söndag 17 februari 2013

Reinfeldts slutliga lösning?

http://www.expressen.se/nyheter/reinfeldts-losning-bort-med-de-sjuka/
Rubriken  fick mig att  kasta mig över artikeln.  
Men till skillnad från sin f.d. make verkar Filippa Reinfeldt  vara drabbad av någon form av sunt förnuft. för hon har rätt till viss del, även om den egentligá orsaken inte kommer fram i artikeln, eller en av dem.
Många söker akutsjukvård i onödan, det kan vi konstatera och det vet vi.  Man kan vänta att åka vill doktorn när man är förkyld, såvida man inte har extremt hög feber eller andnöd. Men då är det nästa problem. Många gånger svarar man inte påvårdcentralerna och det finns inga tider att få, alltså återstår akutmottagningen. nu vet jag inte riktigt hur det är i övriga landet, men Svalövs vårdcentral erbjöd en vän till mig en akuttid om 3 veckor.... Det är oerhört krångligt att få en tid till en läkare.  Kör man dit ner, så är det vänta, vänta , vänta.
Vid telefonkontakt blir man urkopplad ur kön åtskilliga gånger. Själv är jag inte drabbad av dessa veterinärer till läkare som även är oerhört nonchalanta, men det återkommer  jag till längre ner.
Det är ju så också att har man jobb eller studerar så är man pressad att vara på jobb och visst kan en infektion gå över, så även en bakteriell, men det kan vara på bekostnad av jobbet.  Så rimligtvis bör man börja på vc anläggningarna och  utbilda personalen på tillgänglighet.   Här kan jag också ta upp ett  tillfälle som min mamma råkade ut för. hon hade emellanåt svår andnöd, speciellt när infektionerna började slå ut hennes kropp. Hon åkte in till Landskronas citiklinik för att få hjälp, men hon blev avvisad,då hennes egen läkare inte var där. hon fick inte träffa någon annan heller.  Sköterskan lät inte henne ens få hjälp att andas, eller såg till så hon fick nya recept då hennes mediciner var slut, vissa av dem.
3 dgar senare skickade jag iväg henne för sista gången  från hennes lägenhet med rejält med bubbel i lungorna och dubbelsidig lunginflammation samt svår andnöd. Den gången blev vi inte nekade ambulans heller,  vilket antagligen berodde på att det varit stor debatt om sos bemötande av hjälpsökande. Men säkerligen också en notering  om adressen och den ilskna dottern.
Nåväl Vårdcentralen bör vara den enhet som man söker sig till i första hand.  Vi ä'r själva listade hos en privat mottagning och där får man  i  princip alltid tid samma dag vid akuta ärenden.  Det är två läkare som driver mottagningen, ibland tar man in någon extra, men det finns bra dokumentation i ärendena. Läkarmottagningen ligger i min gamla boendekommun, vilket gör att jag får köra 2 mil för att träffa min läkare, men hellre det än träffa  dessa  ryska veterinärer i Svalöv.  Egentligen är det fel att kalla dem veterinärer för djuren får bättre vård än  de hjälpsökande.
Nåväl, nu kommer jag till fallet med kvinnan som sökte vård på vc i svalöv och som numera är död pga. läkarens nonchalans.
Vi kan kalla kvinnan Siv, hon hade  ett födelsemärke som hon flertalet gånger frågat doktorn om, då det liknade något av de märken somExpressen exponerade på förstasidan som Malignt melanom. Men läkaren, en kvinnlig sådan avfärdade det med ålderförändring.   Men oron kvarstod och efter  flera årliga kontroller  krävde hon en remiss till hudkliniken.
 LÄkaren som  stod i begrepp att gå på semester "hade inte tid" att skicka remiss. 8 veckor senare gjorde hon det då hon kom tillbaka på semestern. Vid ankomsten till kliniken konstaterades Malignt melanom och kliniken ställde frågan varför hon inte kommit innan....
 1 år efter att en mer omfattande operation gjorts  blev kvinnan plötsligt lam i benet. Vid röntgen konstaterades 13 metastaser i hjärnan. Kvinnan blev kort därefter rullstolsbunden och den omfattande cancerbehandling som inleddes hjälpte inte. Kvinnan avled 6 veckor efter besöket på sjukhuset. Nu kan man aldrig veta om utgången blivit annorlunda om läkaren inte visat så stor nonchalans, men  faktum kvarstår att ju snabbare något upptäcks desto bättre är prognoserna. Dessutom hade kvinnan frågat i  flera år om märket.  Läkaren fick sedan sparken, eller slutade på egen begäran då det fanns åtskilliga fall där hon visat samma  brist på  empati och kompetens.
 Med denna långa utläggning kan  jag konstatera att om man  är lyhörda  vid första kontakten,  avlastar  det längre fram. Framförallt  undviker man mänskligt lidande och det finns det ingen möjlighet att sätta prislapp på.  Men samhällsekonomiskt vinner man stort på det, då bla. cancermediciner är  ruggigt dyra. En enda tablett eller kapsel, cellgift i flytande form etc, kan kosta 50000 kr eller mer.  Men människoliv kan inte mätas i pengar, ej heller mänskligt lidande, då måste sunt förnuft få råda framför policy och paragrafer.
Vid tangentbordet
Kågerödsmurveln

2 kommentarer:

  1. Det här är ett allvarligt problem med Sveriges sjukvård idag, primärvården. Istället för att hålla på att sälja ut ditt och datt borde primärvården regleras och öppnas upp för privatisering, samt en lag om husläkare instiftas där varje medborgare MÅSTE ha en egen husläkare som förutom vid uppenbart akuta fall ALLTID ska vara första instans vid sjukdom eller misstanke om sådan.

    Med detta hade var person fått en läkare - patient relation med kontinuitet vilket sannolikt skulle skapa en mycket godare förutsättning för att hjälpa individen på rätt sätt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi hade husläkarsystem för inte så länge sedan, men kontentan av det var att man inte fick vård någon annanstans. Ön viktigare är att läkemedelsutskrivning blir synligt för läkarna, apoteken etc, där finns stora pengar att spara för samhället. Då får också läkaren indikationer på om det är missbruk det handlar om, och åtgärder kan sättas in tidigt. Jag har själv erfarenhet av tablettmissbruk då in mamma var missbrukare. Hon gjorde allt för att få utskrivet de starka mediciner som hon behövde som smärtstillande, men att ta 70 morfintabletter på 10 dagar är inte okej, 4 olika läkare som skrev ut recept, på samma avdelning och på dagvård, etc, alltså inom samma ytterväggar. Men inte ens där har man någon connection mellan journalerna. Men stora problemet är primärvården som också har tider som inte passar folk som jobbar eller studerar. Akuten har öppet dygnet runt.
      En dygnet runtöppen vc med drop-in, eller nätbokning, vore kanske det optimala.

      Radera