fredag 23 maj 2014

Landskrona socialtjänst bryter mot lagen - IGEN

Idag är det fredag. Hemkommen efter en jobbdag  i en nästintill tropisk hetta och softandes framför datorn fick jag ett telefonsamtal. En god vän till mig hade i sitt hem en familj som drabbats av Landskronas socialtjänst. Jag blev tillfrågad om jag kunde komma bort och   äntrade dit.
Det tog mig 5 minuter att konstera att här var det läge att koppla in Erling på direkten.
För er som följt min blogg sedan jag startade 2009  så har jag flera gånger skrivit om Erling  som ger en  värdefull hjälpande hand till de som drabbas av kommunernas lagbrott.   Jag kände direkt att min kunskap i sociallagstiftningen förvisso är god, men att den inte räcker till för att knäppa gänget på näsan. För denna gången har de  verkligen sketit i det blå skåpet.
En barnfamilj med 3 barn i åldrarna 3,4 och 6 år har idag fått strömmen avstängd. Maten är fördärvad och det står nu helt utan mat och pengar.
Till saken hör att de redan  tidigare sökt hjäp  gällande elräkningarna  men fått avslag.
FAmiljen blev lovad hjälp idag för att undvika att strömmen stängdes, men  har ej fått hjälp och står alltså nu strandsatta utan mat, pengar el och med 3 små barn.
Här är det många som gjort fel. Elbolaget skall meddela socialtjänsten. Detta har familjen fått besked om hem i ett brev, de har själv bett om hjälp från Landskrona socialtjänst  då  de hamnat i kläm mellan akassa och jobb samt att den ena föräldern har hamnat i fas 3 och har en inkomst på 3500 kr i månaden.  Mannens akassa har inte kommit igång sedan  han tidigare blivit uppsagd och  akassan gjort bedömningen att han orsakat detta själv genom att inte komma i tid till jobbet samt varit hemma för sjuka barn.
Nu är både f.d. arbetsgivaren, ett bemanningsföretag och det vet vi ju vad dem går  för och akassan ute på minerad mark. Arbetsgivaren är  ett bolag som numera i huvudsak anställer studenter för att undvika heltidsanställningar och fasta lönekostnader.
Även akassans agerande   är det stora tveksamheter och  ärendet bör överklagas. Sena ankomster beror på den berömda Skånetrafiken och dessa inställda tåg, förseningar osv.   Utan bil och  körkort är man förvisad till kollektivtrafiken och vi vet ju alla hur den fungerar här i Skåne, dvs inte alls när den behövs.
Men akassan  har sitt kontor i Stockholm och Stockholmarna har som vanligt noll koll på vad som händer i övriga landet. Varken nyhetsflöde eller annan information  går fram där uppe i fjollträsk. Därför rekommenderade jag honom att överklaga snarast. Vidare hade han varit hemma för sjuka barn och  sjuka barn är inget som man får lov att säga upp  en person för, än mindre stänga av från akassan. Så här är vi verkligen ute på minfältet, alfakassan....
Nåväl  för att återgå till familjens nu väldigt utsatta situation har de nu fått tak över huvudet och mat i magen hos kvinnans syster. Hennes familj har också ansträngd ekonomi och Landskrona kommuns tjänstefel och lagbrott drabbar ju här även  tredje part, som inte ens bor i Landskrona.
 Det som också är uppseendeväckande är att  kommunen begärt in papper 3 månader tillbaka gett avslag för att inkomsten 2 månader tillbaka i tiden var högre än normen. Men enligt socialtjänstlagen skall endast senaste månaden räknas om inte inkomsterna är exceptionellt stora med avgångsvederlag etc. Men så är det inte i det här fallet, vi pratar om en heltidslön. Frågan är om det är något överskott överhuvudtaget.   FAmiljen har tidigare klarat sig utan bidrag och har tillfälligt fått matpengar  en gång då det blivit glapp mellan lön/akassa etc.
I pappren som jag tittade på idag står att de har lång handläggningstid. Men  10 dagar har socialtjänsten på sig att handlägga ett ärende, inte mer. Är det akut skall de göra det omgående.
När en barnfamilj blir vräkt eller får elen avstängd  går barnperspektivet in  och detta är hårt reglerat i lagen.
Kvinnans syster ringde till socialtjänsten i dag då kvinnan bröt ihopa och mår väldigt dåligt av den situation som uppstått och det är förståeligt. Den socialsekreterarre som svarade, en kvinna med efternamnet Ekman hävdade att  systern är försörjningsansvarig för familjen om hon låter dem bo där under helgen.
En sak är säker, nu är banan  både polerad och sopad.
Detta är övergrepp mot enskild och vi ser alla fram emot en anmälan och granskning av ärendet.
Nu är alltså familjen strandsatt utan hjälp fram till måndag morgon. Det finns inte heller möjlighet att få akut hjälp via socialtjänsten trots att det enligt lag skall finnas ett journummer att ringa.
Istället  hänvisar man till polisen.
Letade febrilt på kommunens hemsida och konstaterade då samtidigt att  informationen om ekonomiskt bistånd inte är uppdaterad sedan 2010. Det är nämligen 2010 års norm som står angivet på hemsidan.
4 år gammal norm. Man frågar sig givetvis om det är denna de går efter.
FAmiljen har förtvivlat försökt ringa till socialtjänsten i flera timmar under dagen, men ej kommit fram förrän  strax innan stängningsdax.  visst är det märkligt att socialtjänsten i nte svarar. Men så var det även på den tiden  när mamma bodde i Landskrona. Detta har också omskrivits flertalet gånger, men man urskuldrar sig med att växeln haft problem. Det måste vara långvariga problem det och nog borde drifttekniker ha tittat på problemet någon gång under de 4 år som gått sedan jag senast  röjde med Landskrona kommun gällande mamma och hennes situation. Så här  skrev man  i HD 2012

Angående Landskronas informationsblad reagerade jag på att den som söker skall begära intyg från  andra banker att de inte har konto i bankerna. För mig  känns detta som ett klart övergrepp. 
Kommuner överlag har satt i system att skicka ut förfrågningar var 10 e dag, begära in  kopia på kopia och kompletteringar. Nu finns det en annan väg att gå om de börjar med detta. Bakom högen med inkompetenta tjänstemän finns alltid en chef, och bakom chefen finns det en hög med politiker.  En del är korrupta och verklighetsfrånvarande, men det finns även de som bryr sig om den lilla människan oavsett partifärg.
men den där politikern är mååga gånger också  kåt på en politiks karriär och varje fall av agerande kan  också ge  uppmärksamhet och kanske en presumtiv väljare. 
Därför  finns också möjligheten att försöka leta upp huvudet och prata med.
Landskrona vet  jag av egen erfarenhet att  där  bemöts  påtalanden oftast med kompakt tystnad, oavsett parti. Men leta upp socialnämnden, välfärdsutskott eller vad det nu kallas för och skriv  ett brev, påtala problemet. Men glöm inte skicka till chefen först, när chefen får  påtalande från det politiska gardet så  är han/hon rädd om jobbet och då kan det börja hända saker.  Ett tydligt exempel på detta är Klippan kommun för 1 år sedan. En kommun  som  också satt i system att kontinuerligt var 10 dag skicka ut förfrågningar på kompletteringar, trots att  klienterna vid personligt besök skall få information om vad som behövs. 
Jag kommer att skriva fortlöpande om fallet och  vi får väl se hur många kapitel det blir. För er som läst bloggen senaste året, så skrev jag en del om en familj i Klippan. Där kom en liten syrlig kommentar från Sinclair, socialnämndens ordförande i Klippan om att andra kommuners politiker brukligt nog inte brukar lägga sig i grannkommunernas angelägenheter.  Men  först och främst är man medmänniska och  efter att ha lämnat den sunkna  gyttjehål som kallas politik och politiskt rävspel  är det nu fritt fram att  se till och uppmärksamma rätt personer i sammanhanget. Obekväm, ja självklart, det bjuder jag på.
Slutligen vill jag länka till socialstyrelsens handbok för ekonomiskt bistånd.  Detta är det som gäller, allt som är säme än det är fel.... Så har ni fått avslag överklaga, varje månad om så behövs. 

Fortsättning följer......

Vid tangentbordet
Kågerödsmurveln.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar