lördag 28 juni 2014

Rotavdraget ett drivhus för kriminell verksamhet

Äntligen verkar skattemyndigheterna ha vaknat. Men de kan inte göra ett dugg.
Pengar forsar ur det här landet likt flödeshastigheten i Niagarafallet.
Byggföretag som inriktat sig på privatpersoner anlitar utländska byggnadshantverkare.
Rotavdraget som gjort svarta pengar vita har plötsligt blivit ett drivhus för kriminell verksamhet.
Rapporteringen  till skatteverket om vem som jobbar på ett företag, vad som betalats ut i lön och betalats in i skatt  görs en gång per år.
Skatteverket har alltså noll koll på vad vi har i lön fram till februari året därpå. Visst låter det otroligt.
I detta storebrors samhälle.
Den som vill ägna sig åt kriminell verksamhet och plundra  bolag kan alltså under ett år   härja fritt.
När 11 månader har gått säljs bolaget till en målvakt samtidigt som det byter namn.
Sveriges  bristande kontroller på rotavdrag och löner, samt vilka som arbetat i projekten  är grogrund för en vildavästernliknande kriminell verksamhet och lockar lycksökare från öst.
Nu tar SR upp  svarta löner som är mindre än vad som utlovats. Detta är säkert ett stort problem för den enskilde. Men desto fler  utländska företag som jobbar i SVerige får utlovad ersättning. De skriver en faktura får betalt antingen till ett svenskt bankkonto, eller till ett utländskt. I vissa fall kontant betalning. Även om företaget plockar 450 kr per timme så får den öststatiska arbetaren bara runt 100lappen.
På dessa pengar skall han sedan betala moms, skatt, arbetsgivaravgifter i sitt hemland.
Men någonstans på vägen försvinner  pengarna och vita pengar blir gråa för att i hemlandet bli svarta.
Det är också omvänd moms hos byggföretagen. vilket innebär att underentreprenörer inte momsar, utan det gör huvudentreprenören.
Så länge han sköter sina momsbetalningar sover skatteverket sin sköna törnrosasömn.
Sent skall syndaren vakna.
Detta kan fortgå i flera år om  företaget sköter sig utåt sett.
Det går alltid att frisera till pappren.
Byggnads skriker högt, men gör inget för att hjälpa den utländske arbetaren som inte får vad lön som utlovats.  Lite mer vidsynthet vore kanske på plats. Att inte bara se till sina egna intressen.
Jag tycker att  fackmedlemskap är viktigt, dels för akassan men också för att utan fackets hjälp står man sig slätt när man inte får ut sin lön.
En bekant drabbades  av detta nyligen. Tack vare unionen slipper hen  dryga rättegångskostnader  när  fallet dras som tvist.  Nu tänker jag inte nämna företagets namn eftersom jag då skulle få  ett hot  som ett brev på posten.
Företaget visade sig  inte ha något kollektivavtal trots mellan 25 och 100 anställda. Arbetstidslagar etc gällde givetvis inte trots att både LAS coh arbetstidslagen  är något som  finns i lagen och inte har med kollektivavtal att göra.
Innan man skriver på en anställning, vilken bransch det än må vara  måste man kolla så att det finns kollektivavtal,  och att bolaget är solid, dvs inte är konkursfärdigt.  Man bör också kolla så att det inte finns någon med i bilden som har näringsförbud.
Ett bra medel för detta är allabolag.se där kan man även få fram bolag som  vederbörande ägt en tid tillbaka.  Det gårockså att ringa skattemyndigheten och kronofogden.  Man kan också ringa det fack  som branschen tillhör och kolla  företaget. Finns det många förhandlingar och fall som de varit inkopplade på, vad det  än må vara    är det dags att dra öronen åt sig INNAN anställningspappren skrivs på.
För säger du upp dig själv från en anställning så är det 9 veckors karens som gäller på akassan, oavsett om företaget bryter mot alla lagar som finns. Möjligtvis om du inte får någon lön därifrån kan du sluta, men först sedan facket blivit inkopplat.
Det finns ett fall där anställda  hamnat i en knepig situation här i trakten.
Företaget har kopplingar till livsmedel, färska sådana. Det  är en form av grossist. En dag när de anställda kom till jobbet var lokalerna tömda och dörrarna låsta. Ägarna hade stuckit till sina tidigare hemländer. Efter några dagar stod det klart att det var en rejäl bedrägerihärva. De anställda gick till arbetsförmedlingen för att kunna få sitt dagliga bröd via akassan och hitta ett nytt jobb. Men  så lätt var det inte.
De anställda kunde inte visa papper på uppsägning, ägarna fanns inte att få tag i. Så de anställda hade jobb men fick ingen lön eftersom de inte hade någon arbetsplats att gå till och utföra sitt arbete. En mardröm som kan göra vem som helst bostadslös.
Givetvis löser det sig  så småningom, men det tar sin lilla tid. Myndigheternas byråkratiska kvarnar maler långsamt. ÄGaren måste delgivas, men finns inte att få tag i. Medan kvarnarna mal långsamt står alltså den anställde utan inkomst.  Har hen då tur  att ha en partner att leva på   är det kanske inte en jättekatastrof, men för den ensamstående kan det vara  en biljett till bostadslöshet, kronofogdens register etc.
Nu står det förvisso i socialtjänstlagen att kommunerna skall hjälpa till i sådana fall. Men vi vet ju hur de agerar i vanliga fall.   När en kommun kan bryta så kraftigt mot lagen att de låter en 3barnsfamilj vara utan el i 3 veckor....

Socialtjänsten i kommunerna  ägnar sig åt fördröja och förhala, uttröttningstaktik.
Men  då skall man ta tag i  någon i den politiska hierarkin som vill sitta kvar efter valet samt chefen på socialtjänsten vars huvud oftast får rulla när någon skandal uppdagas.  Läsa lagen för dem, samt om det behövs skicka en länk till socialstyrelsens   handbok för socialtjänsten som uppdaterats i december 2013. Där är åtskilliga viktiga förändringar som socialtjänsten inte har en aning om. Jag återkommer till detta och kommer att skriva ihopa ett utdrag med de viktigaste förändringarna.
Den som söker försörjningsstöd och får ett felaktigt avslag, överklaga, varje månad.  Ärd et tydligt brott mot lagstiftningen, polisanmäl. Gör också en anmälan till IVO, inspektionen för vård och omsorg. 
http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/19306/2013-12-31.pdf
Vid tangentbordet
Kågerödsmurveln

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar