måndag 26 november 2012

Nolltollerans självklart


Läste precis en reklamartikel om alkomätaren som räddar körkortet.
En alkomätare är en helt onödig pryl. Det är nämligen självklart att inte sätta sig i bilen när man druckit och har man festat kvällen innan så är det apostlahästarna, buss eller cykel som gäller. så enkelt är det.
Måste man köra, ja då är det till att ge sjutton i att dricka.
Varje dag kör 16000 personer onyktra i trafiken. En hisnande siffra. Varje månad läser vi om någon som mejats ner av en rattfull person.
Hur många gånger har man inte sett den rödnäste mannen i sliskiga joggingbyxor med amerikanskt hängarsle och stinkandes gammalt fylle komma saxandes med sin gamla bil, många gånger både obesiktigad och oskattad till bolaget kl. 10. Självklart borde personalen på systembolaget ringa polisen. Men oftast görs det inte, för det är ju kunderna man lever på, policy till trots.
Själv har jag i 10 års tid jobbat som säljare och det har bjudits friskt. Men oftast har jag kört och då är det självklart att det är mineralvatten till maten, eller cola.
Själv dricker jag aldrig så mycket som en lättöl om bilen skall framföras efter och kör aldrig innan 12 timmar har förlupit efter sista intaget av alkoholhaltig dryck. Dricker ej heller starksprit.
Att föra diskussionen hur mycket alkohol man kan intaga på 0,2 promille är onödig. Nolltollerans, det är det som gäller.
Sedan Sverige gick med i EU har alkoholkonsumtionen ökat rejält. Jag vet inte vad statistiken säger, men det känns så iallafall.
Filialer finns det lite varstans med generösare öppettider än systembolaget.
Jag som är född på 60talet minns när mellanölet togs bort och folkölet infördes.
Det var också försäljningsförbud från kl. 8 på kvällarna och hela söndagen till långt in på 80talet.
Gröna plastskynken lades över ölen kl. 8 på kvällen. När jag jobbade på macken på 80talet var det ibland en strid ström mellan 19 och 20 som skulle tanka – ja inte bilen klart.
Idag har vi bag in box 3 liter vin i en papplåda, den civiliserade alkoholistens räddning. Diskret står den i kylen och det är bara att ta ett glas eller två. Det dricks även vin till maten mitt i veckan i många svenska hem. 1-2 glas. Regelbundet intag skapar beroende och tolerans. Den som kan stå på benen med 2,0 i promille eller mer, bör rimligtvis inse sina problem och söka istället för att sätta sig i bilen och köra dagen efter, för vederbörande känner sig nykter.
Även i vår lilla by dricks det en del och körs bil. Det förekommer tyvärr även att ungdomar gör det, trots att de bör vara upplysta om alkohol och bilkörning med nytagna körkort. Ett körkort kostar 20000 kr, i bästa fall är de pengarna förlorade. I sämsta fall får den onykte föraren dras med det dåliga samvetet i många år framöver.
Men barn och ungdomar gör som sina föräldrar gör, inte vad de säger, så det bör rimligtvis börja i den ändan. Som vuxen har ma nett ansvar och det är att inte dricka och köra bil. Don´t drink and drive.
Det är nolltollerans som gäller.
Vid tangentbordet
Kågerödsmurveln

Kolla politiker! här är fler förbud ni kan återinföra

Motbok
1917 infördes förbud mot att köpa sprit utan motbok som gällde fram till 1955. Den ransonerade alkoholen svenskarna kunde få tag på och alla inköp stämplades i boken enligt Brattsystemet. Principen var att hindra alkoholister från att få tag på rusdrycker men hur mycket sprit du kunde få ut varierade från fall till fall. Under motbokens sista tid var maxransonen tre liter starksprit i månaden.
Kaffeförbudet
1756 infördes kaffeförbud i Sverige. Bondeståndet lyckades få igenom beslutet som en hämnd för att de tre högre stånden förbjudit hembränning. Efter det var brygden under perioder också förbjuden under flera tillfällen fram till och med 1822.
Långfredagen
I Sverige har långfredagen betonats av sorg och botdag, ända fram till 1969 vara alla offentliga nöjen enligt lag förbjudna. Biografer, teatrar och dansställen tvingades hålla stängt.
Serveringstiderna
Redan 1640 reglerades det i lag hur länge ett en utskänkningslokal fick servera sprit. Då kunde du köpa en öl fram till klockan 21.00, men bara på sommaren. På vintern var det slutsupet på lokal redan 19.00. Det gällde fram till 1860 då utskänkningstillståndet förlängdes till 22.00.
Förbudet mot Cornelis
1966 skrev Sveriges Radio i en intern instruktion att Cornelis Vreeswijk skulle spelas med måtta. Han gick ur upphovsrättsorganisationen Stim och under en period förbjöd SR alla hans låtar i radion. Samma år upphörde förbudet.
Källa: NE, Regeringen.se ocvh aftonhoran

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar