tisdag 19 maj 2015

Lovar runt men håller tunt och genomskinligt.

Så var det dags för lite uppdatering gällande  den stinkande avloppssörjan i Norrvidinge.
Det sades från kommunens sida att det skulle beviljas lån till fastigheter där  ägarna inte hade ekonomiska möjligheter att betala  det  kommunala VA-anslutningen.  Nu har man  i ett protokoll nedtäcknat att man skall kolla  säkerheten i fastigheten utifrån taxeringsvärdet. finns det inte säkerhet i fastigheten, blir det inga lån.
Så  det är alltså det samma som att man kommer att driva  de boende från hus och hem, för i förlängningen   tvingas ägarna sälja fastigheten.
Det som är märkligt är kommunernas olika avgifter. Vissa kommuner likt Svalövs kommun och Höörs kommun har passat på att höja avgifterna med horribla siffror, rena ockret handlar det om. Medan man i andra kommuner har en mer human prissättning. Tex i Sölvesborgs kommun där anslutningen  inkl. vatten går på runt 100 000, alltså  i vissa fall 200 000 billigare för ett enskilt hushåll.  Vi pratar också om en kommun  där fastigheterna många gånger pga det kustnära läget betingar ett högre pris och värde. Men  gissningsvis har man insett värdet av att behålla både fastigheternas attraktion, för blir det många till salu, sjunker priset, men också att man här värnar om miljön, vilket  man hävdar är  anledningen till  den kommunala anslutningen.
Samtidig tsom ett litet stickspår  kommer vi då också in på Centerns senaste utspel.
Nu efterlyser man meningsfull sysselsättning för det stora antalet asylboende som finns i kommunen.
Inte för att det är något märkvärdigt och med tanke på de många utryckningar som  man gör till de olika boendena både gällande bråk och bränder och andra incidenter så  är det givet att sysslolösheten tär, speciellt när det handlar om människor som kommer från olika kulturer, ibland  stammar och kulturer som under årtusenden har krigat och haft ihjäl varandra.
http://www.skd.se/2015/05/15/kraver-plan-for-att-hjalpa-asylsokande/
Nä det som jag reagerade på var  att man ville  att de skulle stanna i kommunen och  få bostad här.
Citat: "Om man bott i kommunen under en längre tid, finns det kanske intresse för att bo kvar i kommunen i egen bostad."  Hur tänker man här egentligen. Det finns inga bostäder till våra ungdomar som vill flytta hemifrån, och de som finns får de inte om de inte har fast anställning. Många ungdomar idag har  tillfälliga arbeten och hankar sig fram på detta. Vissa har  förutseende föräldrar som   sett till så barnen gått med i akassan direkt när de  börjat jobba och många gånger blir arbetstiden så pass  mycket att det efter ett år kvalificerar till akassa. Ingen hög inkomst, men tillräckligt för att  få ihopa till möjligheten att bo i en liten etta eller delat boende med någon vän.
Det finns idag  flera fastighetsägare  som slutat hyra ut till privatpersoner utan hyr ut till migrationsverket,  mindre lägenheter som är perfekta för ungdomar. lägenheter som ttidigare hyrdes ut  till ungdomar.
Hur tänker man här är inte ungdomarna  något at trakta efter.
Med tanke på den arbetslöshet som råder i kommunen och landet, så kan man  även förutsätta att flyktingen som  bosätter sig i kommunen kommer att vara bidragsberoende på ett eller annat sätt i åtskilliga år.  Vad är det man tänker sig här, arbeta för försörjningsstödet. För efter 3 år som boende i kommunen med PUT så övergår försörjningsansvaret tilll kommunen. Redan idag  är majoriteten av de bidragsberoende av utländsk härkomst och den siffran ökar för varje år.  Därmed inte sagt att  de utlandsfödda VILL leva på bidrag. Det är det ytterst få som gör, även om det finns en del som går in för det, så även bland vår etniska befolkning.  Människor som gör allt för att undvika arbete. 
Det är uppseendeväckande att man kör detta race, när man samtidig  vill köra väck  människor som bott årtionde i egna fastigheter i de kommundelar som nu står inför anslutning till kommunalt avlopp.
Är centerns utspel  ett sätt att  fokusera på annat än avloppsfrågan? att få  de presumtiva väljarna att tänka på annat  än ockerhöga avgifter, att tysta debatten. För inte kan det vara försök till poäng  inför valet 2018, det är ju mer än 3 år tills dess. Eller det är munnen som glappar innan hjärnan anslutit.
Det enda man åstadkommer här är att öka stödet till SD som med all sannolikhet tackar och tar emot. Ett parti som man inte hör något av  längre, trots att det är tredje största partiet i kommunen.    Ett parti som håller en mycket låg profil i avloppsfrågan. 
Vid tangentbordet
Kågerödsmurveln.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar