söndag 16 juni 2013

Kronfågel och den falska fasaden.

 På facebook figurerade en länk angående att all kyckling skall Halalslaktas från 1 juli. Många reagerade. Artikeln hade dock äldre datum. http://www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/article1115787/Kronfaringgel-infoumlr-halal-slakt.html
 På Kronfågels facebooksida har man haft fullt upp att skicka sitt standardsvar att kyckling under märket  Kronfågel inte halalslaktas.
Många reagerade på just det svaret, under märket Kronfågel....
Min grävande ådra vaknade till liv direkt och några snabba slagningar på Google gav intressanta artiklar.
Det är ju fördelen med Internet att det är svårt att mörka,  alltid någon som skriver om något texten kopieras, så även om vederbörande gör allt för att mörka så visas sanningen till slut ändå.

http://www.dagen.se/nyheter/halal-slaktad-kyckling-vardag-i-svenska-affarer/
Tja nättidningen Dagen berättar en del. Något som också är intressant är att det står  att Ivars  kyckling importeras från Danmark.  Det står inget om export inför slakt, något som jag personligen kan tycka är djuretiskt vidrigt   dels inte speciellt miljövänligt,
Kronfågel går i juli i år ihop med ett danskt företag och bildar Scandi STandard. Vad innebär det för oss konsumenter.
Jo svensk och dansk kyckling blandas i en salig röra.  PRoducerad i Danmark, slaktad i sVerige. Rätt vad det är har vi tysk och polsk dioxinkyckling i paketerna, vem vet.
http://www.aftonbladet.se/debatt/article15573439.ab

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15567651.ab

Kronfågels reklam om söta duniga kycklingar stämmer således knappast. 24 kycklingar per kvadratmeter  är det okej?  Nej verligen inte.
Spånbädd, innebär att det inte gödslas på det antal veckor som en kyckling lever och späckas full med tillväxtfoder vars usprung man också kan ifrågasätta.  Gödsel som bränner blir så skarp att det bränner hål på kyclingarnas fötter och hud.  Höns är som bekant kanibaler så  vid lukten av blod kastar sig flocken över den skadade kycklingen och den hackas ihjäl på några minuter.
Transporterna som 160000 kycklingar stryker med  i är de djurhumana. Nej knappast. Sett tilll det stora antalet kycklngar som föds upp i Sverige är det säkerligen en promille. Allt beror hur man hanterar statistik. Men det är minst 150000 för många som dör i transporter. Man skyller på väder, vind halt väglag.
http://www.kronfagel.se/de/Start/Nyheter/Kronfagels-svar-pa-Rapports-inslag/
http://www.svtplay.se/klipp/279455/kronfagel-far-bota
Man kommenterar dock inte den andr alänken om den inhumana uppfödningen.
Så tar vi en titt på ett pressmeddelande om nya reklamfilmen. Man visar bilder fårn 6 olika gårdar. Stick i stäv med Rapports rapportering.
http://www.kronfagel.se/de/Start/Nyheter/Garden-i-fokus-i-Kronfagels-ny-reklamfilm/
Jag och många med mig ställde frågor på deras FAcebooksida. Men frenetiskt tar de omedelbart bort länkar .m.m. som handlar om rapports reportage.
En sak är säker, här har vi köpt vår sista paket kronfågels kycling.

Har hittat ett alternativ till Kronfågel som jag också kommer att söka på.
Guldfågel, en mindre koncern. Frågor har ställts till dem hur deras slaktmetoder, transporter etc går tll samt givetvis uppfödningen.
Svaret rapporteras när det kommer och fortsättning följer givetvis om Kronfågel bakom fasaden.
Slutligen vill jag också tipsa alla föräldrar angående skolmaten. Som jag skrev i Bloggen igår har de lyckats få svensk mat som särkost till sina barn.
http://www.atl.nu/ledare/dubbelmoralen-blev-solklar-i-en-mening

http://www.lantbruk.com/lantbruk/anette-fick-skolan-att-klassa-blagult-som-specialkost
Låt detta bli en folkrörelse. Ansök om svensk mat till barnen som särkost av etiska skäl.
Rimligtvis bör det inte bli avslag då detta isåfall är särbehandling.
Religiösa, allergi  och etiska skäl godtas.
Att veta vad man äter och att det är producerat enligt det egna landets lagar och regler och  i enlighet med dess djuskyddslag är självklart.
För den svenska lantbrukaren är det också frågan om överlevnad.  Det är dyrare att producera mat i SVerige, pga. de hårda reglerna.  Skall vi anpassa oss till omvärlden och sänka kraven. Nej det skall vi verkligen inte.  Vi skall vara stolta över  vår djurskyddlag och det faktum att svensk mat  är så giftfri som den kan vara. Konventionellt producerat och ekologiskt producerat är däremot 2 skilda saker.
Ansök om svensk mat till dina barn du också. För deras framtids skull. 

Vid tangentbordet
Kågerödsmurveln

1 kommentar:

  1. Det skulle vara intressant att veta vad Guldfågeln säger. Som jag förstått är det annars väldigt svårt att få tag på bra kyckling. Finns bara ett fåtal gårdar som producerar ekologisk kyckling och priserna på kravmärkt kycklingfilé är 279 kr/kg i min ica-butik. Ingen vardagsmat direkt.

    Mvh
    Susanne
    recepten.se

    SvaraRadera