torsdag 10 juli 2014

Facket va fan ska det va bra för?

Artikeln i Dagens Arbete får mig att haja till.   Ja jag kan hålla med om att hemförsäkring och bensinrabatt, då är det skitsamma om man är med eller inte.
DEt klingar lite klockor av oro när  man innte lyckats få ut sitt budskap mer än till försäkringar och rabatter.
 JAg är inte rödmärkt, faktum är att jag för närvarande är totalt politisk villrådig. SD vill jag inte rösta på och vill inte räkna mig därhän  efter alla idiotiska  utspel och kovändningar bla i frågan om både kärnkraft och  jobbskatteavdrag. Nu lär det dessutom komma  någonting om arbetsmarknadspolitiken också.  Det luktades på långt håll när man inte vill utala sig om fas 3 framtid elle rinte.  Det luktar ryggkli  och knähund med Reinfeldt. Dessutom är det så att en röst på SD är en röst på REinfeldt har det visat sig,  för när Reinfeld säger sitt, så sitter SD fint och räcker vacker tass.
Facket är förvisso  något som har stark anknytning till socialdemokraterna och har alltid haft.  Men oavsett vilket håll man än gå åt politiskt så finns det fördelar som inte går att  bortse ifrån.
Som fackansluten har man bla ett  ovärderligt juridiskt skydd vid konflikt med arbetstgivare, utebliven lön etc som  inte går att mäta i pengar. En sak är säker juridisk hjälp är dyrt. Även om hemförsäkringen tar kostnaden  hamnar det ändå på 300-500 kr per timme beroende  på vilken typ av  hjälp man behöver.
En tvist med arbetsgivare om utebliven lön  är föga lönande om det inte handlar om nästintill sexsiffriga belopp. 
vidare har vi nu under 8 år med borgeligt styre blivit varse om vad lönedumpning är för något. 
Så det är hemskt tragiskt att inte facket fått ut sitt budskap på ett bättre sätt.
Glöm billiga stugor, bensinrabatter, hemförsäkringar. Det är anställningstryggheten som gäller.  Att du har rätt till den heltid du har,  om du nu jobbar deltid. Att de arbetsider som överenskommit gäller. Önskas det något annat, ja då är det ny överenskommelse. 
De flesta fackförbund har dessutom tecknat en extra arbetslöshetsförsäkring som ingår för medlemmar.  Den ger bättre ersättning de första 100-150 dagarna av arbetslösheten.
Redan idag har fackets makt försvagats rejält och man kan inte göra så mycket åt bemanningsföretagen. dET man gjort som drabbar medlemmar och framförallt arbetslösa ungdomar är en överenskommelse att bemanningsföretagen inte skall ta in  arbetslösa på deltid så att de stämplar upp för resten.
Detta har fått till resultat att bemanningsföretagen inte anställer arbetslösa. För i sin iver att  få till trygghet för de anställda  så har facket  istället ordnat så att arbetslösa inte får jobb, vare sig de stämplar eller inte.  Den som studerar   har betydligt lättare att få jobb på bemanningsföretag.  Allt handlar givetvis om den  garantilön som bemanningsföretagen vill slippa betala.
Bemanningsföretag är av ondo, det som igår gick att ha behovsanställda för skall det idag vara bemanningsföretag till.  allt  för att slippa arbetsgivaransvaret. Arbetsmiljön, där behöver vi verkligen facket, som fortfarande har musklerna kvar och då med hjälp av arbetsmiljöverket som  går in och stoppar miljöfarlig verksamhet.  Fackförbunden bör rimligtvis ta detta som en varningsklocka och verkligen informnera om sin verksamhet, inte bara försäkringar, batteriladdare och annat.  Unionen skänker en solcelllscriven batteriladdare till alla sina nya medlemmar. Jag har varit medlem i facket i 30 år varav i unionen i 11, men inte skickar man någon solcellsladdare till mig för det.

Vid tangentbordet
Kågerödsmurveln.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar