tisdag 4 mars 2014

Jämställdhet betyder lika villkor inte kvotering

Några feministbrudar har etablerat FI i Svalövs kommun.
Feministiskt initiativ, där en av skaparna var den gamle raveparybruden och  avdankade  vänsterledaren  Gudrun Schyman, som även tittade för djupt i drinkglaset på sin tid. Med andra ord en  lämplig förebild för unga kvinnor sm  i sin egen lilla värld skapar sitt ideal.
Tjejerna säger sig vilja kämpa mot gubbväldet.   Jag frågar mig, vilket gubbvälde?  Med  mer än 10 år i en totalt mansdominerad bransch  vet jag att det är lika villkor som gäller inget annat. Med kunskap och information, en god portion humor och skinn på näsan så kommer man långt. Betydligt längre än i  den kvinnliga intrigvärlden med knivhugg i ryggen  och skitsnack om den som inte är närvarande.
Som första kvinnliga försäljaren i Sverige av Värmepumpar och nu med en tuff utbildning i kylteknik med  kylcertifikat för Kategori 1 vet jag  vad det handlar om.  Kvinnliga kyltekniker finns det så många  aktiva så att det går och räkna på ena handens fem fingrar.
Man jobbar på lika villkor. Man pratar samma språk, behöver man hjälp, ja då ber man om hjälp, vare sig man är man eller kvinna.  Men  som kvinna slipper man inte undan skitiga jobb eller tunga jobb, lika lite som det är självklart att  man som kvinna skall vara den som städar efter andra på arbetsplatsen. Man diskar sin egen tallrik, men börjar inte spela morsa åt gubbarna.
Med kunskap kommer man längre än med  feministiskt dravel och kvotering.
Skinn på näsan är bra att ha, men börja inte tjafsa med  grabbarna om att bli kränkt för någon kommentar som hamnar under bältet.
 Å andra sidan så   är min erfarenhet också  att bättre  och schysstare arbetskamrater eller studiekamerater än  grabbarna, ja det får man leta efter. Raka puckar och ärlighet, det är det som gäller.  Frågan är om det passar in i intrigernas värld? Knappast.
ÄR man inte beredd att jobba på lika villkor, med ärlighet och raka rör  då är det bättre att  satsa på ett kvinnligt jobb.
Den biologiska  och fysiska skillnaden mellan män och kvinnor däremot  kan inte ens FI sudda ut.
 Citat" Gudrun är tydligen fulltecknad fram till september, men visst hade hennes närvaro stärkt oss i vår kamp"  Vilken kamp? Att kvotera in personer på olika poster, trots att kunskap, kompetens  kanske tom saknas bara för att de är kvinnor är  dömt att misslyckas direkt.
Gubbväldet? Ja när jag började i branschen, hände det någon enstaka gång att vissa kunder   inte ville bli expedierade av mig, då det togs för givet  att jag inte kunde något. Gubbsen jag jobbade med och som blev mina mentorer   hänvisade ändå till mig och sa hon kan det, det kan inte jag, när det gällde värmepumpar.   Apropå kvotering, då är det väl dags att i genuspedagogikens namn kvotera in män i vård, barnomsorg etc.  Så när skallar slagorden Häften  herrarnas? 
Namnen i FI:s styrelse är ganska välkända och det är tydligt att man övergett både maskrosor, rosor och  nejlikor  och tagit fram de gamla ullstrumporna, näbbstövlarna och plyschdressarna.
Vilken blomma  FI valt som symbol vet jag inte, men  ett förslag är Hagtorn. Den som  blir stucken av en tagg  får sannolikt en  otäck inflammation som följd.
Apropå gubbvälde - nu har även osten blivit sexistisk och kränkande.  hooly Cheese.
Vid tangentbordet
Kågerödsmurveln

3 kommentarer:

 1. Sorgligt att bli felciterad i tidningen. Skulle aldrig ta ordet "gubbvälde" i min mun. En av de saker som Svalövs kommun kan vara stolt av, är just att både män och kvinnor finns representerade :) F! Svalöv vill jobba för feministiska frågor, dvs jämställdhet för alla, och då menar jag alla. Att en tidning vill vrida på vad man säger, har tyvärr alltid förekommit och är utanför min kontroll. Jag är glad för din skull att du känner att du arbetar på en jämställd arbetsplats :) Det gör jag med! Tyvärr är det inte alla som känner det när skillnaderna i löner fortfarande ser ut som de gör i stort över hela landet. Skillnaderna minskar och det är glädjande, men det går långsamt, för långsamt. Man kan tycka vad man vill om Gudrun Schyman och vissa kan kanske aldrig förlåta någon som har haft alkoholproblem, men jag tycker hennes tal i Landskrona var inspirerande! Var du där och lyssnade? Om inte finns det möjlighet att lyssna till henne den 11.mars på Moriskan i Malmö och det rullar en buss från kommunen, så du är hjärtligt välkommen att hänga på om du vill ha lite mer kött på benen när du skriver :) Ta kontakt bara! Mvh Ingrid Forfang

  SvaraRadera
 2. Hej, trevligt att du kommer med dina synpunkter. Men jag har inte mycket till över för Feminister och Feministiskt initiativ, genuspedagoger och allt vad ni nu kallar er för. Jag pratar inte om en jämställd arbetsplats utom om att jobba i en bransch som är mansdominerad på lika villkor. Alla arbetsplatser jag jobbat på har jag genom att jobba på lika villkor blivit just jämställd och en i gänget. Så även på min utbildning, där 7= % hade utländsk bakgrund varav ungefär 2/3 av dem muslimer. Ja och hur går det med mig då som är en f.d. aktiv Sverigedemokrat, numera har jag hoppat av all politisk sörja och återgått till det politiska sofflocket.
  Kom igen när ni jobbar fö rlika villkor även inom kvinnodominerande branscher, då kan vi börja prata jämställdhet. Tyvärr sitter många av er feminister på socialt maktbegjutna positioner och många av er gör vad ni kan för att göra livet surt för det manliga släktet. Grabbarna behövs inom skola och barnomsorg, många gånger just för att barn även skall få en manlig förebild, speciellt de barn som bor ensamma med sina mammor. Så jobba för jämställdhet över alla plan så skall ni få min fulla respekt.Budrun Schyman ja, denna mediakåta avdankade.... är det inte dags att låta nya kvastar sopa banan.

  SvaraRadera
 3. Hej igen!
  Kul att du tycker det är trevligt att jag kommer med mina synpunkter :) Vill redan nu tacka för respekten, för det är just jämställdhet över alla plan vi vill jobba för! Det är ju just det som är att vara feminist, att vilja arbeta för ett jämställt samhälle på alla plan :)

  Det verkar som du tror att jag inte vill ha manliga förebilder i t.ex skolan. Det är fel. Jag vill väldigt gärna att mina barn skall ha såväl manliga som kvinnliga lärare i skolan, inte bara kvinnliga lärare och en manlig rektor, som det är nu på t.ex Midgård. Det är en jämställdhetsfråga jag kan brinna för.
  Att uppnå lika lön för könen, beroende på utbildningstid och inte sektor, är en annan fråga jag kan brinna för. En tredje fråga som jag också tycker är viktig, är att samhället skall ge alla lika möjligheter, oavsett kön, funktionsnedsättning, sexualtiet, ursprung, etc. Tycker du att det är så konstigt?

  Om du tror att jag vill män illa så tar du fel. Däremot känner jag också många manliga feminister som vill ha ett jämställt samhälle och tror inte att vi kan uppnå detta utan att vi strävar i samma riktning, både män och kvinnor.

  Du verkar ha en uppfattning om att feminister strävar efter att män och kvinnor skall vara helt lika. Det är också fel. Jag vill däremot att vi respekterar varandras olikheter. T.ex tycker jag sexuella trakasserier är något att bekämpa eftersom det inte är att respektera varandra. I dagsläget är det tyvärr alldeles för många kvinnor som blir våldtagna på grund av just avsaknad av respekt för våra olikheter, vilket jag tycker att vi måste bekämpa. Överhuvudtaget tycker jag att du borde sätta dig in i vad feminismen handlar om innan du kritiserar den, eftersom jag uppfattar att du har missförstått en hel del, något som verkar göra dig irriterad och bitter i onödan. Vi vill ju bara väl :)

  Att någon ägnar all sin fritid på att försöka att göra samhället bättre för alla, inte bara sig själv, bör man ha respekt för, tycker jag. De flesta som arbetar med politik får inte ett öre för det, som till exempel jag (och kanske du?). Att någon dessutom vågar/orkar/står ut med att stå där framme i mediabruset, bli felciterad, hånad och utlämnad, bör vi vara tacksamma för. Utan dessa människor skulle vi inte ha en fungerande demokrati eller ett samhälle i utveckling. De vågar stå fram med namn och bild, och de vågar stå för sina åsikter. Det har jag stor respekt för jämfört med anonyma inlägg som baseras på mycket okunskap.

  Hoppas du blir med på det feminstiska tåget för ett jämställt samhälle där alla (läs män och kvinnor) får utveckla sin fulla potential i ett jämlikt samspel med andra, oberoende av kön, könstillhörighet, etnisk tillhörighet, religion, funktionsnedsättning, sexualitet och ålder :) En bra hemsida att börja söka på är : feministisktinitiativ.se

  Ha en trevlig kväll, Mvh Ingrid Forfang

  SvaraRadera