lördag 11 april 2015

Avlopp som pungslår fastighetsägare.

Av olika skäl har jag inte varit så aktiv i bloggandet sista månaderna. Främst pga studier men också pga flytt. har nu lämnat Kågeröd och kommer inom sinom tid att starta ny blogg. dock kommer jag att fortsätta bevaka Svalövs kommun och  diverse politikers och tjänstemäns utspel.
det som står i dagern nu är  kommunalt avlopp i Norrvidinge. Det är väl knappast någon som har något emot att få inkommunalt avlopp och vatten i sitt hus.
det som det däremot är stora diskussioner om och det med all rätt är den  mer än 60%iga höjning av anslutningsavgiften som  man genomfört i kommunen. 
200 000 och mer för att få in  kommunalt vatten och avlopp och det är inte valfritt att ansluta sig. Så det innebär att många av de fastigheter som  finns i Norrvidinge med omnejd  kommer att ha en kostnad som överstiger dess värde.  en del får  sälja och lämna sina bostäder då de inte får lån.
Kommmunen kan efter särskild prövning   bevilja 10 års delbetalning av avgiften. Men 20 000 kr eller mer per år, och på det den månatliga avgiften.  Det blir många som faller på det ändå.
Det som Svalövs kommun ägnar sig åt är maktmissbruk och det pågår  starka krafter för att överklga och föra det vidare. trots att Eu har  kommit med direktiv om att avlopp skall åtgärdas har kommunerna runt om i Sverige sovit sin törnrosasöm och nu har man panik.
 De som inte kan få inkopplat kommunalt avlopp får  fixa sin rening på annat sätt.  Dock kan kommunernas miljö och hälsa inte svara på vad de skall göra.  De får inte rekommendera något så det innebär att  när en fastighetsägare i god tro kanske investerat 100 000 på ett nytt eget avlopp så blir det kanske inte godkänt.
 det som är rimligt är att man som  konsumnet och skattebetalare får klara direktiv vad som är  rekommendabelt.
Det skall läggas nya filterbäddar och infiltration.
den detalj som man glömmer är att  den inte vara för evigt efter 10 -15 år kanske i bästa fall 20 år man problem med sin infiltration och får göra om.
Då uppstår stora kostnader. Den massa som grävs upp går nämligen som deponi, och då skall det till destruktion och det går som deponi med avgifter på 1000-1500 kr per ton. 
Jag brukar ge rådet att inte göra någonting förrän man absolut måste vid avloppet för vem vet om det plötlsigt skall dras in kommunalt  avlopp i en by ute på landet. Då blir det att betala igen  och det finns inget val.
Nu finns det bra miljövänliga reningsverk, som sätts i källaren och där  skiten lufttorkas och trillar ner i en behållare som töms med jämna mellanrum. Efter  torkningen kan man lägga det i sin rosenrabatt.
alltså helt i enlighet med det ekologiska kretsloppet.
Många övriga system kräver pumpar och grejor och  en rostfri pump  som klarar avloppsvatten som kan vara väldigt aggressivt  är  vidrigt dyr.
 När det gäller  kommunala avlopp så  skall man som fastighetsägare se till så att kommunerna äger pumpgropar och annat.  För även där är det  snuskigt höga kostnader.  Så utanför dn egen fastighet skall kommunen äga  nätet och  ev utrustning. 
Svalövs kommun överdebiterar  för anslutning till kommunala nätet med sin avgiftshöjning och det får man inte göra enligt EU-direktivet. Men eftersom ma ninte underhållit sina ledningar på 50 år eller mer, så krävs det stora pengar i investeringar.
Man har också i stort sett skippat egen personal med jour så när några vattenledningar springer läck, så  blir det entreprenörer på jour och de byter en meter ledning, för att strax därefter få åka dit igen och byta 2 meter bort.   Man ifrågasätter var det sunda förnuftet och långsiktigt tänkande finns i en kommun som Svalöv. Man planerar i bästa fall  4 år framåt, för sedan kan det bli maktskifte och  människan är glömmande och förlåtande så man hoppas på detta vid valet att de vallöften man svek och de grodor som man gjort skall ha fallit  i glömska. 
 Kortsiktigt tänkande går som en röd tråd genom Svalövs kommun  gatuunderhåll, belysning, grönområde. Hela kommunen ser för bedrövlig ut.  Kågerödslunds  motionsslingor ohc strövstigar kantas tex numera av högt gräs och vildvuxen "skog".  Kostnaderna för underhåll har ökat och det kan vi härröra till att man  ägnar sig åt  att lägga ut på entreprenad.  Den egna personalen hade en  kontinuitet en gång och visste vad som skulle göras.  Men här skiter man i vilket och det som görs är det som upphandlats allt annat skiter man i.  Även här har vi sett svåger politiken råda  och egna vinstintressen styra,  precis som vi  har gjort i bla skolmatsutförsäljningen som inte blev något av 2010.  Som alla vet  var vi många som protesterade  och när undertecknad i egenskap av kågerödsmurveln la ut offentliga handlingar gällande anbudsgivarna  så hoppade de av. Kan också informera mina läsare att  en av dessa numera  "rehabiliterar utbrända" ohc har myglat in sig på landstinget/region skåne.  Jag blev ju anmäld för min blogg, inte för att jag hittat offentliga handlingar nä utan för en annan blogg som handlade om gamla tider. Men om man nu  skall göra en sådan sak så är det väl en fördel om man tar reda på hur sanningarna förhåller sig. Så åklagaren la ner det och man fick tji. Detta var tänkt att servera till valet 2010  men pga att ärendet inte var så prioriterat  blev det i februari 2011.  Jag fick dock lägga ganska mycket tid på  bla. ett  förhör på polisstationen och 4 telefonförhör. Även polisen fick lägga sina resurser på detta istället för att sätta åt brottslingar. Visst är det patetiskt.

Anledningen till mitt engagemang för avloppsfrågan i kommunen är delvis personlig.  Jag ser tydliga tecken på  maktmissbruk och  eftersom jag har en bra förmåga söka information samt  att tolka texter och läsa så har jag lovat att bistå med detta. I en grupp på facebook har även  en del  från andra sidan nosat sig in, det märker man på deras kommentarer där de vill  legalisera  kostnaderna. tonen kan i vissa fall bli ganska hätsk när kostnaderna ifrågasätts.
som jag ser det är Svalövs kommun en dåligt skött kommun när det gäller ekonomi och man  ivesterar den löpande budgeten utan att tänka på framtiden, det ser vi nu när  fastighetsägare blir  drabbade av  kostnader  på 2-300 000 för att anlägga avlopp.   Samtidigt säger man att kommunen måste växa och  man vill ha  nya invånare, men så som  många verksamheter bedrivs   lär andra  orter locka bättre, trots kommande pågatåg osv. 
En annan   affär som  varit uppmärksammad var ju teckomatorpsgården, där det blev stoppat  till slut.
Ingen var väl egentligen emot köpet däremot  den summa av 4 gånger martknadspriset som  ma nville betala.
ingen vettig människa  betalar väl 4 gånger marknadsvärdet och i kommunen sitter  även människor som har  en prvatekonomi. Inte betalar väl tex Wachtmeister 4 gånger lönekostnaden till sina skogsarbetare. nä knappast man hyr in estländare, polacker osv  istället, för de är billigare.  Nu sitter dock inte W kvar i kommunens maktcentrum längre utan gett sig iväg till region skåne.   Ja  just det ja,  den positionen blev en nyckel till region skåne för de som sålde marken. till makens bolag.
Efterhand kommer jag att uppdatera och  informera fortlöpande om avloppsfrågan.   

Min nya blogg kommer att heta Snapphönan.
Vid tangentbordet i avloppsslammets korrupta dynga
Kågerödsmurveln.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar