidigare förhållande.
Åren går och barnen växer upp, barn gör inte som föräldrrna säger utan som föräldrarna gör. Nrä det blir dags att välja till gymnasiet, ja då väljs det traditionsenligt, för  flickorna har inte  beträtt teknikens underbara värld coh  lärt sig använda skiftnyckeln och rörtången. Jämställdhet det måst ekomma hemifrån och där  har kvinnan i familjen ett stort ansvar att våga pusha på sina döttrar att  prova  brorsans crossmoppe  och trotsa sin man som tycker att en billig scooter räcker till dottern.
Skolornas yrkesvägledning, kan förpassas till museet, för  även här väljs och rådgörs det traditionsenligt.   De stackars pryoveckorna  ser man helst att  eleverna ordnar sin praktik själv, och var hamnar då flickorrna jo på mammas jobb.
Jag som värmepumpstekniker får många höjda ögonbryn hos kunder, som dock efter första chocken säger sig tycka att det är trevligt, men  också med kommentaren, det är ovanligt.
Visst är det ovanligt. men efter 13 år i vvsbranschen så ser jag absolut inget hinder för  tjejer att jobba  med vvs, vare sig det är installation eller  service.
I veckan fick jag ett samtal där  en man sökte hjälp och rådgivning, ville prata med en tekniker. Mitt svar, du kan prata med mig,  - Men jag vill prata med någon som kan det. Prova sa jag, och kunde inte låta bli att skratta. ha nställde ganska banala frågor och efter ca 10 minuter sa han. Ja, jag har fått svar på alla mina frågor du verka kunna värmepumpar. jag avslöjar då att jag normalt är ute på fältet och jobbar.   Aha jag trodde du  bara satt på kontoret. Nä svarade jag, det är något som jag normalt inte gör, utan har hoppat in för ordinarie som har semester,  detta eftersom jag jobbat med planering och kordinering och felanmälan tidigare.  Styrkemässigt, så  är det solklart att ett jobb inom vård och omsorg är mer fysiskt krävande än vad ett jobb inom vvs och annat, tex el är.   Vid intag av pannor/värmepumpar/skrotning, ja då använder man sig av skrotfirmor, vilket oftast består av  biffiga  anebola stinna  muskelberg från öst med ringa kunskaper i svenska språket.  Inom vård och omsorg används  liftar, men lika ofta som man kan använda dem lika ofta går de inte att använda och man får lyfta, slita och dra.
Trakasserier - nä knappast mer än en gång. Automatiskt får man skinn på näsan. Största diskrimineringen görs vid ev anställning och där har ja g som  gjort intåg i kylbranschen märkt av en stor  skillnad i attityd. Kylbranschen ligger ungefär 30 år efter  i jämställdhet och det är inte ovanligt att trots   att jag många gånger haft mer kompetens och  erfarenhet  inte fått jobb jag sökt, utan det gått till  kille istället.

så slutligen, jämlikhetskampen fortsätter, feminismen i sin rätta bemärkelse lever och frodas, men jämställdhet måste börjas hemma vid köksbordet. Så grabbar, upp till bevis nu, ta på dottern blåstället och ta med dig och mecka bilen, prova crossen, rallybilen, lär  henne fixa punktering, skifta hjul,  lär laga sin cykel redan från början.   Och tjejer,  ge er a söner  två grytlappar  och en kokbok i julklapp, låt dem  tvätta sina skitiga kalsonger och  träningskläder själv. Först då pratar vi jämställdhet  när nästa generation skall välja yrke.  Först då kan löneskillnaden  när man jämför utbildning/manligt kvinnligt. 
vid tangentbordet
Kågerödsmurveln. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar