söndag 10 februari 2013

Dags att bojkotta Findus -en miljöbov utan skrupler

http://www.expressen.se/nyheter/findus-vd-vi-kanner-oss-lurade/ http://www.expressen.se/nyheter/svenskar-kan-ha-lurats-med-hastkott-lange/
http://hd.se/inrikes/2013/02/10/findus-polisanmals-for-hastlasagne/
http://hd.se/inrikes/2013/02/09/kan-ha-varit-hast-hos-findus-lange/
http://www.skanskan.se/article/20130210/TTINRIKES/302109904/1395/-/erlandsson-rasar-mot-koumlttfusket
http://www.skanskan.se/article/20130210/TTINRIKES/302109905/1395/-/findus-vi-aumlr-lurade


Så var återigen Findus i fokus. I somras dödade företaget hundratals fiskar i Vegeå med sina  utsläpp från bla. ärtskörden. Nu är det dags igen.
Denna gången har man stoppat hästkött i lasagnen och säger att man inte har en aning om det.
Men uppenbart väljer Findus utländskt kött  istället för svenskt som är betydligt bättre kontrollerat än  kött  med tveksamt ursprung.. Att äta hästkött är kanske inte hela världen, men betänkt vilket ramaskri det blivit om man stoppat griskött i istället för  oxkött. Förutom att  kunder sområkat få denna falskmärkta produkt i sig mår psykiskt dåligt,kanske av etiska eller religiösa skäl, så finns det dem som inte tåler griskött, pga. urinsyran.   Hur är det med barnmaten, vad stoppar man i dem burkarna?
Med tanke på att Findus ägs av ett riskkapitalbolag är det föga förvånande det som hänt.
Dags för oss svenska konsumenter att välja andra varumärke än Findus. Lasagnen kan vi dessutom laga själv. Det blir betydligt godare, smakrikare och säkerligen nyttigare att göra den själv. Den  aptitlösa  skapelse som kommer ur mikron efter 7 minuter  och som i konsistens påminner om gammal disktrasa är föga aptitretande.     alla tillsatser och kemiska substanser i  vår mat  kan inte vara häsosamt. För en tid sedan kundevi läsa att margarin innehöll fosforsyra och lut.  Det fanns också e nbild från unilevers margarintillverkning,föga  aptitretande där det rann på ett golv som inte såg alltför rent ut.Det blev förvånansvärt fort tyst om detta. Expressen, Aftonbladet, var det inte intressant kanske, eller komnågon med munkaveln och drog in annonsintäkterna.

Apropå hästkött, Burger King i Storbritannien  har fåtthästkött i sina Hamburgare. Säkerligen tillverkas allahamburgare vid samma fabrik,så hur är det med MAc Donalds, gnäggar hamburgarna där också. Eftersom  analyser är fruktansvärt dyra  är risken minimal att bli upptäckta och skulle  företagen bli tagna med fingrarna i  den lutbaserade margarinasken, går det alltid att skylla på leverantören.   i Sverige  äts inte hästkött på samma sät tsom övriga Europa. Vi harockså koll på kedjan eftersom det är kortare väg från stallet till  hamburgerbrödet.Så svenskt kött i lasagnen Hamburgaren, etc istället. Då  är det mer koll, Sveriges ekonomi mår bättre, ju mindre import desto bättre.  De enda som tjänar lite mindre är Findus, Donkan, Burger king etc.

Men det kan vi ju bjuda på. Så svenskt kött i hamburgaren och lasagnen TACK

En uppdatering! Det blev reaktioner på bloggen. Mac donalds garanterar att de endast har oxkött i sina hamburgare, dock nämner de inte något om svenskt kött, så frågan är vilken ända den galna kon kommer från för att vitsa till det lite.   Det är också en som spyr lite över att jag  bara nämner findus, men som bekant rullades först Findusskandalen upp och därefter kom Willys, coop etc med på  samma resa. 
Jag fick också frågan om jag var beredd att betala för svenskt kött. Ja det är jag och det gör jag redan. JAg köper bara svenskt kött ( scan, eller Holms chark, en lokal leverantör, samt viltkött naturligtvis) Kyckling är jag också noga med, dels för att den billiga kycklingen på 49 kr per kilo för file, blir dyrare då man får köpa 3 kg istället för 1 kg, eftersom den är så fullspäckad med saltlake och vatten att det försvinner i grytan. Det har ju konstaterats att griskött fårn tyskland, holland, polen är dioxinförgiftat, ändå ser vi det icas falukorv, så nej tack, ingen ica falucorv, willys, eller någon annan. 
 
Vid tangentbordet

Kågerödsmurveln

3 kommentarer:

  1. Jag kan försäkra dig att våra hamburgerkött enbart består av 100 % nötkött av högsta kvalitet och inget annat. Det kan vi säkerställa genom att bara köpa in hela köttstycken från framsidan av kossan (flank, bog och nacke). Genom att köpa hela stycken vet vi att vi får det vi beställt. Allt vårt kött är spårbart tillbaka ända till bondgården.

    Vänliga hälsningar
    Johan Tennbäck, McDonald's Sverige

    SvaraRadera
  2. Så du tycker endast att vi ska bojkotta Findus, inte ICA, Willys, Hemköp och alla de andra vars lasagne som kommer från exakt samma fabrik som den från Findus. Nej, skyll bara på Findus, det var ju inte de som kom på detta bedrägeri först så att sen alla de andra butikerna blev tvungna att dra tillbaks sina egna märken också. Tänk om inte Findus hade upptäckt detta, tror du då att e andra hade brytt sig, knappast.
    Du tycker de ska köpa svenskt kött till lasagnen. Men är du som konsument beredd att betala detta högre pris som det kostar med svenskt kött, för självklart kommer priset att öka på slutprodukten, inte tänker tillverkarna ta det ur egen kassa. Nej, ingen är beredd att betala mer för sin mat, helst ska alla ha det gratis, då blir det såhär, köttet kommer från utlandet, vi konsumenter har ingen koll från var och det kan fuskas hur mycket som helst. Tyvärr.

    MVH
    Anders

    SvaraRadera
  3. Köttet kommer från utlandet vare sig vi vill det eller inte. Jag lagar helst viltkött eller kött från en charkbutik på närliggande ort där köttet mals direkt, alternativt köper jag en kvarts oxe från en gård någonstans. Aldrig det frysta anonyma. Citygross kött är ok. Lustigt att mcD reagerade direkt.
    Jag skrev bloggen om Findus innan det uppdagades om de andras lurendrejerier. å andra sidan köper jag inte deras sunkemat, helst inte färdigmat alls. I övrigt försöker jag köpa scans produkter, dvs bacon falukorv etc. VAd värre är är skolmaten, där den offentliga upphandlingen och kommunens dribbel med pengar inte tillåter kvalitetstänkande. Och vad mcdonkan så är det det absolut sista stället jag går till om jag skall äta något snabbt och färdigt. Största fördelen med donkan är väl att de har rena toaletter för det mesta.

    SvaraRadera