onsdag 28 november 2012

posted by skanetjej1964 in Uncategorized and have Kommentering avstängd Edit

En av 1900talets största skådespelare har lämnat oss. RIP Larry Hagman – allas vår JR Ewing

1980 började SVT sända Dallas. Från början var det en lång film. det blev sedan en rejäl långkörare.
Som i alla filmer så fanns det en skurk. I Dallas heter Han JR EWING. Familjen Ewing borrar efter olja. Överhuvudet heter Jock Ewing gift med Miss Ellie, mamma till de tre bröderna Ewing.
JR:s bror Bobby är den som är mest hemma på ranchen och likt en cowboy fångar han sina kreg med lassot.
Han har hjälp av förmannen Ray som sedan visar sig vara en halvbror till dem. Men Ray har strulat i höet med Lucy, JR:s lilla korkade systerdotter och då börjar det lukta incest, så det öll man tyst med. efter några avsnitt.
Bobby gifter sig med Pamela dotter till Digger Barnes, Miss Ellies ungdomskärlek och Jock Ewings ärkerival. jock stal både tanten och oljan från Digger.
Pamela har en bror Cliff Barnes, som ägnar sitt liv åt att bekämpa Ewing óil.
Som sig bör så omger sig JR-Ewing med åtskilliga älskarinnor.
Sue Ellen hoppar i säng med Cliff och blir gravid, men på något konstigt sätt är det ändå JR som är pappa till sonen John Ross.
Brodern Bobby och hans hustru Pamela försöker få barn och adopterar till slut en pojke som är son till Sue Ellens syster Christin som hittades död i poolen på Southfork. Hon hade försökt klämma en del av de höga herrarna som hon hoppade i säng med på underhåll men det visade sig att ingen av dem var pappa till barnet, inte ens JR utan Christins knarkande pojkvän.
En scen har etsat sig fast, det är när herrarna Ewing och Krebbs skall ge sig ut i skogen och jaga.
De blir då attackerade av några ur ortsbefolkningen och blir skadade, om jag inte mins fel är det JR som blir skjuten.
Dallas började som sagt sändas 1980, då var jag 16 år. Tänk så mycket som hänt sedan 1980. I första avsnitten från tvserien har man telefoner med sladd, och några stora kolosser till bärbara telefoner.

I förra veckan dog en av huvudrollerna. Dallas sista avsnitt ur tvserien sändes den 18 december 1993. Det var på kvällen samma dag som Emil föddes.
Fixerad av Dallas så var jag naturligtvis livrädd att behöva kalva mitt under sista avsnittet av dallas. Inspelningsbar hårddisk, on demand, var okända begrepp.
Jag började titta på Dallas igen när jag jobbade natt som personlig assistent. Då slog det mig hur patetisk den var, ändå kan man inte låta bli och man ler igenkännande. Bilarna, kläderna frisyrerna.
Nu 2012 sändes en ny upplaga av Dallas med några av de gamla skådisarna. Cliff Barnes såg väl ut som någon blandning mellan Aliens och Frankensteins monster.
JR, slogs man av hur gammal han blivit, liksom Bobby som har insjunkna ögon.
JR hade dock kvar sitt berömda kattsmile. Han liknades en gång av en god vän vid en katt som precis lapat i sig en hel skål grädde.
Så R.I.P. JR Ewing, du har lämnat över rodret för Ewing oil. Å andra sidan är olja snart en svunnen tid, ingen vill elda med det längre. Men vi skall minnas dig och fortfarande kan vi titta på ett och annat avsnitt ur Dallas när vi känner behov av nostalgiflöde.
Vid tangentbordt
Kågerödsmurveln.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar