onsdag 19 december 2012

Fjärrvärme långt ifrån miljövänligt.

 

Dagligen lovordas fjärrvärmen som uppvärmningsmedia. Det finns hushåll som luras att slänga ut fungrande värmepumpar me dlåga driftkostnader till förmån för fjärrvärmen. Billigt billigt, skriker fjärrvärmebolagen.
Senast i helgen hörde jag talas om ett hushåll som slängt ut en 4 år fungerande väldimensionerad värmpumpssanläggning från Stiebel Eltron för att installera fjärrvärme.
Var ligger rimligheten i detta. Inte någonstans, mer än att de är offer för skrupelfria och duktiga säljare.
Fjärrvärmen, är den så miljövänlig som det sägs.
NEJ, det är den inte. Fjärrvärmen består till stor del av uppeldade sopor, ibland dåligt sorterade där restprodukterna efter avgasreningen är så giftiga att man exporterar avfallet till andra sidan jordklotet och tippar det i ett berghål för att så småningom gjuta cement över. Flytta problemen från en del av världen till en annan.
Man påstår också att fjärrvärmeverken eldar med biobränsle. Ja det gör man , men tro inte att det är svenskt biobränsle, framförallt då pellets. Nej, man importerar det från Kanada, Ryssland m fl länder där pellets är att ses som en restprodukt. Men pelletsen transporteras med fartyg, stora tankfartyg. Hur drivs dessa, jo med olja…. Samtidigt går svenska skogsindustrin på knäna. I en artikel på svd.se intervjuas gamla stadsministern Göran Persson som i förbigående nämner att fjärrvärmen väljer bort svenska biobränsle. http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/goran-persson-sverige-kan-bli-nya-schweiz_7759226.svd#xtor=AD-500-[svd.se/naringsliv]-[]-[Textlank]-[aftonbladet]-[]-[]
Sopvärmeförespråkarna hävdar att det finns ingenstans att göra av soporna lika bra att elda upp dem.
Det går åt oerhörda mängder energi och kostar rejäla slantar att rena rökgaserna, men det håller man tyst om. Och som jag nämnde ovan får inte rökgasresterna som faller ner i reningsanläggningen skickas var som helst.
Dubbelmoral, exportera skiten så blir vi av med den.
Då är vi plötsligt inne på kärnkraften. SVerige har stora uranfyndigheter men det är förbjudet att bryta uran i Sverige. Varför? Jo det är för farligt, men det går bra att köpa uran från ryssland, Canada etc, inga problem. Det gör inget om folk dör av det, bara inte i sverige.
Visst blir man trött. Kärnkraftförespråkarna talar tyst om det som finns före och efter ,dvs uranen, och avfallet. Fjärrvärmeförespråkarna talar tyst om föroreningarna från sopeldning och de miljöpåverkande transporterna.
helsingborgs fjärrvärmeverk i hamnen förbrukar 1000 ton pellets var je dygn. Var 3:dje dygn kommer det en tank med pellets. Ma nköper inte svensk pellets för det är för dyrt. Fjärrvärmeverken går med stora summor i vinst, men det blir vi vanliga dödliga som får betala, genom ökad miljöpåverkan och hälsan och livet som insats. lite överdrivet, men i slutändan är fossila bränslen och kolväten cancerframkallande. Cancer dödar och förkortar liv.
Vindkraften då, ja den är inte rolig för de närboende genom sitt blinkande och lågfrekventa ljud. Dessutom är den ganska opålitlig, ingen vind, skiten står stilla, för mycket vind, skiten står stilla. Med den vindkraftpolitik som rått i Sverige de senaste decennierna är markägarna de enda som tjänar på det genom att upplåta marken. enda sättet att överleva är subventioner för vindkraften. Om den skall bära sina egna kostnader så kommer varje vindkraftverk att överges åt sitt öde.
Vattenkraften, ja den är och förblir det bästa och miljövänligaste vi har. Vågkraften är på gång men har bromsats av energibolagens lobbyister. Solenergi är också på gång, men det har en tioårsperiod kvar i utveckling. Att värma varmvatten med sol är inte lönt, vi bor för långt norrut. men att producera el med sol eller ljus är fullt möjligt i princip i hela vårt avlånga land.
Men till syvene och sist är den bästa och miljövänligaste kilowatten, den som aldrig förbrukas, för den behöver aldrig produceras.
Därför är det ingen vits att byta en väl fungerande värmeanläggning mot en annan, då främst fjärrvärme. visst är fjärrvärmen något billigare än elen, men den kommer aldrig att betala sig, då fjärrvärmen har en verkningsgrad på 85-90% medan värmepumpen har en värmefaktor på mellan 3 och 4 på årsbasis. Genom att stoppa in 10 kw el så erhåller man energi till att värma sitt hus och varmvatten för motsvaande 30-40000 kwh. Billigare än så kan det aldrig bli. Hur mycket blommor man än dekorerar reklamen för fjärrvärme.
vid tangentbordet
Kågerödsmurveln.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar