onsdag 28 november 2012

Hemlöshet existerar väl inte och dem som är hemlösa får skylla sig själva


Ja det verkar vara Rååföreningarnas åsikt om hemlösa. Iallafall när man läser artikeln:
http://hd.se/helsingborg/2012/11/28/hemlosa-var-inte-valkomna-till-pa/
De får dock lite kalla fötter när de konfronteras med uppgiften att de nekat representanter för hemlösa att sälja sina kalendrar.
Organisationen Vi bryr oss blir man nekad 3 gånger så visst är man starkt medveten om vad man säger. Som vanlig svensk med normal empati för de som har det svårt så är det solklart att undvika RÅÅ och julmarknaden så långt det bara går. Vänner bryr sig, borde få en klar framträdande plats på julskyltningen för att kunna sälja så många kalendar som möjligt. Alla kan hamna i svårigheter och hemlöshet är inget som bara drabbar missbrukare, utan faktiskt även folk med arbete. Det räcker med en skilsmässa eller familjetvist så kan man vara där själv innan man vet ordet av. Inte att förglömma är bostadsbristen och det faktum att bostadsbolagen nekar alltfler bostad. I Landskrona nekas bostadssökande om de inte har fast arbete, vilket drabbar även folk som flyttar in och egentligen är etablerade i samhället. En överenskommelse med Torkils anhängare och fastighetsbolagen för att minska bidragsberoendet i Landskrona, officiell eller inofficiell.
Arbetslöshet med månader utan akassa kan få vem som helst att tvingas bo på gatan. Sociala myndigheter skall vara till hjälp, men är oftast inte anträffbara och har långa handläggningstider. Papper som försvinner, ansökningar som plötsligt är borta. Läste någon som kved över att försörjningsstödet var lägre än existensminimum hos kronofogden. Ja men det är väl rimligt att det är så. Det måste löna sig att arbetea, samtidigt skall inte den som är beroende av försörjningsstöd tvingas leva långt under svensk minimistandard. Mat i magen, tak över huvudet, det är minimikrav.
Apröpå bidragsberoende så bör kommunerna lätta lite på sitt stenåldersbeteende om de på ett seriöst sätt vill ha ut bidragsberoende i arbete. Idag ser man alltid 3 månader itlllbaka på inkomsterna. Det innebär att den som jobbar inte tjänar en krona på att jobba, tvärtom. Man tar inte hänsyn till ökade kostnader för att jobba, bara ökade inkomster, så till syvene och sist är det risk för att den bidragsberoende går minus på att jobba. Ett förslag är att låta vederbörande berhålla tex 50% av nettolönen innan resterande räknas av mot försörjningsstödet. Idag är den som blir beroende av försörjningsstöd i princip för evigt fast, så länge vederbörande inte får någon vikariat som är på tex ett halvår eller mer.
Jag föreslår att Råå:s föreningar ber de hemlösa ödmjukast om ursäkt och kanske skänker en slant från sitt julskyltningsfirande till ett värdigt julfirande.
Nu finns det ytterligare en anledning att undvika julskyltning på RÅÅ. Den tar vi vara på och glömmer inte. till nästa år.
Vid tangentbordet
Kågerödsmurveln.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar