tisdag 11 december 2012

Hemlösa prioriterar annat?


För en tid sedan träffade jag en person som på fullt allvar hävdade att hemlösa var själv skuld till sin situation. Så långt från verkligheten man kan vara. Skrämmande speciellt som den här personen en nyckelrol i samhället.
Jag har träffat så många hemlösa/bostadslösa som hamnat i den siuationen de gjort pg.a. omständigheter som de inte kunde påverka.
Skilsmässa är en vanlig orsak. Den andra partern äger bostaden. Arbetslöshet är en annan orsak. Akassorna dröjer med sina utbetalningar. Socialtjänsten som lyser med sitt besked och drar på det.
När är man hemlös. Ja ma nbehöver inte bo på gatan för att vara hemlös. De flesta har väl vänner som ställer upp och ger tak över huvudet om det kniper. Men det är en rättighet att ha egen bostad i samhället och en förutsättning för att kunna leva ett normalt samhällsanpassat liv och sköta sitt jobb.
Vidare hävdade den här personen som arbetar inom socialtjänsten att folk prioriterade annat än hyra. Ja, de tfinns det säkert de som gör. Men om man inte får någon inkomst, var skall man få pengar ifrån. Stjäla…
Ja det lär garanterat ge tak över huvudet och en timmes vistelse på rastgård varje dag.
Ett stort problem är att socialtjänsten är så otillgängliga som de är. Att man drar och segar på ett beslut och inte begär med klara besked vad som krävs när det gäller underlag.
Vidare hävdade vederbörande att man skall jobba för sitt socialbidrag och göra rätt för sig.
Då är vi inne på e farlig väg. Samma väg som Reinfeldt velat gå. Ett fjärde klassens samhälle med medborgare som tvingas ta både två och tre jobb.
I landskrona har det tom förekommit att socialtjänsten öppnat smörpaket för att kolla om maten räcker hos de som söker matbidrag. Vad är svaret, du äter för mycket smör på mackorna. Drick mindre mjölk, lägg upp mindre portioner till barnen.
Nä , tjänstemän se er om i verkligheten vilket är lämpligt i allra högsta grad när man jobbar inom socialtjänsten.
Vid tangentbordet
Kågerödsmurveln

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar