fredag 28 september 2012

Tummen upp för S och arkebuseringen av FAS 3

 http://www.skanskan.se/article/20120927/OPINION/709279961/1007/-/inte-battre-an-fas-3
Ledarskribenterna på skånskan verkar vara så fixerade vid att försvara fas 3 att man inte tar till sig det positiva i Socialdemokraternas förslag. S har sedan Fas 3 infördes skarpt kritiserat det och det är med all rätt.
Det tar bort riktiga jobb, det är solklart. Skribenterna har rätt i att det är fel att många får gå arbetslösa länge, länge innan det blir någon åtgärd men det försvarar inte FAS 3
Skillnaden med S förslag och fas 3 är att i S förslag får den arbetslöse avtalsenlig lön inte någon ersättnign som baseras på vad vederbörande tjänat innan, förvisso kraftigt subventionerat, men ändå, riktig lön. Det blir som sagt inte så orättvist, helt oberoende på vad vederbörande har i akassa.
den som har dålig akassa får gå och jobba för i princip ingenting, den som ingen akassa har får gå på soc och i vissa fall försöker kommunerna tvinga på försörjningsstödstagaren ”utvecklande praktik”.
Jag sympatiserar verkligen inte med sossarna, långt därifrån. Men jag och många med mig ser mer till sakfrågor, när det gäller den viktiga välfärdspolitiken. Fas 3 är vårt samhälles största akilleshäl och ättestupa. Det blir som livstids internering.
det kommer också att bli möjligt att utbilda sig, enligt reportaget på tv igår och vid koll på expressens sida så skall den som går utbildning få behålla sin fas3- ersättning. Detta är något som borde prioriteras betydligt mer, för vägen ur arbetslösheten handlar många gånger om bättre kompetens och utbildning.
Men i vissa fall är det medborgare som snart skall gå i pension, och då är det bättre med ett avlönat arbete, skit samma var pengarna kommer ifrån, men det blir i de flesta fall bättre än akassan och vederbörande får både pensionspoäng, semester och är försäkrad under sin anställning. Fas 3 ger ingenting av detta. Den som har lägsta akassa har en ersättning som vida understiger den som har högsta ersättnig, och ändå gör de samma jobb.
Det heter att det skall göras jobb som inte blir utförda. Men ett ”Fas3projekt” består bla. i att sy flaggor. Flaggorna säljs sedan och förtjänsten går till någon godvän till någon höjdare inom kommunen. Om inte fas3:are sytt flaggorna, vem hade gjort det då. någon måste sy flaggorna, så att det är jobb som inte blir utförda är bullshit. FAS 3 anordnaren får dessutom 5000 kr för besväret att ta emot gratis slavar… Visst är det sjukt.
Fas 3 är en effektiv metod att långsamt men säkert ta död på folk som inte är produktiva. för hur tar man effektivast ihjäl folk. jo genom att släcka livsgnistan och försvåra överlevnaden. Hur många fas 3:are har råd att gå till tandläkaren. En dålig tandstatus leder till dålig hälsa, onödigt tuggande av smärtstillande, vilket bryter ner kroppen. Det blir också i regel onyttig kost varvid hälsan försämras ytterligare. Med försämrad hälsa försvåras möjligheterna ytterligare att komma ut på arbetsmarkanden och vedrbörande går till slut under av smärta och minskad livskvalitet och när hopplösheten tar vid. Ett dåligt självförtroende kommer som ett brev på posten och FAS 3:aren kan känna sig totalt värdelös efter en tid och drabbas av depressioner.
Vi har också en grupp som absolut inte får glömmas och det är de som inte har någon ersättning i fas 3, dessa måste kunna gå utbildning med stöd från akassa och även i de felsta fall att de får komplettering med försörjningsstöd.
så faktum är idag ger jag tummen upp för Stefan Löfven och S som äntligen fattat vad det handlat om. Sedan får vi hoppas att det inte bara är fett härsket valfläsk som effektivt bantas bort efter valet.
Ylva Johansson påstår att det är svårt att tömma FAS 3. Ja det är det säkert, för det ställer till ett helsike för alla de verksamheter som bygger sin tillvaro på FAS 3 Typ flaggfabriken. Men det kan vi bjuda på och det gör vi med nöje.


vid tangentbordet
Kågerödsmurveln
http://www.expressen.se/nyheter/s-vill-avskaffa-fas-3—satsar-tva-miljarder/
http://www.expressen.se/ledare/svarare-an-sim-salabim/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar