torsdag 6 december 2012

Smutskastning av svenska ungdomar Expressens senaste drag.

 
http://www.expressen.se/nyheter/400-000-utan-jobb—anda-finns-mangder-med-lediga-tjanster/
http://www.expressen.se/nyheter/400-000-utan-jobb—anda-finns-mangder-med-lediga-tjanster/
Här kommer Expressens nästa drag. Nu påstår man att det finns 400 000 jobb. Arbetsförmedlingen påstår också att svenska ungdomar är lata. Istället för att smutskasta svenska ungdomar borde man kanske fundera över varför det finns 400 000 lediga jobb. Dåligt betalat smutsiga. Ja det är säkert en del av sanningen.
En annan del kan vara att det tex krävs körkort och färre ungdomar har råd att ta körkort idag. Ungdomar från landsbygden tar körkort i högre grad än stadsungarna men det beror oftast på att föräldrarna VET att barnen behöver körkortet. Har man ägnat 18 år åt att skjutsa barn så är man ganska trött på att köra. Dessutom är de t ingen kommun som betalar körkortet för svenska invånare, varken ungdomar eller andra.
Många ungdomar är också sysselsatta i s.k. projekt och praktik annars får de inga pengar. De hinner helt enkelt inte söka jobb för de måste vara på sin praktikplats.
Callcenter söker folk. Istället för att håna ungdomarna borde man ta reda på vilka vilkor de sätter.
TElefonförsäljninig, a la telefonterror. Tjata tills kunden ber dig fara åt helvete eller köper för att bli av med dig. En bekants 19-årige son tog jobb på callcenter under 1,5 månad i somras som sommarjobb. Garantilönen låg på 70 kr i timmen. Han var tvungen att boka pass på 5 timmar per gång. De fick uppdrag under några timmar som gav en hyfsad timpeng, men fick sedan uppdrag under 1-2 timmar som inte gav något alls, vilket innebar att timlönen var just 70 kr. Det räknades nämligen per pass.
Amelia, vetenskapstidningar, fondförvaltning. rakhyvlar, trosor. Abonnemang hos oseriösa företag som inte kan sägas upp.
Det finns också de som försöker ringa och sälja in elavtal. Trots att de får besked om att det är inte aktuellt med något avtal pga. antingen att det redan finns ett avtal eller tex kollektiv el så fortsätter de ringa och ringa. Canal digital har också några som är som flugpapper. Det kan ringa 2-3 gånger i veckan om abonnemang på tvkanaler, trots att man säger, nej tack, jag har kabeltv, eller viasat etc.
Så har vi reglen om 75 dagar. Hur många har inte fått tacka nej till deltidsjobb, för att de annars inte får någon ersättning den veckan.
Arbetsförmedlingen borde sopa rent framför egen dörr innan de börjar uttala sig om lata ungdomar…..
Visst finns det lata ungdomar, med curlande daltande föräldrar som aldrig ställer krav, utan ”tycker synd om”.
Det finns arbetslösa som ALDRIG blir kallade ALDRIG får en jobbanvisning.
Hur många av jobben är resultatbaserade alltså 0 kr i fast lön. Ingen vettig människa går på detta.
Städjobb som innebär att den anställde får transportera sig på sin egen tid och bekostnad genom stora delar av en region för att jobba några timmar åt gången.
Nä Expressen, ni sjunker lägre och lägre ner i dyngan.
Det handlade om några hundra busschaufförer…. Får jag upplysa expressen om att det krävs busskörkort för att få framföra en buss och för att få ta busskörkort krävs vanligt körkort för bil…. Hur får man den ekvationen att gå ihopa.? Dessutommass utbildar man lastbilschaufförer både svenskar och invandrare som går ut i arbetslöshet. Lämpligt vore kanske att lägga på busskort när det ändå tas körkort. För några år sedan var det tvärtom, det gick inte att få jobb som busschaufför.
Så följer nästa smutskastning
Citat ut expressen, helsidor har man om detta.
Skogsröjning är heller inte populärt bland de arbetssökande.
– Tack och lov har vi hittat en grupp människor som gärna tar de här jobben, som gör ett fantastiskt bra jobb och tycker att det är roligt. Det handlar om våra nyanlända, framför allt från Somalia.
Valbona Shala i Borlänge kommun är ansvarig för projektet som introducerar nyanlända i skogsarbeten.
– Vissa yrken behöver man inte kunna någon svenska för att göra, men man lär sig genom att jobba tillsammans med andra svenskar. Vi har haft flera som deltagit i vårt skogsprojekt och sedan kunnat gå till Svenska för invandrare, SFI, och tenta av direkt, säger hon.
Skogsprojekt andas bidragsarbete långa vägar.
Inga skogsägare idag anställer svenskar för att röja i skogen. Dessutom krävs det utbildning för att arbeta självständigt med skogsröjning.
Var uppstår dessa jobb, jo konstgjord andning. Men å andra sidan är det ju ypperligt. Då får ju invandrarna jobb, de behöver inte ens kunna svenska för att ta jobbet, utan det är bara att sätta en motorsåg i händerna på dem….
Men motorsågscertifikat, skyddskläder etc. VEm står för det? Man får inte arbeta professionellt i skogen med röjning utan utbildning och skyddskläder. Ingen skogsägare tar in någon helt grön..
Tror verkligen Expressen att svenska folket är så blonda och blåögda att artikeln blir sanning.
Skogsprojekten är statligt finansierade jobb i huvudsak i kronoskogar, nationalparker etc dvs statliga skogar.
Staten finansierar till staten.
Jättebra att det skrivs var jobben finns. Men sanningen, var blev den av.
Visst är solklart att det finns utbildade invandrare vars kompetens inte utnyttjas samtidigt som branschen skriker efter folk.
Men som jag har skrivit innan finns det en del invandrare som är högutbildade och där dessa kör taxi, städar etc. Hur går den ekvationen ihopa. en framstående kvinnlig plastikkirurg med inriktining på avancerade brännskador från Iran har timanställning på ett städföretag.
Kanske borde man börja där, att göra kunskapstester inom yrket, att förenkla praktiska prov, för kunskapen finns ju där även om betygen stannat kvar i hemlandet. . Att utnyttja det faktum att många invandrare har flertaliga ingenjörsutbildningar bakom sig och mattekunskaper som svenska skolan bara kan drömma om.
. Själv har jag i mitt jobb varit ute i tusentals svenska hem och en sak har jag kunnat konstatera, de hem so mliknar en kvalificerad soptipp där sopsäckarmed hushållssopor upptadade i hallen och där ingen ser vasken tillhör sällan familjer med utländska namn på brevlådan. Som säljare har jag sett en del sanslösa fall, där det råder kaos ala ”rent hus” . Oftast går kvinnan hemma och är sjukskriven, arbetslös etc, sitter och rökar i soffan medan ugnarna klättrar på väggarna, med veckans matrester runt munnen. Tv:n står på dygnet runt, med diverse såpor, det ligger högavis med tvätt, både ren och skitit om vartannat trots att det finns ett utrymme avsett för beredning av detsamma. Det utrymmet som kallas tvättstuga. I vissa fall finns det barnpottor i vardagsrummet, med intorkade rester i. Man ser spår av gårdagens middag och förra veckans på det som nog kan föreställa en vask. Familjens husdjur har sin toalett och matlåda i hall eller vardagsrum. I något fall har jag varit tvungen att gå ut pga. stanken. Gårdagens middags spår står det Findus, Felix och Dafgårds på förpackningarna. Denna variant av kaos finns i alla samhällsklasser, nu är det företrädesvis villor jag har besökt det skall tilläggas. Man ha rväl kunnat konstatera att hemkunskap är ett ämne som borde införas praktiskt i skolan och inte bara som teori. Matlagningskonsten verkar ha försvunnit i många fall.
Vid tangentbordet
Kågerödsmurveln

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar