tisdag 28 maj 2013

Kd:s förslag ett brott mot socialtjänstlagen?

KD:s förslag ett brott mot socialtjänstlagen. ?
http://www.skanskan.se/article/20130526/SVALOVLANDSKRONA/130529500/1398/-/staller-krav-om-bidrag-

KD har kommit med ett nytt utspel. Förvånande från ett parti som säger sig  värna om människan.
Vissa kommuner  sätter mottagare av försörjningssstöd, i folkmun, folk som går på soc, i arbete för att göra motprestation. detta är inte lagligt enligt socialtjänstlagen, undantaget är personer under 25 år eller i de fall som  personen ifråga  är i behov av åtgärden, tex språkutveckling, bristfälliga språkkunskaper etc.
Det är lustigt att  när man läser socialtjänstlagen att man läser en mening men inte nästa.
Landskorna  hade motsvarande för några år sedan, där fick några huvuden rulla. Nu har man   tagit till nya djärva grepp. till viss del bättre än  att bgära "motprestation" men  ändå förkastligt då det  snedvrider konkurrensen. Om det sedan är lagligt , det är väl tveksamt det också.
Bemanningsföretag  skall betala  avtalsenliga löner, som inte får understiga  de löner som  personalen på  det företag som hyr in dem. Eftersom Landskrona kommun hyr ut  personalen, både till företag och andra kommuner bör  man nog se till att undersöka om det är lagligt.
 16000 kr i månaden har en  socialbidragsarbetare i lön från Landskrona kommun.  Man tvingar  folk att ta sig till Malmö och andra kommuner med långa restider för denna ynka lön som tveksamt ens ger socialbidragsnormen netto med lite reskostnader.
Fördelen är dock att  den "anställde" efter 1 års arbete om vederbörande är medlem i akassan kan få ersättning från densamma och därmed även få möjlighet att gå en arbetsmarknadsutbildning eller annat.
 FAS 3 eller  praktik för socialbidrag , ja det är bara ett sätt för Reinfeldt och gänget att sänka löner.
Vidare undrar jag också om KD vet vem som söker bidrag idag.
JA det är inte bara missbrukaren och  latmasken, den tiden är förbi.
 Det är den som råkar bli arbetslös och uppbär  maximalt14960 kr brutto i akassa, någonstans runt 11000 netto. Några ungar i familjen och det är snabbt  under normen.
Det är den deltidsanställde som tvingas söka bidrag för att akassan är för låg. Det är folk som egentligen är sjuka men som försäkringskassan anser vara friska.
Det är den egna företagaren som tvingats lägga ner sin firma för att detär dåliga tider.
Det är den välutbildade högskoleingenjören från  Iran, eller Balkan som flydde kriget på 90talet och inte kommit in i arbetslivet för att han/hon har fel namn.
Det är  6-barnsmamman som blev misshandlad och där det sedan  blev skilsmässa.
Det är lastbilschauffören som blev arbetslös och där arbetsförmedlingen vägrade betalaa adr-certifikatet som han behövde för att få nytt jobb och vars fru är handikappad och nollad i sjukersättning.
 Jag kan räkna upp  hundratals och egentligen  kan jag även namnge dem, för det är personer som jag träffat in reality.  Folk som kontaktar mig och ber om hjälp  mot sociala myndigheter som oftast både kränker dem och räknar fel.
Vi har ju fallet i Klippan  som endast är några veckor gammalt och där kommunen har fram till fredag på sig att   inom de 10 arbetsdagarna  komma med beslut och utbetalning.  Fallet där man fördröjt i 2 månader och sedan gjorde avslog för driftkostnader för att det skulle ingå i hyresnorm, men  där den totala boendekostnaden understiger en hyreslägenhet. En fastighet som  för övrigtr även har handikappanpassats för frun i familjen  och där  kommunens andra organ  krävt löfte om att inte flytta från huset. Hur var det nu, vänster hand vet inte vad höger hand gör och huvudet har no Connection med båda organen.
Klippan där socialtnämndens ordförande hade synpunkter på  mitt engagemang för familjen   och kved lite om att politiker från andra kommuner inte brukar lägga sig i andra kommuners  angelägenheter.
Men   politiker eller inte, som sådan har man vänner och vänner betyder mest, så  först och främst vän sedan  politiker.  Låt mig välja och valet är lätt.
Vi har  ungdomar som slutat skolan och där föräldrarna är ensamstånede och förlorar bostadsbidrag, underhåll etc, föräldrar som är arbetslösa och redan lever på marginalen.
Jag kan göra listan hur lång som helst på fall ur verklighten.
Så har vi pricken över I. Vikarien som nått 75 dagar och inte får stämpla upp tilll heltid elelr inte får jobba. Alltså får tacka nej till arbete.
Men där säger soc - du får inte tacka nej till arbete, medan  akassan säger, du får inngen ersättning om du jobbar  deltid, inte den veckan, men jobbar du inte nästa så får du.
Vad händer när denna person söker soc, blir det avslag då om akassan uteblivit för att vederbörande   jobbat  1 dag.................

Men att gå hemma och inte ha något att göra, det är förkastligt.  Så motprestation i form av personlig utveckling, såsom studier,  ideellt arbete etc, ja det  måste vara ok.  Men att räfsa löv i parken, det är varken   utvecklande eller  tillfredställande, bara kränkande eftersom  ersättningen, dvs socialbidraget understiger  vida lönen.
Fortsättning följer och den följer vi med stort intresse
vid tangentbordet
Kågerödsmurveln

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar