söndag 17 februari 2013

Körkort - en klassfråga

http://www.skanskan.se/article/20130216/SKURUP/702169980/1017/-/slutkort-for-eleverna-efter-skolinspektion

Eleverna  har fått körutbildning på skolan i Skurup.  Kanonbra. Men tyvärr är det slut med det nu för att Transportstyrelsen sagt att så inte får ske. Det borde vara tvärtom istället. Körutbildning bör ingå i gymnasieskolans läroplan för ALLA elever. Körkort är nämligen något som innebär nyckeln till ett jobb.  De flesta arbetsgivare frågar efter körkort, även om det inte behövs alla gånger.
Men ett körkort har en prislapp och i dagens fattigsverige finns det många som inte har denna möjligheten.
Ett körkort kostar från 20000 kr och uppåt. Beroende på hur mycket som man övningskör privat och givetvis eleverens inlärningsförmåga.
Ju äldre man blir desto dyrare blir det.
Då är det bättre att man förpassar hemkunskapsutbildningen till gamla läroplanen. Detta trots att det svenska folket  har generellt dåliga kunskaper i matlagning. Många gånger i hem som tillhör s.k. lägre samhällsklass. Findus lasagne, pulvermos. fiskpinnar, pulversås.
Men när hemkunskapsundervisningen som i min dotters skola består av att laga mat hemma då är det ingen mening.  Vad det beträffar  kostar en kurs i matlagning betydligt mindre än körkortet.
Vidare  ifrågasätter man naturligtvis varför det skall kosta 600 kr för 50 minuter.
Det är nästintill orimliga summor. Bara fasta avgifterna med inskrivning, böcker, risketta, tvåa och allt vad de infört  samt uppkörning, handledarkurs  uppskrivning, hyra av bil inför uppkörning, bara de kostnaderna snurrar upp till runt 8000 kr direkt. REjäla summor som  många inte kan ge sina barn.
Den som är beroende av försörjningsstöd har  garanterat inte dessa pengar till barnens körkort, då kommunerna  kräver att barnens sparpengar skall levas upp först, även om de är tänkt och kanske skänkt av någon släkting till körkort.   Så till syvene och sist är det en klassfråga.
Ute på landsbygden är det också vanligare att barnen tar körkort tidigt, detta eftersom kommunikationerna  oftast är usla. Att kunna jobba och få ett jobb kräver att man kan transportera sig och när kollektivtrafiken inte är  bra, så  är körkort, oftast en förutsättning.
Vissa kommuner betalar körkort för invandrare. Uppenbart är det en fördel att ha körkort och invandrare har redan svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Men  detta är trots allt omvänd diskriminering och instället för att ondgöra sig över ett betalt körkort för invandrare  borde det  istället läggas förslag på att utöka denna möjlighet även till svenskar som inte har körkort.
Givetvis  måste det behovsprövas. Det finns idag möjlighet att ta lastbilskort, och bli lastbilschaufför via arbetsförmedlingen. det spottas ut nya chaufförer som oftast får gå arbetslösa, för arbetsmarknaden där är ingen höjdare. Men den utbildningen förutsätter ett B-körkort, så även kylteknikutbildning.  Vidare beter sig kommunerna korkat och  har kortsiktigt tänkande, men det är ingen direkt nyhet, eller?
  I ett fall  har en kille gått  nästan hela sin kylutbildning på 15 månader totalt. Då kommer krav att han skall hoppa av för att söka arbete som cykelreparatör, ett vikariat på 2 månader. Hur är man funtad.  Efter utbildningen till kyltekniker är förutsättningarna bättre att få arbete OCH komma från försörjningsstödet, än att gå på ett jobb som cykelreparatör i  2 månader. Speciellt som en utbildning till kylmontör kostar 600 000 + ersättning till kursdeltagaren.  Helt uppenbart borde  socialtjänstemännen sättas på en kurs i långsiktigt tänkande. En arbetsmarknadsutbildning, alltså ren yrkesutbildning är inget som  man får utan vidare, det måste finnas förutsättningar och sköter man inte sig så är det ut i kylan. Skolorna är rädda om sitt rykte. Nu innefattar inte det här flumkurser utan rena yrkesutbildningar. Flumkurser , via folkuniversitetet etc  tillför inget matnyttigt till detta jordeliv.
För att återgå till körkort, så borde möjligheten öppnas att  som FAS 3-åtgärd  ta körkort.  En grupp på 7-8 personer som 8 timmar per dag fokuserar på sitt körkort.  Dyrt, ja, men billigare på lång sikt.
Vid tangentbordet
Kågerödsmurveln

2 kommentarer:

  1. Instämmer fullkomligt, fast jag antar att det finns konkurrenslagstiftningar som gör detta omöjligt, och isåfall skulle det resultera i att skolorna skulle tvingas till upphandlingar med körskolor, och vips skulle någon komma på hur många olika metoder som helst att skinna kommunerna på pengar, som då inte har något val eftersom förfarandet är lagstiftat...

    Sådan är....

    SvaraRadera
  2. Hej jag heter Sven-Åke Strandberg och representerar Kommunens Väl i Skurup. I september 2010 lämnade Kv in en motion till kommunfullmäktige där vi yrkade att körkortsutbildningen skulle ingå i gymnasieutbildningen för Skurups kommuns elever, detta skulle kosta 6 000:-- per elev om detta inköptes av en eller flera trafikskolor. I kommunfullmäktiges möte i februari 2011 avslogs motionen med hänvisning till likstälighetsprincipen, samtidigt fick gymnasieutskottet ett uppdrag av fullmäktige att undersöka möjligheterna att komma runt problemen.
    Resultatet ser vi här den styrande alliansen med gymnasieutskottet valde att kringå lagen och satsa på körkortsutbildning i konkuranssyfte och då gäller det bara eleverna vid bygg och anläggningsprogrammet samt att flertalet inte är Skurups elever.
    Nu skall man kringå problemen med att bekosta deras körkortsutbildning trotts att dessa elever inte är mer behövande än andra gymnasieelever. Likställighetsprincipen säger att om kommunen skall bokosta en körkortsutbildning måste den erbjudas alla kommuninvånarna, och så skulle det kunna bli men det var för dyrt för kommunen. Kommunens Väl kommer inte stillatigande att åse detta.
    Sven-Åke Strandberg ordf. kommunens väl i skurup

    SvaraRadera