måndag 18 februari 2013

Ett steg i rätt riktning men....vad man ger med ena handen tar man med andra

http://hd.se/landskrona/2013/02/18/bidragstagare-blir-arbetskraft-i/
Nu delar kommunen ut gratis arbetskraft till privata företag. En liten detalj skiljer från ett vanligt fas 3. Det ger en liten lön, dock inte så stor att någon kan leva på det.
17000 kr i månaden, ger 98 kr i timmen.  Det ger fortsatt bidragsberoende för någon som har familj. Man måste också ta reskostnaderna.  Om bidragstagarna får fortsatt jobb efter är det en bra åtgärd, men  hur många  får det.  någon enstaka om ens någon.
3 personer har man stoppat in på privatskolor i SValövs kommun, gissningsvis Bluchers och Montessori.Eftersom det bara gäller året ut är det inte någon större mening, då jobben inte kvalificerar till akassan. Det måste innebära minst 12 månaders medlemskap och jobb under denna tid. Annars är det bara kostnader, inget annat för den enskilde.
Ett dylikt jobb bör vara så långt som 2 år, och även om första året bekostas av kommunen,  så bör det ändå bli ett år två, och då med bidrag från arbetsöförmedlingen. Akassan är så dålig idag, så de flesta slår i taket, många är också berättigade till försörjningsstöd som socialbidraget  egentligen heter.
Rimligt är att det är respektive företags kollektivavtal som bör gälla inte kommunala avtalet, det är ingen som kan leva på en kommunal lägstalön.
Eftersom jobben endast varar 8 månader kommer de sista 3 månaderna samt semesterlönen att räknas in i socialbidraget när det är dags att söka igen. Så summa summarium blir kostnaden noll.
Det man tar med ena handen ger man med andra.
Vid tangentbordet
Kågerödsmurveln

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar