torsdag 29 november 2012

Djuretisk och miljömässig värdegrund i upphandlingarna

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/olaglig-skolmat-slar-ut-svensk-produktion_7705346.svd
Sverige är bäst på djurskydd. Astrid lindgren fick en egen lag som dock inte efterlevs. Vi är så duktiga i detta land….. tror vi.
Åndä kan skolor, och andra instanser utan omsvep kringgå djurskyddsreglerna och handla importerad mat. Vi kan göra ett val i affären, att handla svenskproducerad mat, men våra skolbarn och äldre är i händerna på inköpare och har därmed inte det valet att välja mat. Det är inte okej att förbjuda näbbklippning, plågsamma slaktmetoder eller ställa krav på djurhållning när det är fritt fram att importera mat som kan innehålla spår av kadaver, alltså döda djur, eller där djuren behandlats på ett plågsamt sätt under sin levnad och sedan slakt.
Detta är dubbelmoral i högsta grad. Men Sverige skall inte sänka sig till den nivån, men eftersom Eu numera bestämmer över våra lagar och regler bör man ställa etiskaoch miljömässiga krav på produktionssättet. Då blir det lika för alla.
Som konsument kan man bojkotta kött som inte är tydligt uppmärkt med svenskt kött. Om man inte värnar om den inhemska köttproduktionen och öppna landkskapen kanske man värnar om sina barn eller sin egen hälsa och vill undvika dixinstinna grisar eller salmonellaspäckade kycklingar. Ingen kan heller må bra av äpple eller bröd som ser lika fräscht ut 3 månader senare som vid inköpsdagen.
Köpte ett bröd på Lidl en gång som blev liggandes, ett formfranska. Hittade det 2 veckor senare, lika fräscht. Bestämde mig då för att se hur länge det höll. Det var varken tätförslutet, utan endast en klämma. 4 år senare, tittade jag på brödet, inte var lika mjukt, men liknade en veckogammal limpa i affären, dock utan mögel. Förpackningen öppnades och därefter började brödet torka. 1 år senare slängde jag det i samband med en flytt. Brödet var av Lidls egna märke. Det visade två sädesax på förpackningen, men visst vore det intressant med en analys.
det är dags att ställa krav på kommuner och andra offentliga organ om en djuretisk och miljömässig värdegrund i samband med upphandling, både för den nationella hälsan och för vårt lands livsmedelsproduktions skull.
Inget skall serveras som inte uppfyller våra krav på egna producenter eller innehåller ämnen tillsatser och behandlingar som är förbjudet i Sverige.
Vid tangentbordet
Kågerödsmurveln.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar